neděle 13. prosince 2015

Popel všechny zarovná

Název: Popel všechny zarovná
Autor: Dominik Dán
Nakladatelství:  Slovart
Rok vydání: 2015
Počet stránek: 396










Celkové hodnocení: ****



Pokaždé, když mi dojde "dánovka" je to pro mě veliký svátek.  Detektivky tohoto slovenského autora jsou pro mě opravdu srdeční záležitost. Co ukrývá jeho v pořadí úplně první kniha Popel všechny zarovná?


Mordpatra řeší souběžně dva případy. Brutální vraždu důchodkyně, kterou pachatel rozsekal mačetou a vraždu mafiána s přezdívkou Pavouk, který byl nejenom Krauzovým kamarádem z dětství, ale byl také zapletený do aféry únosu prezidentova syna a pustil si pusu na špacír.

"Nebyl podzim, bylo jaro, nebyla uplakaná sobota, bylo vlahé jitro pracovního dne a Krauz se přesto o Pavoukovu matku bál. Bezvýchodné osamění uprostřed davu! Pro mnohé lidi se stane celoživotním údělem. Krauz to znal dobře, zabýval se lidskými osudy už dost dlouho na to, aby se dokázal vcítit do duše svých klientů. S lítostí hleděl na ženušku, jež mu bolestně připomínala nevratné časy bezstarostného dětství, a uvědomoval si, že jí prostě nedokáže pomoct. Může jí v něčem ulehčit, procedury, jež ji v nejbližších hodinách a dnech čekají , a on to samozřejmě udělá, odveze ji, zařídí, vytelefonuje... jenže to je asi tak všechno. A chtěl by pro ni udělat víc, mnohem, mnohem víc už z pouhé známosti, vždyť její buchty jídával... je to už dvacet let, takže jsou vlastně staří známí, sousedi, a ti si prostě musejí pomáhat, musejí. Bylo mu jí líto a styděl se za to, když postřehl Fischerův výraz. Fischer se zadíval na jeho ruce pevně sevřené mezi koleny, až zbělely prsty. Takové projevy soucitu by mnozí cynici považovali za nedostatek profesionality, ale od Fischera mu to nehrozilo. Krauz ho viděl, že u jedné vraždy dokonce zaslzel, a tento zážitek v sobě pohřbil. Fischer se nyní revanšoval. "

Na obou případech pracují Richard a jeho parťák Chosé s nejvyšším možným nasazením. Při svém pátrání narazí na podezřelé souvislosti a i přes nejrůznější sabotáže a maření vyšetřování se přes jednotlivá chapadla dostanou až nebezpečně blízko hlavy mafiánské chobotnice a to už nejde o život jenom jim, ale i jejich nejbližším.
Dokáže Krauz utnout vražedné vyřizování účtů v řadách mafie a zároveň odhalit vraha nebohé stařenky? Koho nakonec zarovná popel?


Příběh samotný je opět založený částečně na pravdě, částečně na fikci. Celá knížka mi však připadala, jako by si jejím prostřednictvím autor vyřizoval účty. Jako by potřeboval ze sebe dostat všechnu nespravedlnost a příkoří, které ho v jeho práci potkalo. Taky typický "dánovský" chlapský humor byl až příliš hrubý a hodně se přiblížil k hranici čtenářské únosnosti.

V celé řadě Dánových detektivek bych Popel označila jako vůbec nejslabší. "Hecování" mezi kolegy je až moc hrubé a je ho v knize jednoduše příliš. Příběh se hodně dusí pod nánosem politického popílku a orientovat se mezi jednotlivými mafiány bývá chvílemi dost obtížné. Když se pak konečně prokoušete všemi souvislostmi, čeká vás sice hodně akční, ale o to kratší závěr. Jediné co mě na knize zaujalo jsou uváděné výslechové metody. Je znát, že autor ví o čem píše a že má bohaté osobní zkušenosti.

Každý začátek je těžký. Je vidět, že tato kniha je Dánova prvotina a že byla psána pod tíhou silných emocí a pocitu obrovské nespravedlnosti. Kauza únosu prezidentova syna se proslavila právě mohutnou likvidací veškerých důkazů a dokonalým mlžením a zametáním stop. Popel všechny zarovná ukazuje nekalé praktiky mafie a celkovou zkorumpovanost policejního systému. Možná kdyby byl příběh naspán s chladnější hlavou, byl by zajímavější. Toto je však kniha rozzlobeného muže, který si potřeboval ulevit a vypovědět svoji křivdu. Přesto si myslím, že si i tato kniha Dominika Dána najde čtenáře, kteří na ni nedají dopustit.



Kdy Popel všechny zarovná rozhodně číst
  • máte rádi napínavé příběhy s uvěřitelnou zápletkou
  • nevadí vám infantilní chlapácké vtípky
  • zajímají vás techniky vedení výslechu

Kdy Popel všechny zarovná rozhodně nečíst
  • vadí vám zmínky o mučení, mrtvolách a při pohledu na krev omdléváte
  • nelíbí se vám, když je hlavní hrdina děvkař
  • myslíte si, že policisté jsou féroví kluci, kteří hájí práva nevinných 


Podobné knihy


Na závěr mi dovolte poděkovat za recenzní výtisk nakladatelství Slovart, u kterého najdete nejen Popel všechny zarovná, ale i další skvělé knihy od Dominika Dána.


O autorovi: 

Dominik Dán se narodil a žije na Slovensku. Jeho totožnost je utajena. Pracuje jako elitní policista a jméno Dominik Dán je pseudonym. V současnosti je jedním z nejprodávanějších slovenských spisovatelů. Jeho knih se prodalo už více než 600 tis. výtisků. V roce 2010 se autorsky podílel na seriálu Kriminálka Staré Město.

Podrobnější informace o Dominiku Dánovi a jeho tvorbě najdete ZDE.










Žádné komentáře:

Okomentovat