neděle 26. srpna 2018

Proč máma pije

Název: Proč máma pije
Autor: Gill Sims
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 376








Celkové hodnocení: *****




Podle názvu by se mohlo zdát, že kniha řeší nějaký smutný sociální problém. Nic však není od pravdy vzdálenější. Gill Sims je autorkou humorného blogu a facebookové stránky Peter a Jane, což je takový trochu peprnější ekvivalent českých Dvojčat na útěkuDeníku fajsbukové matky nebo například M.M. Cabicara a jeho školkou povinného dítěte.  Co se tedy skrývá pod žlutou košilkou této skoro čtyřsetstránkové krasavice?

Jedná se o deník jednoho roku svérázné angličanky Ellen. Je jí 39 let, má dvě školou povinné děti, Petera a Jane, manžela Simona a psa. Pracuje na částečný úvazek jako IT a tajně doufá, že její mobilní aplikace prorazí do světa a udělá z ní nechutně prachatou ženskou, protože v současnosti splácí hypotéku a má často hluboko do kapsy. A pije. Proč? Inu protože někdy je toho na jednu ženskou prostě moc....


"Další ponížení mě čekalo u pokladny, když se prodavačka podívala nejprve na množství lahví vína ve vozíku, pak na litrovou lahev ginu a zašvitořila: "Ááááá, pořádáte večírek, co?"
Nejspíš jsem měla pouze odpovědět, že ano, ale jediné, co jsem v tu chvíli byla schopná udělat, bylo kývnout směrem k Peterovi a Jane. Peter se v tu chvíli snažil olíznout pás u pokladny a Jane s falešným americkým přízvukem dementně vysvětlovala celou zápletku nějakého přihlouplého dětského televizního pořadu, na kterém je závislá. A já prodavačce odpověděla: "Ne. Ne, nepořádám."
(str. 90-91)


Elleninými nejbližšími přáteli jsou Hannah a Sam. Hannah opustil manžel, Sama zas přítel. No řekněte, není to důvod k napití?

Sestra Ellen, Jessica, je zas naopak nechutně dokonalá. Má dvě vzorné, chytré a vždy čisté děti, které ve volném čase skládají hudbu a píší básně. V latině. Děti Ellen umí brnkat tak akorát na nervy a ujíždí na pokémonech. Je libo panáček?

Ne? A co tohle. Ellen má alternativně smýšlející švagrovou Louisu. Ta žije s rodinou na farmě ve Skotsku a jí jen to, co si sami vypěstují. Porodila 6 dětí a k snídaní si do smoothie přidává manželovo sperma, aby měla lepší pleť. A aby toho nebylo málo, na vánoční svátky se tato "lesana" rozhodne na několik dní navštívit svého bratra. S celou rodinou. V karavanu.  

Ještě k tomu přidejte soutěživé dokonalé matky, nesnesitelné učitelky, děti, psa a manžela, kteří se chovají značně nepředvídatelně, a začnete mít pocit, že Ellen pije vlastně málo.

Ellen se neustále bortí její představy dokonalého života podle pinterestu a prožívá ukázkovou krizi středního věku. A jak se tak plácá v bláznivé realitě všedního dne, poznáváte v ní samy sebe a se slzou v oku vzpomínáte, co prováděly nebo ještě stále provádí vaše děti a máte hřejivý pocit, že v tom přece jen nejste samy. Sympatické na ní je hlavně to, že i když je sebehůř, vždy tak nějak posbírá zbytky svého sebevědomí a po pár sklenkách vína věří na lepší zítřky a dožaduje se topinek.

I když knížka není žádný paperbackový drobeček, dokáže si udržet vaši pozornost a bavit vás po celou dobu. Vždy, když jsem už měla pocit, že se autorka ocitla s žerty ve slepé uličce a šílenější to být prostě nemůže, dokázala přijít s překvapivým dějovým zvratem a posunout absurdnost celé situace o další stupeň nahoru. 

Někdy je toho i na tu nejlepší mámu zkrátka moc. A tak je dobré dát si na chvíli pauzu. Vyjít si s přáteli, dopřát si odstup. No a když důkladně proberete manžela i děti, možná zjistíte, že nejste jediná, kdo má problémy s výchovou nebo s mužskýma a třeba se svým trampotám nakonec společně zasmějete. A pokud nemáte zrovna čas urvat se z každodenního kolotoče povinností, zkuste zalistovat touto knížkou. Zaručeně vám zvedne náladu. Mimochodem, díky této knize jsem objevila seriál Poldark a protože děti už spí a já mám chvíli klid, připíjím na vaše zdraví a odcházím se sklenkou šedé rulandy vzdychat nad havraními kučerami kapitána Rosse ;-)



Kdy knihu Proč máma pije rozhodně číst
  • jste maminka a někdy je toho na vás prostě moc
  • potřebujete se ujistit, že může být i hůř
  • občasná konzumace alkoholu vás nepohoršuje


Kdy knihu Proč máma pije rozhodně nečíst
  • cizí neštěstí vás nezajimá
  • patříte mezi alternativní matky a k snídani si dáváte sperma
  • máte dokonalé děti a dokonalou rodinu a nikdy nemáte "slabé chvilky"


Podobné knihy

Za příjemně oddechové čtení děkuji nakladatelství Albatros, kde mimo knihy Proč máma pije najdete i další zábavné tituly.


O autorovi


Gill Sims je autorkou slavného a mimořádně úspěšného blogu a facebookové stránky Peter a Jane. Žije ve Skotsku se svým manželem, dvěma dětmi a svéhlavým border teriérem, který řídí celou domácnost. Mezi její zájmy patří (kromě popíjení vína) trávit čas na sociálních sítích, hledat ztracené mládí a psa, když se rozhodně sám vydat na jednu ze svých pravidelných potulek.




2 komentáře: