pátek 3. února 2017

Čas zapomnění

Název: Čas zapomnění
Autor: Sharon Guskinová
Nakladatelství: Euromedia Group a.s. - Ikar
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 352









Celkové hodnocení: *****



Někdo si myslí, že smrtí všechno končí. Někdo zase zastává názor, že duše je nesmrtelná a až tělo vypoví službu, prostě se přesune do jiné schránky. Neznámější převtělenec je nejspíš Dalajláma. Pokaždé když zemře, se v příhodné době vydají mniši hledat jeho nové zrození. Jakmile najdou dítě, které považují za vtělení zesnulého dalajlámy, je podrobeno zvláštním zkouškám. Jestliže je úspěšně složí, je prohlášeno za nového Dalajlámu, vzato od rodiny a vychováno v klášteře. A nikoho ani nenapadne tuto skutečnost zpochybňovat nebo v ni nevěřit. Co když ale při převtělování dojde k chybě? Co když se něco pokazí a neklapne to tak, jak má?


Noe je roztomilý chytrý čtyřletý chlapeček. Přesto je jeho maminka Janie zoufalá. Noe má znalosti o věcech, se kterými nikdy nepřišel do styku a přímo zuřivě se odmítá koupat. Navíc jí neustále opakuje, že není jeho maminka a chce ke svojí pravé mámě.


"Nepodíval se na ni. Tiše si plakal do kolen. "Chci domů." Tohle říkal v okamžicích, kdy cítil bolest, už od svého batolecího věku. Byla to jeho první celá věta. Vždycky mu odpovídala stejně: "Jsi doma."
"Chci svou mámu."
"Jsem tady, miláčku."
Podíval se stranou. "Tebe ne. Chci svou druhou mámu."
"Já jsem tvoje maminka, zlato."
Otočil se. Zkormouceným pohledem se jí zadíval do očí. "Ne, nejseš."


Janie už neví co si počít. Noaha nechtějí v žádné školce ani nemůže sehnat žádné hlídání a jako svobodná matka si prostě nemůže dovolit dlouhodobě nechodit do práce. Po řadě psychologů, kteří jsou stejně bezradní jako Janie se obrátí na doktora Andersona, který je odborníkem na reinkarnace. Anderson sice už není aktivní a má svých problémů dost, ale v Noahovi uvidí poslední velký případ, který mu chybí do vydání vědecké publikace o minulých životech. Společně s Janie se tedy pustí do pátrání po Noahově rodině z předchozího života.


Postava Janie mi byla moc sympatická. Svobodná matka, která spoléhá jen sama na sebe a snaží se zajistit pro své dítě to nejlepší. Rozumná, samostatná ženská bez zbytečných iluzí. Oproti ní působí doktor Anderson jako naprostý zoufalec. Sice za to může i životní situace, ve které se právě nachází, ale z jeho chování je cítit, jak moc Janie a Noaha potřebuje pro svůj záměr. A Janie je natolik zoufalá, aby se do pochybného dobrodružství i přes svoje zásady přece jen pustila.

Na minulé životy moc nevěřím. Autorka i přes to dokázala upoutat moji pozornost. Kromě pátrání po druhé mámě našeho malého hrdiny čekají čtenáře napínavé chvilky při rozkrývání starého zločinu. Nemálo zajímavé bylo i líčení dalších případů přenosu duše, který zpracovával doktor Anderson v minulosti. Z některých běhal až mráz po zádech.

Tempo nasadila autorka opravdu rychlé a pomocí několika divokých dějových zvratů si dokázala udržet moji pozornost až do konce. Její uchopení toho tématu bylo neotřelé a s ohledem na to, že je to její první román, mě Sharon Guskin velmi příjemně překvapila. Příběh Noaha a jeho maminky je napínavý, dojemný a nechybí ani mystické prvky. Opravdu jsem ocenila, že nešlo jen o snůšku mystických blábolů knížka měla hlavu i patu. Nechybělo ani určité napětí a lehké náznaky thrilleru.

Po přečtení si pochopitelně začnete klást otázky a přemýšlet, jestli minulý život přece jen neexistuje. Podle mého názoru, na tom možná něco bude, ale kdo ví.... Žít minulostí není moc dobrý nápad. Možná je občas lepší jednoduše zapomenout, nevracet se k předchozímu životu a víc se soustředit na ten současný. 



Kdy Čas zapomnění rozhodně číst
  • zajímá vás otázka reinkarnace
  • máte rádi napětí
  • rádi filozofujete a přemýšlíte nad životem

Kdy Čas zapomnění rozhodně nečíst
  • na převtělování nevěříte
  • vaše dítě má imaginárního kamaráda a bohatý vnitřní život
  • žijete přítomností

Za příjemné chvilky s knížkou děkuji nakladatelství Ikar, mezi jejichž tituly najdete i Čas zapomnění.

O autorce


Sharon Guskinová píše a produkuje dokumentární dramata. Téma ke svému prvnímu románu, Čas zapomnění, našla poté, co pracovala v uprchlickém táboře v Thajsku a později jako dobrovolnice v hospicu. Má tituly z Yale a Kolumbijské univerzity. Žije v Brooklynu s manželem a dvěma syny.




2 komentáře:

  1. Tahle knížka mi čeká zrovna doma na nočním stolku jako druhá v pořadí na přečtení. Po téhle recenzi se na ni těším ještě víc. :) Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat