neděle 20. května 2018

Terapie sdílením + SOUTĚŽ

Název: Terapie sdílením
Autor: Ester Geislerová a Josefína Bakošová
Nakladatelství: Euromedia Group a.s.
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 304









Celkové hodnocení: ****






Rozchody. Zažili jsme je všichni a málokdy to byla pozitivní zkušenost. Přesto i tyto situace k životu patří a je potřeba je nějakým způsobem prožít a jít dál. Ukončit vztah se dá různě. V dnešní době počítačů a internetu se lidé často rozchází pomocí SMS. Je to lepší nebo horší? Asi jak v čem. Osobně mi to přijde zbabělé, ale na druhou stranu, sejde z očí, sejde rychleji z mysli. Tak nebo tak to sakra bolí.

Každý si líže rány jinak. Někdo se uzavře do sebe. Zaleze do houští a odmítá jíst, pít, komunikovat. Jiný se začne naopak předvádět a dohánět, co vztahem zameškal. No a někomu pomáhá se z toho vymluvit. A úplně nejlepší je se po nějakém čase ohlédnou, podívat se na poslední slova vaší lásky, která kdysi byla celý váš svět, a bez zamilovaných růžových brýlí zjistit, co to bylo za člověka a že je vám bez něj vlastně líp.

A právě na této zkušenosti je postaven projekt a kniha Terapie sdílením. Bez slzavého závoje si tak můžete projít sbírku těch nejbizardnějších rozchodových vět, které kdy po síti putovaly.


"Musel jsem se rozhodnut, jestli tebe, nebo jí. A ona sedela vedle me."

"Jsi krásná, chytrá a máš fakt všechno, ale nepíšeš háčky, čárky a neumíš mě/mně, takže promiň, nic z toho nebude..."

"holt... osud"

"Taky jsi cejtila tu energii mezi náma? Tak ta už tam není."

"Musim na tebe furd myslet"

"Jsem prilis slaby na nasi lasku"


Celá tato kniha vznikla jako výsledek tak trochu terapeutického projektu #rozchodovevety, který najdete jak na instagramu i na facebooku. Inu zkušenosti s rozchody máme všichni a sdělená bolest, poloviční bolest, tak proč se nepodělit, že.

Věty jsou vytržené z kontextu, často bez diakritiky, o to víc ale vynikají emoce, které autory v dané chvíli jistě zaplavily. Není uvedené kdo a komu zprávu posílal a je už na čtenáři a jeho představivosti, aby si domyslel situaci, která k onomu výpotku vedla. 

Mám už pár rozchodů za sebou a už dávno pominula ta bolest, kterou jsem kdysi cítila. Když si vzpomenu na všechna ta klišé, kterými jsme se častovali a mysleli to smrtelně vážně, musím se tomu smát. A to je myslím asi to nejdůležitější, umět odpustit a časem se tomu všemu zasmát. Vždyť přece smích léčí a když budeme jen neustále fňukat nad svým osudem, utečou nám všechny ty báječné věci a možnosti kolem.

Terapie sdílením mě hodně pobavila a určitě bych ji doporučila všem lidem s pozitivním myšlením a nadhledem, kteří dokáží najít humor v každé situaci. Můžete ji číst poctivě od začátku do konce, nebo jen tak listovat a bavit se fotografiemi a rozchodovými hláškami. Zábavné kratochvilné čtení, které můžete kdykoliv odložit, aniž byste měli pocit, že nevíte, jak to dopadlo. Čtenář estét určitě taky ocení obálku, která má kromě zajímavé grafiky i sexy perleťový lesk.



No a protože tentokrát se mi setkaly knihy dvě, rozhodla jsem se věnovat jeden výtisk vám, svým čtenářům. Proto neváhejte a napište mi do 


SOUTĚŽNÍHO FORMULÁŘE  


tu nej rozchodovou větu, jakou jste kdy slyšeli nebo vypustili do éteru. Ze zpráv pak vylosuji jednoho šťastlivce, kterému knížku pošlu. Čas máte do středeční půlnoci (23.5.) ;-) 




Kdy knihu Terapie sdílením rozhodně číst
  • dokážete se zasmát sám sobě
  • máte za sebou pár rozchodů a hned tak vás něco nerozhází
  • jste zvědaví, jak to chodí jinde

Kdy knihu Terapie sdílením rozhodně nečíst
  • zrovna jste se rozešli s láskou svého života a nevěříte, že pro jedno kvítí slunce nesvítí
  • nesnášíte internet a sociální sítě vůbec
  • nikdy jste se s nikým nerozešli


Za příjemné polechtání bránice děkuji Knižnímu klubu, který mi poskytl knihu k recenzi a do soutěže. Na jejich stránkách kromě Terapie sdílením najdete i hromadu dalších neméně zajímavých titulů.


O autorkách


MgA. Ester Geislerová je česká herečka a umělkyně. Vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze, obor Nová Média II., rok a půl pobyla v ateliéru Intermediální konfrontace Jiřího Davida. Věnuje se převážně videoinstalacím. Ve svých dílech kombinuje filmovou řeč a herectví s konceptuálním výtvarným přístupem. Má dvanáctiletá dvojčata Miu a Jana. 

Josefina Bakošová se profesionálně věnuje módnímu návrhářství. Tento obor však přímo nestudovala, je absolventkou scénografie na DAMU. Kromě návrhářské činnosti má díky svému vzdělání zkušenosti i s šitím filmových a divadelních kostýmů. V roce 2006 otevřela společně se svým manželem, designérem Petrem Bakošem prodejní galerii Harddecore a své tři dcery tak vychovává v inspirativním prostředí. 
Od roku 2014 opouští název chi-chi a pracuje pod svým jménem Josefina Bakošová.


Ester Geislerová a Josefina Bakošová tvoří kreativní duo zaměřující se na módní projekty, styling a tvorbu pro děti.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Díky. Jako nestačila jsem se divit, jak dokáží být být někteří lidi necitliví hulváti. Zase na druhou stranu, než toto mít doma, tak radši nic :-D

      Vymazat