středa 4. listopadu 2015

Všechny staré nože

Název: Všechny staré nože
Autor: Olen Steinhauer
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 248









Celkové hodnocení: ****




Všechny staré nože, které rezivěly v mých zádech, teď vrazím do těch tvých. (Phaedrus) Jaké to je, když vám někdo vrazí do zad nůž? Jaké to je zjistit, že člověk, kterého milujete a kterému bezmezně věříte provedl něco špatného? Budete ho krýt, nebo ho v rámci spravedlnosti udáte? Na toto téma rozehrává Olen Steinhauer neobvyklou špionážní hru s názvem Všechny staré nože.

Hlavními postavami tohoto komorního špionážního dramatu jsou dva agenti CIA. Henry Pelham je stále v aktivní službě a přijíždí na návštěvu za Celií Harrisonovou. Ta se kariéry špionky vzdala již před lety a nyní žije poklidným životem se svým mužem a dvěma dětmi na Floridě. Henry má v plánu s Celií probrat jejich poslední společnou akci, která nedopadla zrovna nejlíp. Došlo k ní ve Vídni, kde teroristé unesli civilní letadlo. Místní agentura CIA, ke které patřila i Celia a Henry, zjistila klíčové informace, které mohly cestující zachránit. Někdo však jejich zdroj prozradil a celá akce skončila fiaskem. A tak Henry přijíždí po letech za svou bývalou milenkou, aby zjistil, co doopravdy o celé záležitosti ví.


"Zaváhá uprostřed nádechu a rozmýšlí si rychlou odpověď, která jí uvízla v těch jejích pohotových ústech. Odtahuje ruce. "Ty mě vyšetřuješ, Henry?"
"Žiješ v Kalifornii. Pár věcí jsi viděla. Byl to výstřel do tmy."
Znovu váhá. Věří mi? Pravděpodobně ne. Nebo možná ano, zadoufám, pět let v tomhle ráji jí možná otupilo smysly, přimělo ji věřit čemukoliv, co slibuje naději. Sklání hlavu ke straně, oříškové vlasy se jí rozprostřou po hladkém krku."


Kromě odkazů na minulost se takřka celý děj odehrává v poklidné restauraci na půvabném floridském pobřeží. Rozhovor dvou starý přátel postupně přerůstá ve výslech a hon na krtka.

Tento krátký, skoro až intimní příběh mě upoutal dobře vystupňovaným napětím. Celie, usedlá matka dvou dětí, mě zaujala svou tajemností. Na první pohled lehce oplácaná žena v domácnosti, na ten druhý špičková agentka, která si nenechá nic líbit a za líbezným úsměvem skrývá tvrdé jádro a odhodlání dovést hru až do konce. Postava Henryho je jí skvělým sekundantem. Svým způsobem je do Celie stále zamilovaný. Koketuje s ní a zároveň se z ní snažní vytáhnout, co všechno ví. Od jisté chvíle sice už tušíte, kdo je zrádce a jak příběh nejspíš dopadne, ale i tak byl konec velmi zajímavý.

Skvělý námět, výborné zpracování, i když autor mohl ze svého nápadu vytěžit ještě trošku víc. Potenciál by na to rozhodně měl. Knížku můžu doporučit všem, kteří mají chuť na krátké neotřelé a komorní špionážní drama.


Kdy Všechny staré nože číst
  • máte rádi špionážní příběhy
  • líbí se vám, když napětí probublává pod povrchem 
  • dáváte přednost komorním příběhům

Kdy Všechny staré nože nečíst
  • nikdy jste neměli rádi Jamese Bonda
  • zvolna stoupající napětí vás nudí
  • nemáte rádi psychologické souboje





Za výtisk k recenzi bych ráda poděkovala internetovému knihkupectví Bux.cz, kde najdete i knihu Všechny staré nože.


O autorovi

Olen Steinhauer se narodil 21. června 1970 v Baltimoru. Vystudoval obor tvůrčího psaní na Emerson College v Bostonu. Poté co získal Fullbrightovo stipendium, odcestoval do Evropy. Rok strávil v Rumunsku, ale nějakou dobou žil i v Chorvatsku, Itálii i České republice. Načerpané znalosti a zkušenosti z tohoto pobytu využil v pětici thrillerů, zasazených do období studené války. Celosvětově se však prosadil až špionážním románem Turista z roku 2009. V letech 2010 a 2012 vydal ještě dvě jeho pokračování - Nejbližší východ a Americký špion. V současné době žije s manželkou v Budapešti. 

Žádné komentáře:

Okomentovat