úterý 8. prosince 2015

Šantaram

Název: Šantaram
Autor: David Roberts
Nakladatelství:  Kristian s.r.o
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 745










Celkové hodnocení: ****



Poslední dobou zdolávám jednoho knižního macíčka za druhým. Nejdřív to byl Jonathan Strange a pan Norrell se skoro tisícovkou stránek, teď mě čekala další výzva v podobě Šantaramu s úctyhodnými 745 stranami. Co se tedy skrývá za tímto exoticky znějícím názvem?

Příběh začíná příletem hlavního hrdiny do Bombaje. Má za sebou divokou cestu a ještě větší jízda ho čeká. Je na útěku. V přísně střežené věznici v Austrálii si odpykával devatenáctiletý trest. Byl závislý na heroinu a loupežnými přepadeními se snažil vydělat si na dávku.  Podařilo se mu však uniknout a tak se ocitá na letišti této indické metropole.  Díky upovídanému srdečnému průvodci Prabhákarovi zapadne Lindsay do místního života. Najde si nové přátele, dokonce potká i lásku...


"Dávná sanskrtová legenda vypráví o osudové lásce, karmickém splynutí duší, které jsou nuceny se setkat, spojit a splynout navzájem. Legenda říká, že milovanou osobu okamžitě poznáte, protože je milována v každém gestu, každém výrazu, myšlence, pohybu, zvuku a náladě, které se zjevují v jejím pohledu. Legendy tvrdí, že ji poznáme podle křídel - ta kromě nás nikdo jiný nevidí - a i podle toho, že touha po ní zadusí každou další touhu po lásce.
Tytéž legendy obsahují také varován, že osudová láska může být někdy posedlostí jedné, jen jedné z obou duší vybraných osudem. Jenže moudrost je v jistém smyslu opakem lásky. Láska v nás přežívá právě proto, že není moudrá."


Linbábá, jak mu Prabhákar důvěrně říká, se postupně zaplete do nekalých kšeftů místní mafie. Působí ve slumu jako lékař a po malých krůčcích si získá respekt svého okolí. Děj se přesouvá z místa na místo. Chvílemi si náš hrdina užívá kouzelného indického venkova, chvílemi bojuje doslova o život.


První co vás při pohledu na tuto knížku zaujme, je její obal. Kniha je rozdělena na 3 samostatné části, které jsou vsunuty do jakési papírové kapsy a drží tak pohromadě. Splněný sen knihomola, který rád čte tlusté knížky, ale hartusí, že se nevejdou do kabelky. Opravdu oceňuji neotřelý nápad nakladatelství, kterým elegantně zvýšili čtenářský komfort. Navíc se mi líbilo i grafické zpracování jednotlivých obálek a použitý papír byl velice příjemný na dotyk.

Příběh je neskutečně barvitý, mnohovrstvý a při jeho čtení si Indii prostě zamilujete. Je na něm znát, že autor vychází z osobních zkušeností. Ukáže vám jak nádhernou pestrost Indie, tak i odvrácenou tvář této tajemné exotické země.

 Stejně jako se mísí na indickém tržišti všechny exotické vůně, kombinuje v knize autor drogy, válku, mafii i lásku. Dějově je kniha velice obsáhlá.  Najdete tu dávku beznaděje a zoufalství, stejně jako hlubokých filozofických myšlenek a ponaučení. Je to silný, uhrančivý příběh jednoho neobvyklého lidského života. Jednoho muže, vězně, psance, mafiána, pašeráka i bojovníka. Zároveň je to i výpověď o hledání dobra, životních hodnot a smyslu samotného bytí. Můžeme sledovat, jak se z Lindseyho se v postupně stává Linbábá, až nakonec dospěje ke jménu Šantaram, "muž míru".

Kniha je označována jako "novodobý Motýlek" a hned po svém prvním vydání si získala srdce milionů čtenářů po celém světě. Filmová práva ke knize vlastní Johny Depp a v roce 2016 můžeme očekávat premiéru filmu.

Jediné, co bych knize vytkla, je prozrazování budoucího děje. Nemám moc v oblibě, když autor upozorňuje čtenáře dopředu, že zrovna tento moment, aniž by to hlavní hrdina tušil, je pro něj nesmírně významný a ovlivní celý jeho další osud. Jinak je to zajímavý příběh o zajímavém muži, který přijal sebe sama, vyrovnal se se svými činy a dosáhl smíření. Proto nezapomeňte, vždy máte na výběr, jak se v konkrétní situaci zachováte a je jen na vás, jakou cestu si zvolíte.


"Ve své sténající mysli jsem si uvědomil, ani nevím jak, že i v téhle spoutané a trýznivé bezmoci jsem vlastně svobodný: můžu nenávidě muže, kteří mě mučili, ale můžu jim i odpustit. Vím, že to nezní nijak úžasně. Jenže v tom škubnutí, v zaříznutí řetězu, když nic jiného nemáte, představuje tahle svoboda celý vesmír možností. A to, zda se rozhodnete pro nenávist, nebo odpuštění, může určit směr celého vašeho příštího života."








Kdy knihu Šantaram rozhodně číst

  • chcete blíže poznat Indii
  • máte rádi východní filozofii
  • líbí se vám příběhy podle skutečných událostí




Kdy knihu Šantaram rozhodně nečíst
  • děsí vás chudoba a nemocní lidé
  • obchod s dětmi je pro vás noční můra
  • nemáte rádi exotiku



Za příležitost přečíst si tuto poutavou knihu děkuji nakladatelství Kristian.



autorovi

Gregory David Roberts, rodným jménem Gregory John Peter Smith, se narodil 21. června 1952 v Melbourne v Austrálii. Vyrůstal v chudých poměrech. Po rozvodu se svou ženou se nemohl vyrovnat se ztrátou své malé dcery a stal se závislým na heroinu. Aby si opatřil peníze na drogy, stal se v roce 1977 bankovním lupičem. Během loupežných přepadení používal imitaci zbraně. Následoval vysoký trest - 23 let odnětí svobody. Ve vězení zažil mučení od dozorců a po necelých dvou letech utekl. V roce 1980 na falešný novozélandský pas odlétl do Bombaje. V roce 1990 byl zatčen v Německu. Byl vydán do Austrálie, kde si odpykal šestiletý trest, z toho dva roky na samotce. Během tohoto druhého pobytu ve vězení začal psát román Šantaram. V současnosti Roberts dokončuje druhý román, který se bude jmenovat Mountain Shadow.



Žádné komentáře:

Okomentovat