neděle 26. února 2017

Dobří sousedé

Název: Dobří sousedé
Autor: A. J. Bannerová
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 242








Celkové hodnocení: *****




Anglický renesanční básník John Donne kdysi napsal: "Žádný člověk není ostrovem sám pro sebe...". I my nejsme nikdy sami. (Tedy pokud nejste zarytý poustevník a nežijete někde na samotě v lese) Máme rodinu, přátele a také máme sousedy.  Při troše štěstí jsou sousedé příjemní a přátelští lidé. Pomůžou vám, když se něco pokazí, dojde cukr nebo potřebujete pohlídat děti či psa. Občas však můžete natrefit na výtečníky, které byste nepřáli ani nejhoršímu nepříteli....


Hlavní hrdinkou tohoto příběhu je autorka knížek pro děti Sarah. Společně s manželem Johnym, který je známý dermatolog, žije na předměstí poklidného městečka Shadow Cove. Jeden domek jako druhý, předzahrádky s grilem a bazény, opečovávané trávníky, prostě idylka jak z amerického snu 80. let. Všechno by bylo dokonalé, kdyby...

"Rozsvítila jsem lampičku a světlo v mžiku odhalilo celý pokoj" mou milovanou svatební fotografii na prádelníku, mikinu přehozenou přes židli, lahvičky krémů na toaletním stolku. Všechno bylo, jak má, ale mně se stejně divoce rozbušilo srdce. Vstala jsem a vykoukla z okna. Ospalému mozku chvilku trvalo, než venkovní výjev zpracoval. Z přízemních oken protějšího domu od Kimballových, stoupal dým a šlehaly plameny. V tu chvíli se spustil i vysoký zvuk požárního alarmu - pištění. Noc prořízly vyděšené dětské výkřiky. Mia. Zůstala uvězněná v pokojíčku v prvním patře, přímo nad běsnícím ohněm."

Obrovská tragédie, která postihne jinak bezpečnou čtvrť, během pár sekund převrátí vzhůru nohama nejeden osud a nejedno špinavé tajemství vyplave na povrch.


Hlavní postava, Sarah, je v knize vykreslena jako hodné a milé "děvče ze sousedství". Upřímná, důvěřivá, nepochybující. O to větší šok zažívá, když odhaluje tajemství svého muže a svých přátel. Najednou má pocit, že nic není skutečné a odlišit pravdu od lži je nesmírně obtížné. John proti ní byl ukázkový darebák, který si tak úžasnou holku ani nezaslouží.  Podezřívala jsem ho naprosto ze všeho. No a k tomu ještě ti sousedé... 

Autorka nasadila hned ze začátku pekelné tempo a dokázala udržet moji plnou pozornost až do posledního řádku. Přečtenou jsem ji měla ani ne za dva večery. Zpočátku ideální vztah muže a ženy, Johna a Sarah, byl rozpitván na absolutní dřeň. Kniha je plná lží, přetvářek a dějových zvratů a není vůbec jisté, jak to s naším dokonalým párem vlastně dopadne. Vydrží jejich manželství tuto zkoušku? Zvládnou odpustit tomu druhému a přijmout ho i s jeho chybami a stíny minulosti?

Každý se v životě někdy spálil a věřil někomu, kdo si to vůbec nezasloužil. Zkušenosti nás činí nejen moudřejšími a silnějšími, ale také méně důvěřivými. Abychom se ubránili dalšímu zklamání, stavíme kolem sebe ještě vyšší zeď a občas dojdeme do fáze, kdy nevěříme naprosto nikomu. Tato knížka, ať chcete nebo nechcete, ve vás vyvolá pocit, že lžou naprosto všichni, kromě hlavní hrdinky, a paranoia se stane vaší trvalou kámoškou. Autorka si dala hodně záležet, aby vám nastínila ty nejhorší varianty a zahrála tak i na vaše nejtajnější obavy. 

V průběhu čtení jsem zkoušela odhadnout, jak bude děj pokračovat, ale autorka mě vždycky překvapila. Podařilo se jí dokonale zkombinovat napětí s reálnou zápletkou a vystavět tak uvěřitelný příběh o kostlivcích čekajících ve skříni na to, až je někdo odhalí. I závěrečné rozuzlení bylo napínavé a i když to nebyl 100% happyend, byla jsem spokojená. Kniha Dobří sousedé je první knížkou, kterou A. J. Banner napsala a nutno dodat, že nasadila opravdu vysokou laťku. Nezbývá než doufat, že neusne na vavřínech a pokud její další kniha bude alespoň z poloviny tak dobrá, jako je tato, máme se na co těšit.


Kdy knihu Dobří sousedé rozhodně číst
  • líbí se vám pitvání mezilidských vztahů
  • nevěříte nikomu a ničemu
  • baví vás odhalovat lháře

Kdy knihu Dobří sousedé rozhodně nečíst
  • svému příteli/přítelkyni a sousedům bezmezně věříte
  • nedokážete odpouštět
  • věříte na čistou a dokonalou lásku


Podobné knihy



Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Dobří sousedé najdete i další super tituly.

O autorce


A. J. Bannerová se narodila v Indii a vyrůstala v Severní Americe. V mládí četla Agathu Christie, Daphne du Maurier a další mistry milostných a tajemných vyprávění a vždycky snila o tom, že bude psát napínavé příběhy, ve kterých nic nebude tím, čím se na první pohled zdá. Ráda  si z knihovny rodičů tajně vypůjčoval thrillery, které ji poskytly vynikající materiál k její prvotině, psychologickému příběhu plnému napětí  Dobří sousedě. 

4 komentáře:

  1. Jo jo, mě tahle knížka fakt sedla. Můžu jen doporučit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Nezní to úplně jako kniha, kterou bych si s chutí přečetla, ale po přečtení recenze mě něčím tak chytla, že se na ni rozhodně chystám.. :-)

    OdpovědětVymazat