úterý 16. září 2014

Dívka se sněhem ve vlasech

Název: Dívka se sněhem ve vlasech
Autor: Ninni Schulman
Nakladatelství: Galatea, s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 339









Celkové hodnocení: *****




"Existují lidé, kteří by udělali cokoliv, aby jejich tajemství zůstala navždy pohřbená..."

Strach. Paralyzující bezmoc, kdy se bojíte o svoje nejbližší. Nejhorší noční můra všech rodičů - někdo ublíží jejich dětem. Kniha švédské autorky Ninni Schulman rozehraje na toto téma hned několik příběhů.

Vypráví o manželích Losjö, kterým se na Silvestra ztratila šestnáctiletá dcera Hedda. Lhala jim o místě, kde bude slavit konec roku, a pak už se neozvala. Hlavním podezřelým je Fredrik Anderberg, Heddin bývalý přítel. Násilník, který žije se svojí družkou a malým dítětem. I přes to byla do něj Hedda bláznivě zamilovaná, a i když jejich vztah ukončil, dál ho pronásledovala a prosila o schůzku. Heddini rodiče se utápí v nejistotě. Je jejich dcera ještě na živu? Shledají se s ní ještě někdy?

Po Heddě intenzivně pátrá policie, bohužel bezvýsledně. Když  se objeví ve sklepě výletní chaty mrtvola nahé dívky, všichni myslí, že jde o Heddu. Totožnost mladé ženy však není potvrzena, nikdo ji nehledá. Vyšetřovatelé jsou v koncích a začínají tápat.

Do Hagorsu, malého severského městečka, přijíždí se svým šestiletým adoptivním synem Nielsem novinářka Magdalena Hanssonová, která má za sebou vysilující rozvod. Začne pracovat pro místní noviny a doufá, že v klidném a známém prostředí svého rodného města se dá snáz do pořádku. Bohužel to není tak snadné. Vztahy s bývalým mužem jsou více než napjaté, Niels musí navíc za otcem několik dlouhých hodin dojíždět. Mnozí místní na ni hledí skrz prsty, odmítají ji, závidí. Naštěstí  zde má i pár přátel, kteří jí ochotně se vším pomáhají.

Magdalena píše o Hedě i neznámé mrtvé dívce a při pátrání po informacích náhodou narazí na skupinu neznámých mužů, kteří unášejí mladé dívky z Ruska a na černo provozují bordel. Pasáci ji však poznají a vyhrožují, že ublíží jí i jejímu synovi, když bude dál pátrat. Mají něco společného se zmizením Heddy? Je snad neznámá žena jednou z prostitutek?

Magda se na zjištěné skutečnosti snaží upozornit policii. Její kamarád, policista Christer , však při pátrání zjistí, že je do případu zapleten i jeho otec a rozhodne se vyšetřování sabotovat. Magda se však nenechá odradit a rozhodne se pustit do pátrání na vlastní pěst....

"A pak Christer udělal něco, co neudělal od svého dětství: Sepjal ruce a zahleděl se skrz koruny jedlí k bílému zimnímu nebi. "Dobrý bože, co si mám počít? Pomoz mi."

Po sérii s Larsem Keplerem mě severské detektivky opravdu nadchly. Dívka se sněhem ve vlasech není sice tak drsná a krutá jako romány manželů Ahndorilových, o to víc si však pohrává s napjatou atmosférou, kterou Ninni dávkuje opravdu mistrně. Autorka v románu pracuje s poměrně malým prostorem severského městečka Hagors, kde se příběh odehrává. Nemusí tedy složitě popisovat různá prostředí a může se plně věnovat jednotlivým postavám. Čtenář má tak možnost poznat hlavní hrdiny opravdu důkladně.

Kniha se mi četla velice dobře. Příběh mě udržoval celou dobu v napětí, některé dějové zvraty byly opravdu nečekané. Závěr knihy byl strhující a překvapivý, do poslední chvilky nebylo jasné, kdo je vrah. Autorce se podařil namíchat výborný koktejl napětí, strachu a násilí, který mě rozhodně nenechal chladnou. Její další román - Chlapec, který přestal plakat, opět s postavou novinářky Magdaleny v hlavní roli, si určitě nenechám ujít.

O autorce:

Ninni Schulman , vlastním jménem Christina Olofsdotter Jansson, se narodila v roce 1972 a vyrůstala v okrese Värmland, kde se i odehrávají její detektivní příběhy. Pracovala jako novinářka v denících a časopisech. V současné době žije ve Stockholmu, ale pokud je to jen trochu možné tráví svůj čas ve Värmlandu. Její první dvě knihy o novinářce Magdaleně Hanssonové , Dívka se sněhem ve vlasech a Chlapec, který přestal plakat (u nás vyjde na podzim 2014), se těší ve Švédsku obrovské popularitě a současné době slaví úspěchy i v několika zemích světa.

2 komentáře:

  1. Souhlasím s Tebou, skvělá kniha hlavně díky blízkému vztahu k postavám :) Na Chlapce se bázně těším!

    OdpovědětVymazat
  2. Také souhlasím a nemůžu se dočkat druhého dílu :)

    OdpovědětVymazat