úterý 22. května 2018

Musím to vědět

Název: Musím to vědět
Autor: Kaaren Cleveland
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 254








Celkové hodnocení: ****






Jak dobře známe ty, s kterými žijeme? Jak snadno se dá i chytrá žena obelstít, když je okouzlena šarmantním mužem a na nose jí trůní obrovské zamilované růžové brýle? 

Příběh vypráví Vivian, která pracuje jako analytička CIA. Neběhá po ulicích  a nestřílí zločince, ani necestuje inkognito do zahraničí a nepronásleduje zlé teroristy. Zachraňuje svět z kanceláře a se svými kolegy se snaží odhalit členy ruských spících buněk. Jednoho dne ji však čeká šok. Když se jí konečně podaří nabourat do počítače jednoho ruského špiona, narazí na svatý grál - složku se spícími agenty. Čeká ji však nemilé překvapení. Jedním z pětice špionů je i její dokonalý muž....


"Ještě chvíli na něj zírám a nemám ponětí, co řeknu. Za celé ty dlouhé hodiny už bych to měla mít promyšlené...
Matt se tváří přístupně. Jistě tuší, že přijde něco zásadního, musí mi to vidět na obličeji, ale nezdá se být nervózní. Tváří se jako vždycky, prostě jako Matt.
"Jak dlouho už pracuješ pro Rusy?" vypravím ze sebe. Jsou to drsná, nepromyšlená slova, ale už jsou veku a tak ho pozorně sleduju, protože jeho výraz teď bude důležitější než to, co řekne. Bude zmatený? Uražený nebo snad zahanbený?
Nic. Nevidím žádný náznak nějaké silnější emoce. Jeho výraz se nezmění. Teď už se mě zmocní strach.
Matt se mi zadívá upřeně do očí a počká s odpovědí o něco déle než obvykle. "Dvaadvacet let."


Během zlomku vteřiny je celý Vivianin život v troskách. Vše, na čem jí záleží je v ohrožení. Může přijít o manžela, práci i o svoje čtyři děti. Jak se zachová? Udá svého muže a připraví tak děti o otce, nebo ho bude krýt a riskovat, že ji obviní z vlastizrady? 

Autorka čtenáři nabízí zcela jiný pohled na agenty CIA. Ukázala přetaženou matku od 4 dětí, ženu, která má obyčejné starosti a radosti a která zjistí, že jí muž od samého počátku lhal a že všechno, čemu věřila, byl jen chladný kalkul. 

Celou dobu jsem byla na vážkách, zda se Mattovi dá věřit. Že by přece jen za nic nemohl? Ve vyprávění se střídala přítomnost s minulostí. Autorka konfrontovala hlavní hrdinku se vzpomínkami na svého partnera, které ve světle nových skutečností najednou vyznívaly úplně jinak. Bylo jejich první setkání náhoda? Když ji žádal o ruku, bylo to opravdu z lásky nebo to byl jen "bojový úkol"?

Při čtení jsem měla pocit, že autorka tento zajímavý námět nevyužila naplno. Ke čtenářskému štěstí mi chybělo přece jen trošku víc akce. I přesto se jí některé scény hodně povedly a napětí v nich by se dalo krájet. 

I když bych knihu Musím to vědět nezařadila mezi typické akční thrillery, měl příběh něco do sebe a našlo se i pár chvilek, u kterých jsem napětím zapomínala dýchat. Plusem je i počet stran a formát knížky. Není totiž problém sbalit si ji do kabelky a číst v podstatě kdekoliv. 

Příběh byl skvělou ukázkou toho, jak je těžké získat zpět ztracenou důvěru a co vše je žena ochotná udělat, aby zachránila krachující vztah. Knihu si určitě užijí jak milovníci špionážních thrillerů tak ti, které baví spíš komorní "vztahovky".  



Kdy knihu Musím to vědět rozhodně číst
  • baví vás špionážní romány
  • zajímá vás pozadí práce v CIA
  • víte jak je těžké zvládat práci a péči o rodinu


Kdy knihu Musím to vědět rozhodně nečíst
  • jak necáká krev na všechny strany, není to nic pro vás
  • příběhy o spících tajných špionech vás nechávají chladnými
  • věříte, že Rusko a USA jsou velcí kamarádi




Za příjemné jarní čtení děkuji nakladatelství Motto v jejichž nabídce najdete Musím to vědět jako knihu i jako audioknihu.


O autorce


Karen Cleveland pracovala osm let jako analytička CIA, šest let v protiteroristické jednotce. Promovala na Trinity College v Dublinu, kde získala Fulbrightovo stipendium, a na Harvardu. Žije v Severní Virginii se svým manželem a dvěma dospívajícími dětmi.








4 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Tak tahle kniha mě vyloženě zaujala... Jak příběhem, tak nádhernou obálkou. Rozhodně se po ní podívám. :) Děkuju za tip. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Myslím, že to vypadá vážně zajímavě :) Určitě knihu vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat