středa 11. listopadu 2015

MemoRandom

Název: MemoRandom
Autor: Anders de la Motte
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 444









Celkové hodnocení: ****




Nejnovější kniha od autora úspěšné trilogie Game, Buzz a Bubble, MemoRandom se zabývá tématem dvojí identity a špionáže. Dokáže Motte navázat na úspěch přechozích knih a upoutat pozornost čtenáře novým příběhem?

Jak rozeznat pravdu od lži? Co když lžete tak často a tak dlouho, že už ani nerozlišíte přetvářku od svého skutečného života? 

Jak název napovídá, budou tentokrát ve hře především vzpomínky. Elitní policejní důstojník David Sarac, pracující s informátory v utajení, při autonehodě utrpí vážné zranění hlavy. Tak tak přežije. Má problém s pamětí a potřebuje nutně zjistit identitu svého nejlepšího tajného zdroje, záhadného Janise, muže dvou tváří, po jehož kůži touží nejen celé podsvětí, ale i policie.  Začíná se tak divoký závod s časem za vlastními vzpomínkami.


"Z chodby se opět ozvaly hlasy, tentokrát někde blíž. Bergh se podíval ke dveřím.
Sarac pomalu rozložil papírek. Matně na něm viděl útržky textu. Jenže tenhle nebyl napsaný úhledným písmem ošetřovatelky. Na zadní straně lístečku bylo něco dopsané. Neohrabaná hůlková písmena, která vypadala, jako by je někdo napsal s velkou námahou.

VŠICHNI LŽOU. NIKOMU NEVĚŘ.

Bergh se znovu otočil k Saracovi a ten ruku pod peřinou rychle sevřel. Hlasy z chodby se teď daly jasně rozlišit. Mezi lidmi tam venku byla i doktorka Vestmanová.
"Musíš ho vydat, Davide," zavrčel mu Bergh do ucha. "Můžu ochránit jeho, tebe - celé oddělení. Ale musíš mi dát Januse!"


Anders de la Motte opět dokázal, že je mistrem v osnování napínavých a hlavně poutavých příběhů. Realita splývá s fikcí a v divokém rytmu písmen vás pohltí tak, že nebudete chtít přestat číst. Až do konce knihy není vůbec jasné, kdo stojí na straně spravedlnosti a kdo hraje dvojí hru.

Autor zde velice trefně pracuje s motivem muže dvou tváří, provazochodce, který balancuje mezi dvěma světy a nikdy není zcela jisté, zda ho nečeká bolestný pád. Rozlišit pravdu od lži, poznat co je opravdové a co je jenom hra je skutečné umění a probuzení bývá mnohdy velice bolestné.

Knížka mě zaujala svou mnohoznačností. Při čtení vás autor nutí být neustále ve střehu a sledovat drobné náznaky, které vás zavedou ke konečné pravdě. Ideální čtení pro všechny fanoušky opravdu složitých konspiračních příběhů.



Kdy MemoRandom číst
  • máte rádi mnohoznačnost
  • zajímá vás prostředí policejních informátorů
  • líbí se vám příběhy, u kterých si nejste do poslední chvíle ničím jisti

Kdy MemoRandom nečíst
  • před pravdou raději zavíráte oči
  • dáváte přednost naivním zamilovaným románkům
  • tajní agenti vás moc neberou



O autorovi

Anders de la Motte se narodil v roce 1971. Bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Trilogií thrillerů Game, Buzz a Bubble, jež reprezentují novou, originální vlnu švédské kriminální literatury, dokázal zaujmout kritiky a čtenáře ve dvaceti sedmi zemích, a to i díky tomu, že se vydal jinou cestou než tradiční drsné, tíživé severské detektivní příběhy. Jeho nový román MemoRandom je první částí dilogie.

2 komentáře:

  1. Tak jo další tip pro Ježíška, jak jsem na něj mohla zapomenout?! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mi taky přišlo, že tahle kniha jaksi upadla do zapomnění a přitom fakt stojí za to ;-)

      Vymazat