středa 30. prosince 2015

Vstupte bez klepání

Název: Vstupte bez klepání
Autor: Zuzana Hubeňáková
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 191










Celkové hodnocení: *****



Blogování  je v poslední době hrozně IN. Blogují staří, mladí, spisovatelé, politici, herci prostě bloguje kde kdo. Nejeden blogger se rozepsal až do takové míry, že vydal své myšlenky knižně. Letošním Vánocům kralovala Maruška Doležalová a její Kafe a cigárko a tak trošku zastínila sbírku fejetonů Vstupte bez klepání od Zuzany Hubeňáková, která však rozhodně stojí za povšimnutí.

Začněme troškou teorie. Co je to blog a kdo je to vlastně blogger?

Blog je zkrácená verze spojení dvou anglických slov "web" a "log". Jedná se tedy o webový zápisník, deníček. Blog samozřejmě může být čistě soukromá věc, ale také může oslovovat širokou veřejnost. Témata blogů bývají různá. Knihy, fotografie, kosmetika, tvoření, móda, politika, vaření, cestování...

Blogger je pak autor blogu. Vesměs je to člověk, který má potřebu se ve svém volném čase na internetu vyjádřit k nějakému tématu, zaznamenat svoje myšlenky a popřípadě sdělit svůj názor a zkušenosti ostatním.

Blog Zuzany Hubeňákové, který najdete ZDE, patří mezi veřejné blogy co "fungují". I když do něj přispívá jen něco málo přes rok, už si zvládla omotat čtenáře kolem prstíku a stala se nejprve Objevem a pak i Blogerkou roku webu iDnes. Určitě si ho taky nenechte ujít.

Vraťme se ale ke knize. Je rozdělena podle tématu fejetonů do čtyř částí - semestrů. Semestr rodinné výchovy, Semestr mezilidských vztahů, Semestr pohybu a sportu a Semestr obecných věd. Mě osobně asi nejvíc pobavily články o jazykových úskalích Moraváka v Praze a obráceně...


"Začneme zvolna - určením původu. Věta "vodkaď si?" není, milí Moravané, prapovdivný povel k ulevení si, z neznámých důvodů pronesený jako otázka. Je to naše verze "z kama si?" (případně "z kuď si?"). Ani jedna varianta není správně česky, proto pro jistotu uvádím překlad do společného jazyka - "odkud jsi?".
A teď se pojďme zdržet u mého milovaného jazyka valašského. Začneme pár informacemi o valašských reáliích. Je témeř jisté, že při návštěvě Valašska dostanete na stůl "slivovicu" (vyndanou možná z "mražáku"), případně "trnkovicu". Je to pálenka ze švestek. Nepátrejte po tom, proč to tedy není švestkovice. Víme, jaký je rozdíl mezi trnkami a švestkami, ale je to prostě "slivovica". (Že by pozůstatek slovenských dobyvatelů na našem území?) Přijměte to jako fakt a nepolemizujte o tom, prosím, jsme na to citliví. My taky nezpochybňujeme existenci Mostu inteligence v Praze. Máte ho mít, i když vám ho trochu závidíme.
Dostanete-li povel "Vypluj to!", nehledejte loď, nemá to cenu. Napili jste se nejspíš omylem vody a tím přivodili hostiteli Valachovi téměř zástavu srdce. Stačí, když ji vyplivnete a rychle si vypláchnete slivovicí. Jestli u každé štamprle budete sledovat proti slunci, jak řetízkuje, budou se vám domácí smát, až si ustelete pod stolem."


Opravdu dlouho jsem se tak srdečně nezasmála. Nádherný, svěží, ironický humor, kterým popisuje svoje každodenní lapálie vás chytne za bránici a nepustí, dokud z vás nevytřepe duši. A tak pokud potřebujete zvednout náladu, ukázat běžné rodinné problémy z té veselejší stránky, určitě si nenechte ujít tuto malou knížečku, která je doslova nadupaná nejrůznějšími veselými historkami pro celou rodinu.



Kdy Vstupte bez klepání rozhodně číst
  • váš život zešedl a vy potřebujete rozveselit
  • máte rádi zábavné historky ze života
  • cizí neštěstí, vaše radost

Kdy Vstupte bez klepání rozhodně nečíst
  • na cizím neštěstí nevidíte nic veselého
  • dáváte přednost fiktivním příběhům
  • humorné historky o rodině a dětech vám nic neříkají

Podobné knihy


Za skvělý pozitivní čtenářský zážitek děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete i knihu Vstupte bez klepání.


O autorce

Zuzana Hubeňáková (přezdívka "Semestra") se narodila na Valašsku, konkrétně ve vesničce Poličná. Je jedinou a nejstarší dcerou a sestrou neznámého počtu bratrů. Vystudovala ekonomii (obor kabelky a boty byl bohužel plně obsazen) a získala titul. Je vdaná a je občas zoufalou matkou 2 holčiček. Aktuálně žije v Liberci. 

Žádné komentáře:

Okomentovat