středa 13. ledna 2016

Myšky v kuchyni

Název: Myšky v kuchyni
Autor: Saira Shah
Nakladatelství: Motto, Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 342









Celkové hodnocení: *****




Děti jsou požehnání a dar. Občas danajský. A pozor - jak si je jednou pořídíte, nejdou vrátit. Něco o tom vím, mám dvě doma. Saira Shad je sama maminkou. Její holčička je postižená a byla jí inspirací pro její knihu Myšky v kuchyni.

Hlavní postavou románu je Angličanka Anna. Vystudovala kuchařskou školu ve Francii a její manžel, Tobias, je hudební skladatel. Společně mají velké plány. Těší se na svoje první miminko a až se narodí, chtějí odcestovat do Provence, kde si plánují žít úžasný život. Bohužel i tady platí, že člověk míní a děti mění. Anně se sice narodí vytoužená holčička, ale má poškozený mozek a diagnóza je nezvratná. Nikdy se nebude vyvíjet ani mentálně ani fyzicky. Tobias odmítá Freyu přijmout a Anna si taky není jistá, jestli svoji holčičku bude kdy moci doopravdy milovat. Přesto kupují polorozpadlý statek v Languedocu a snaží se za každou cenu svoje sny uskutečnit. Stará kuchyň zamořená hlodavci, podivní sousedé, neustálé problémy s vodou a chátrajícím domem, nedostatek peněz a Freyin zhoršující se zdravotní stav jsou obrovskou zkouškou jak pro Annu tak Tobiase. Jak daleko jsou ochotni zajít? Spojí je společné trápení nebo je rozdělí? Dokáží se smířit s postižením svého dítěte, nebo ho radši opustí? 


"V Montpellieru s ní nikdo nebude ležet v posteli. Co si o tom pomyslí? Bude se cítit zmatená a opuštěná? Měla bych ji připravit na život, který bude muset žít? Nechat ji v její postýlce? Dotýkat se jí pouze profesionálně, rychle? Nebo bych se měla pokusit jí dát do zásoby na celý život lásku, objímat ji celé hodiny, dokud ještě můžu? Nechat mezi námi proudit lásku jako elektrický proud? 
Najednou zakloní hlavu, aby se na mě podívala a usmála svým pokřiveným úsměvem. Sevřu ji a zašeptám: "Nikdy tě nepošlu pryč. Nikdy." Na chvilku to pomůže. Ale vím, že pokud se její stav zhorší, budeme ji stejně muset poslat do Montpellieru. Že jakýkoli slib, který dám jí nebo sobě, je slib pouze podmíněný a tedy bezcenný."


Příběh je vyprávěn z pohledu maminky Frey, Anny. Je plný pestrých popisů francouzského venkova a nejrůznějších místních pokrmů, až máte sto chutí začít se učit francouzsky, vydat se do tohoto malebného koutu země, trhat plnými hrstmi levanduli, hledat lanýže, ochutnávat místní víno a sýry a vůbec podniknout gastronomický nálet na dary této nádherné země.

Mimo hlavní dějovou linii zde najdete i další drobné příhody lidí v Annině okolí. Pobíhá zde potrhlá Lizzy, vážně se tváří veterán Ludovic a s dobrou radou a sousedskou pomocí vždy přispěchá hipík ze stromového domu Julien. Také se zde objeví nesnesitelná Annina matka, šikovný a mírný Kerim nebo rozkošná majitelka restaurace Yvone.

Autorka vskutku bravurně popsala jednotlivé postavy. Při čtení jsem úplně slyšela Lizzyn smích, výčitky Anniny matky nebo štěbetání veselé Yvone. Když jsem pak pročítala kapitoly, kde Anna vaří, úplně se mi sbíhaly na ty dobroty sliny. Přes všechny tyto kouzelné momenty, kvůli kterým se tak ráda nořím do světa knih, jsem však neustále podvědomě myslela na to, jaké mám obrovské štěstí, že mám zdravé děti a nemusím řešit, jestli mě jednou vůbec poznají, nebo jak se správně zavádí sonda do žaludku. Chápu Annino váhání a obavy, zda jít do toho po hlavě nebo být radši opatrný a příliš se nezavazovat. Sama netuším, jak bych se v takové situaci zachovala a určité pasáže v knize jsem doslova obrečela. 

Myšky v kuchyni zkrátka není jednoduché a příjemné rozptýlení pro každého. Proč tedy takové knihy číst? Proč si radši nepřelouskat něco méně vážného co  zaručeně dobře skončí? Autorka se nepodbízí líbivou zápletkou a vsází na upřímnost. Ukazuje čtenáři život s postiženým dítětem takový jaký je. Někdy šťastný, jindy naprosto beznadějný. Nedokonalý a přesto, nebo právě proto, krásný. 




Kdy Myšky v kuchyni rozhodně číst
  • zajímá vás praktický život s postiženým dítětem
  • milujete Francii
  • máte rádi příběhy vystavěné na skutečném základě 

Kdy Myšky v kuchyni rozhodně nečíst
  • čekáte miminko
  • nemáte rádi příběhy o postižených dětech
  • dáváte přednost zcela smyšleným příběhům



O autorovi

Saira Shah se narodila 5. října 1964 v Londýně a vyrůstala v Kentu v Anglii. Její otec byl Indries Shah, afghánský spisovatel knih o Sufismu. Její matka byla z části angličanka. Saira má dvojče, bratra Tahira. 
Když jí bylo 21 let odcestovala do Afghánistánu, kde 3 roky pracovala v Péšávaru jako reportérka. Spolupracovala s Jamesem Millerem na několika projektech, včetně filmů Pod závojem a Unholy War. Miller byl v roce 2003 zabit. V roce 2004 získala Shah cenu Bafta za film Smrt v Gaze a v roce 2005 film získal tři ceny Emmy. 
V současnosti žije Shah se svým partnerem, novinářem a fotografem Scottem Goodfellowem a jejich dcerou Ailsou mezi Londýnem a francouzkým venkovem. Jejich dcera má mozkovou obrnu a byla inspirací pro její románový debut Myšky v kuchyni. 

6 komentářů:

  1. Tím spíš, že kniha vychází se skutečných zážitků, mě láká ji přečíst. I díky této recenzi. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není veselá, ale je krásná. Jsem ráda, že jsem inspirovala ;-)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá hodně zajímavě. Ráda bych si to přečetla, ale dojala mě skoro k slzám už jen tato recenze, tak nevím, jestli se do toho nakonec pustím. Možná až děti trochu odrostou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já u ní brečela jak želva, ale o to jsem byla vděčnější za to, co mám doma :-)

      Vymazat
  3. Presvedčila si ma už odsekom:
    "Je plný pestrých popisů francouzského venkova a nejrůznějších místních pokrmů, až máte sto chutí začít se učit francouzsky, vydat se do tohoto malebného koutu země, trhat plnými hrstmi levanduli, hledat lanýže, ochutnávat místní víno a sýry a vůbec podniknout gastronomický nálet na dary této nádherné země."
    Kniha ihneď putovala do wishlistu must-read :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na popisu jídel a prostředí se autorka fakt vyřádila. Trošku mi připomínala stylem Rok v Provenci od Petera Mayleho. Po jeho knížkách mám taky vždycky hroznou chuť na něco na zub ;-)

      Vymazat