pondělí 29. září 2014

Buzz

Název: Buzz
Autor: Anders de la Motte
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2013
Počet stránek: 416








Celkové hodnocení: *****


Před pár dny jsem dočetla knížku Game a byla moc zvědavá na pokračování. A tak je tu Buzz a s ním opět trochu natvrdlý a tak trochu lůzr Henrik Pettersson alias HP a jeho sestra Rebecca Norménová.

Když se HP podařilo oblafnout Hru, myslel si, že je všechno za ním. Na svém kontě má ještě pár milionů a zašívání se v Dubaji není až tak špatný nápad, když vám společnost dělá záhadná kráska Anna Argosová. Henrikovi se na chvíli i podaří zapomenout na minulost a na Hru, i když nedostatek vzrušení a adrenalinu mu sem tam přece jen chybí. Všechno by bylo v pohodě, kdyby se s přáteli a s Annou nevydal na malý výlet do beduínského tábora....

"Sorry," zamumlal HP a vrávoravě ustoupil a zvedl ruce. "Asi jsem trošku přebral... Peace!" Rozzuřeně na něj pohlédla a otočila se zase zády.  "You know, moje ségra chodila s jedním takovým... co mlátil ženský,"dodal, když hned nezareagovala. Otočila hlavu a zkoumavě na něj pohlédla. Když chvilku nato otevřela pusu, její tón už nebyl ani zdaleka tak nepřátelský. "A?" "Zabil jsem ho, hajzla" uchechtl se HP a odklopýtal do tábora."

Ráno se pak po noci plné alkoholu a trávy probudí v arabském vězení nejen s ošklivou kocovinou, ale i s obviněním z vraždy Anny Argosové. Naštěstí se prokáže, že je nevinný a je dopraven zpátky do Švédska. HP zkouší vypátrat, kým vlastně Anna byla. Půjčí si identitu svého kamaráda Magnuse a začne pracovat pro firmu ArgosEye, kterou Anna založila společně s bývalým manželem a vlastnila 40% akcií. HP proniká do světa "trollingu". Učí se, jak cíleně, pomocí uměle vytvořených virtuálních osobností, ovlivňovat informace na internetu a názory uživatelů. Vytváří takzvaný "buzz" (rozruch) kolem témat, které si zákazníci objednali. Stojí za vším Hra? Podaří se Henrikovi opět vyhrát tuto nebezpečnou partii?

Souběžně s příběhem Henrika sledujeme i osudy jeho sestry Rebeccy, která pracuje jako policistka. Becca válčí jak na poli soukromém, tak i pracovním. Po nevydařené akci je postavena mimo službu. Snaží se očistit své jméno a vypátrat, co se vlastně ve skutečnosti stalo. Do toho se jí komplikuje situace s přítelem a na internetu, na fóru Pilíře společnosti, určeného policistům, na ni veřejně někdo útočí.

Stejně jako u knížky Game mi vadilo používání anglických slovíček a obratů v českém textu. Naopak, líbilo se mi pravidelné střídání vypravěčů jednotlivých kapitol - vždy jedna patřila Henrikovi a jedna Becce. Navíc Henrik ke konci příjemně překvapil. Vypadá to, že snad konečně trochu dospěl a přestal být takový malý trouba, co si nechá od všech věšet bulíky na nos a postupně se z něho vyklubal celkem schopný hráč. Určitě si přečtu i poslední knihu z trilogie.

O autorovi

Anders de la Motte se narodil v roce 1971. Bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Trilogií thrillerů Game, Buzz a Bubble, jež reprezentují novou, originální vlnu švédské kriminální literatury, dokázal zaujmout kritiky a čtenáře ve dvaceti sedmi zemích, a to i díky tomu, že se vydal jinou cestou než tradiční drsné, tíživé severské detektivní příběhy - jeho romány o zneužívání IT technologií a sociálních sítí a o lidech, kteří se v tomto světe (ne)dobrovolně utápějí, zdobí nadsázka a humor, nepostrádají však ani napětí, akci a překvapivé zvraty.

Žádné komentáře:

Okomentovat