pondělí 13. února 2017

Ledové srdce

Název: Ledové Srdce
Autor: Tami Hoag
Nakladatelství: Euromedia Group a.s. , Knižní klub
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 320








Celkové hodnocení: *****


Krimi příběhy většinou popisují situaci, kdy dojde ke zločinu, který končí studenou mrtvolou, a vyšetřovatelé jdou po horkých stopách vraha tak dlouho, dokud neodhalí jeho totožnost a spravedlnosti nebude učiněno zadost. Nová knížka Tami Hoag však ukazuje situaci z trošku jiného úhlu...

Dana Nolanová je mladá, krásná, chytrá televizní reportérka se skvěle nastartovanou kariérou. Vše se ale změní, když ji unese sériový vrah známý pod přezdívkou Doc Holiday. Dana se má stát jeho devátou, "mistrovskou" obětí. Nelidsky ji týrá a ponižuje, zohyzdí jí obličej. Daně se na poslední chvíli a za dramatických okolností podaří sebrat poslední zbytky sil a osvobodit se. Při útěku její věznitel zemře a ona sama uteče smrti jen o vlásek...


"Muž za volantem pořád nahlas mluvil. Že je génius. Umělec. Ona bude jeho mistrovským dílem. Média mu chtějí připsat oběť, která vypadá jako zombie? Tak jim tu zombii také dopřeje.
Dana si přitáhla kolena k hrudi a přenesla váhu, pak se otočila.
Kde je život, tam je i naděje.
Hlava se jí točila, myšlenky klopýtaly. Musela hodně bojovat, aby ten okamžik zvládla.
Bude mít jen jednu šanci.
Zrovna se smál vlastnímu vtipu a podíval se do zpětného zrcátka, jestli ho slyší.
Úsměv mu zmrzl na rtech, když se setkal s pohledem své zombie.
Dana se rozmáchla a z posledních sil, které jí zbyly, mu zarazila šroubovák až po rukojeť do spánku.
Pak všechno zčernalo a ona padala a padala a padala do tmy, která ji celou pohltila."


I po několikaměsíčním léčení a rehabilitaci je Dana žalostném stavu. Její mozek nefunguje jak má. Na hrozné zážitky si nevzpomíná a i krátkodobá paměť jí připraví nejedno nepříjemné překvapení. Obyčejné úkony jako sprcha, jídlo nebo spánek jsou pro ni neskutečně obtížné. Aby se zotavila, vrací se do svého rodného městečka ke své matce a nevlastnímu otci. Ani zde však nenajde klid. Média ji pronásledují až sem a navíc ve vzduchu visí stín její nejlepší kamarádky Casey Grantové, která před lety zmizela. Aby se Dana úplně nezbláznila pouští se do vyšetřování starého případu na vlastní pěst...


Nápad napsat knihu o násilném činu z pohledu přeživší oběti mě opravdu zaujal. Dana má kromě poškozeného mozku i zmasakrovaný obličej a musí se smířit se skutečností, že už nikdy nebude ta krásná, chytrá a ctižádostivá dívka, kterou byla. Autorka se této myšlenky zhostila naprosto perfektně a stvořila příběh o beznaději a obrovském traumatu, který musí hlavní hrdinka překonat, pokud chce přežít.

I osobnosti hlavních postav jsou snadno rozpoznatelné. Kromě zlomené Dany, která se ze všech sil snaží najít ve svém životě rovnováhu, zde potkáte úzostlivou matku, která se snaží svoji dceru za každou cenu chránit, nebo prospěchářského otčíma, kterému jde v první řadě o jeho politickou kariéru. Zajímavý je i bývalý přítel Casey, Danina teta nebo Danin bývalý kluk.

Kulisy příběhu tvoří malé městečko, kde si každý vidí do talíře. Dana má návrat do rodné vísky hodně těžký. Nevrací se jako úspěšná žena, ale jako oběť nevydařeného zločinu, zrůda, která má problémy s běžnými činnostmi. Příběh mi tak trochu připomněl případ Michaela Viewegha. Ten má také problémy s pamětí a psaní je pro něj terapií a jakýmsi spojení s minulým životem. Dana byla také náhle vyrvána z úspěšného života a svržena na samé dno zoufalství. Přes případ svojí kamarádky se snaží vyrovnat se vším, co se jí stalo a o co přišla.

Začátek knihy byl naprosto strhující. Pak autorka lehce zvolnila tempo a čtenáře jen sem tam popíchla napínavější scénou. Líčení Daniných obtíží bylo hodně zajímavé. Chvílemi jste byli na vážkách, zda je situace jen výplodem nemocného mozku nebo skutečností. I další postavy postupně odhalovaly své kostlivce. Na nikom nezůstala nit suchá. Závěr jsem pak četla opět na jedno nadechnutí.

Ledové srdce je první knížka, kterou jsem od Tami Hoag četla a musím uznat, že skvěle ovládá spisovatelské řemeslo a označení "Psychologický thriller té nejvyšší kvality" si knížka právem zaslouží. Zápletka příběhu byla originální a neotřelá. Napětí stoupalo a opadalo jak přílivové vlny a přinášelo příjemné mrazení v zátylku. Autorka z nápadu vyždímala maximum a heslo "Kde je život, je i naděje" se mi dostalo hluboko pod kůži.



Kdy Ledové srdce rozhodně číst
  • máte rádi napětí
  • zajímá vás, co se děje s obětmi násilných zločinů
  • máte rádi neotřelé pohledy na zločin

Kdy Ledové srdce rozhodně nečíst
  • jste "vycukaní" i z Karafiátových Broučků
  • psychologické dopady zločinů vás nechávají chladnými
  • řešení starých případů a vytahování kostlivců ze skříní není nic pro vás

Za chvilky napětí děkuji Knižnímu klubu, mezi jehož tituly patří i Ledové srdce.




O autorce


Tami Hoag se narodila 20. ledna 1959 a je autorkou více než dvou desítek knih. Publikovat začala koncem osmdesátých let a navzdory tomu, že těžiště jejích tehdejších příběhů tvořily příběhy o lásce, proslulosti dosáhla především svými napínavými romány s kriminální zápletkou. Mezi její zájmy patří studium psychologie, smíšených bojových umění a drezůra koní.





Žádné komentáře:

Okomentovat