čtvrtek 31. května 2018

Manželka mezi námi

Název: Manželka mezi námi
Autor: Greer Hendricks a Sarah Pekkanen
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 254









Celkové hodnocení: ****






Těsně před manželským slibem oddávající vyzývá přítomné, aby se ozvali, pokud se svazkem nesouhlasí, nebo ať mlčí navždy. Je správné promluvit? Není lepší nechat věci tak jak jsou? Nenimrat se v minulosti, být zticha a říkat si, že to už dávno není vaše věc? Nebo se ozvat a varovat svoji nástupkyni, aby byla opatrnější a neopakovala vaše chyby? 

Příběh vypráví Vanessa, bývalá žena úspěšného podnikatele Richarda. Kdysi měla všechno. Skvělého partnera, bezstarostný život. Teď však živoří u svojí tety a bere prášky na nervy, zatím co její místo nahradila jiná, mladší verze jí samé.


"Zase ji vidím, jak se sklání, aby pohladila po hlavě pejska, který jí vběhl pod nohy. Vidím ji, jak u baru přehazuje jednu štíhlou nohu přes druhou a vine se k Richardovi - u našeho baru. A vzpomínám si na ten den, kdy jsem za Richardem přišla, abych ho překvapila a vytáhla na oběd, to jsme byli ještě svoji. Zrovna spolu vycházeli z budovy. Ona měla na sobě růžové šaty. On ji pouštěl jako první do dveří a přitom se jí jemně dotkl na zádech. Tahle je moje, oznamovalo jeho gesto.
I mě se takhle kdysi dotýkal. Jednou jsem mu řekla, jak mám ráda lehoučký, sexy dotek jeho prstů.
Vstanu, potichu tápu ve tmě, až ve spodní zásuvce prádelníku najdu telefon s předplacenou kartou a notebook.
Ne, Richard se nesmí znovu oženit.
Začínám s přípravami. Až ji příště uvidím, budu nachystaná."


Jak to labilní Vanessa zvládne? Vyříká si to s novým objektem touhy svého bývalého muže? Překazí jim svatbu? Nebo to nakonec skončí úplně jinak...

Na této knize je zvláštní hlavně to, že ji napsaly dvě ženy. Možná díky tomu jsem měla chvilkami lehce schizofrenní pocit. Bravurně rozehrály představení plné zrcadel a kouře, ve kterém jsem nedokázala pořádně určit, kdo má jakou roli. Jako kočka s myší si autorky pohrávaly s mými smysly a z drobných maličkostí se najednou stávaly děsivé symboly. Trošku mi to připomnělo styl Alfreda Hitchcocka, který i bez okázalých gest dokázal vytvořit napětí, které se dalo krájet.

Nakladatelství Motto se tentokrát opravdu hodně vytáhlo a knihu bych zařadila mezi nejlepší "vztahovky", které jsem v poslední době četla. Chytrá manipulace s postavami i časem mě dokonale zmátly a vytvořily iluzi, kterou jsem prokoukla až zhruba v polovině knihy. Naprosto precizně vypilovaný příběh plný šílených zvratů a napětí.






Ve válce a v lásce je prý dovoleno vše. Kam až je ochotná zajít bývalá manželka, aby slepila rozbitý vztah? Jaké jsou její opravdové úmysly? A opravdu je ten muž takové terno, že stojí za něj tolik bojovat? Pokud hledáte napínavé manželské drama s prvky dobrého psychologického thrilleru, tak právě jste narazili na zlatou žílu.



Kdy knihu Manželka mezi námi rozhodně číst
  • baví vás vztahy cizích lidí
  • máte rádi napětí
  • nevěříte mužům

Kdy knihu Manželka mezi námi rozhodně nečíst
  • nesnášíte příběhy Alfreda Hitchcocka
  • pokud tam neteče krev proudem, není to správný thriller
  • myslíte si, že máte dokonalého partnera, který vám nelže






Za příjemné jarní čtení děkuji nakladatelství Motto v jejichž nabídce najdete knihu Manželka mezi námi a další super tituly.



O autorkách


Greer Hendricks strávila více než dvě desetiletí jako redaktorka nakladatelství Simon & Schuster. Předtím pracovala v časopise Allure a získala magisterský titul v oboru žurnalistika na Columbijské univerzitě. Psala pro The New York Times a Publisher Weekly. Žije na Manhattanu s manželem a dvěma dětmi. Manželka mezi námi je její první román.

Sarah Pekkanen se narodila v New York City a později se s rodiči přestěhovala do Bethesdy v Marylandu. Po studiích a cestě do Evropy začala pracovat jako novinářka. Pak se postupně stala matkou tří synů a novinářskou kariéru ukončila. Napsala svůj první román The Opposite of Me a poznala svou redaktorku Greer Hendricks. Její další romány byly vydány v Číně, Austrálii, Německu, Itálii, Holandsku, Polsku, Kanadě, Rusku a Španělsku a staly se bestsellery.


2 komentáře:

  1. Moc pěkně napsaná recenze :) Tahle kniha mě láká víc a víc, jak na ni čtu samé pěkné názory :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Fakt je to pecka. Pokud tě tyhle vztahové thrillery baví, určitě ji zkus ;-)

      Vymazat