pondělí 15. února 2021

Dárek

Název: Dárek
Autor: Sebastian Fitzek
Nakladatelství: Anag
Rok vydání: 2020 
Počet stránek: 360









Celkové hodnocení: ***



Nakladatelství Anag mám spojené s naučnou literaturou. Spíš bych u nich hledala 10 způsobů jak naladit svoje čakry nebo rady jak být lepším managerem než psychothriller. A přece. Navíc s takovým krásným názvem - Dárek. No co si myslíte, že moje zvědavá hříšná dušička udělala? Sáhla po něm, zalistovala, zhltla a už nevydala...


Představte si, že neumíte číst. Ne proto, že byste byli líní se učit písmenka, ale proto, že váš mozek nedokáže symboly správně zpracovat. Ať se snažíte, jak se snažíte, prostě to nejde. Nedokážete si přečíst jízdní řád, jídelní lístek nebo pracovní smlouvu. Takový život jistě není snadný a obstát v něm chce docela dost kreativity. 

Naštěstí Milan Berg není žádné ořezávátko a umí si poradit. Naučil se se svým handicapem pomocí lží a úskoků nějak vycházet. Když běžné lsti nezabírají, zvládne si vyvolat anafylaktický šok. Brnkačka. Často se pohybuje na hraně. V posledních letech se ale jeho život ustálil. Sehnal si legální práci, stálou přítelkyni a svět se začal zdát jako celkem přívětivé místo k životu. Růžové brýle mu však spadnou ve chvíli, kdy na ulici vedle něj zastaví auto s vyděšenou dívkou, která na sklo tiskne popsaný papír. Milan ho neumí přečíst, ale díky své fotografické paměti si klikyháky zapamatuje, nakreslí a když mu je jeho přítelkyně přečte, spustí se kolotoč divokých událostí...

Příběh vypráví střídavě Milan, Zoe, Andra a Jakob. Stejně jako se střídají úhly pohledu prolíná se i minulost s přítomností. Dějová linka je mírně zmatená, ale naštěstí se celkový obraz postupem času vyjasní, až do krvavého, a na můj vkus trošku překombinovaného, velkého finále. 

Kromě tématu analfabetismu a šifrování se v knize setkáte s ještě jednou, pro mě velmi zajímavou myšlenkou - můžou být brutalita a vražedné sklony vrozené? A když je rozpoznám u svého potomka, mám právo mu vhodným zásahem zabránit, aby se jeho schopnosti naplno rozvinuly? A pokud přece jen zasáhnu, nenapáchám tím víc škody než užitku? Věřte mi, pokud máte doma dva puberťáky a jste s nimi zavření 3 týdny v karanténě, jsou podobné otázky více než znepokojivé....

Pokud jste fanda nejrůznějšího knižního násilí a nechuťáren, tuhle jízdu si užijete. Autor hned na začátku nasadil tempo více než vražedné a i v dalších kapitolách je velice vynalézavý v popisování nejrůznějšího ublížení na zdraví. Co se týče uvěřitelnosti příběhu, tam už pravda spisovatelova fantazie trošku pokulhává, ale kdo by si s tím lámal hlavu, když krev stříká na všechny strany. 


Abych to shrnula - na čtení tohoto knižního žánru musíte mít náladu a koule. Fitzek není spisovatel pro slabé povahy a dokazuje, že německá literatura dokáže být pěkně drsná. Pokud si libujete v šifrách, neobvyklých lékařských diagnózách, nejrůznějších psychických a psychopatologických postiženích a nevadí vám potoky krve, brutální násilí a trošku zamotaný příběh, zkuste Dárek. Budete nadšeni.



Kdy knihu Dárek rozhodně číst
  • vždycky jste přemýšleli nad tím, jaké by to bylo neumět číst
  • baví vás hrubé knižní násilí a brutalita
  • zajímají vás současní němečtí autoři
 

Kdy knihu Dárek rozhodně nečíst
  • plánujete děti
  • máte děti
  • nemáte rádi komplikované děje


Podobné tituly




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství ANAG, kde kromě Dárku najdete i další knihy tohoto německého autora.



O autorovi


Sebastian Fitzek se narodil 13. října 1971 v Berlíně. Studoval práva, pracoval jako šéfredaktor a programový ředitel pro několik rozhlasových stanic v Německu.

Jeho první velká zkušenost s psaním byla s Jürgenem Udolphem jako jeho spoluautor. Od roku 2006 píše psychologické thrillery, ze všech se staly bestsellery. Byly přeloženy do 20 jazyků, některé by měly být i zfilmovány.
Fitzek je ženatý od roku 2004, má tři děti a žije v Berlíně. Píše knihy a do novin a patří mezi nejúspěšnější německé spisovatele.

4 komentáře:

  1. Fitzek je naprosto suprový spisovatel právě takových drsňáren. Mám na cestě jeho knihu Balíček.

    OdpovědětVymazat
  2. Věřím, že autor píše skvěle, ale není to nic pro mě. :) Recenze na jeho knihy mě ale baví moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono chce mít na takovýto styl prostě náladu. Můj šálek kávy to sice úplně není, ale stylem vyprávění to nebylo až tak úplně špatný. Znám horší ;-)

      Vymazat