pondělí 25. února 2019

Vdovy

Název: Vdovy
Autor: Lynda La Plante
Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 432









Celkové hodnocení: ****




Ženská přátelství bývají často velice rozporuplná, dynamická a emotivní. Jeden den si holky leží v náruči a spokojeně štěbetají a hned na ten druhý by si vydrápaly oči z hlavy. Taková přátelství vznikají různě. Například když jste zoufalá postarší vdova a sháníte parťačky k loupeži...

Když je váš manžel darebák, musíte tak trochu počítat s tím, že jednou nedorazí domů. Osudná nehoda, která se stane Harrymu Rawlinsovi a jeho kumpánům, je však pro jeho manželku Dolly totální šok. Navíc, kromě obrovskému zoufalství, musí čelit nepříjemné pozornosti policie a dalších mafiánů, kteří touží po Harryho účetních knihách. Dolly stojí před nelehkou volbou. Předat dokumenty policii nebo je prodat konkurenční zločinecké bandě? A nebo snad existuje ještě třetí možnost?

"Linda se hystericky rozesmála. Shirley seděla s otevřenou pusou. "Děláš si srandu?" vypravila ze sebe Linda.
"Jestli se vám do toho nechce, v pořádku. Ale sama to nezvládnu, takže budu muset knihy prodat a Fisherové jsou známí podrazáci, takže mě určitě natáhnou."
"Nemůžeme přece provést ozbrojenou loupež,  Dolly," zašeptala Shirley.
"Ale jistě, můžeme. Můžeme dokončit, co naši chlapi začali. Byl to dobrý plán a byl by vyšel, kdyby v autě nevezli ty výbušniny."
Linda se Shirley se na sebe podívaly; ani jedna nevěděla, jak reagovat. Copak Dolly přeskočilo? Že by ji ten zármutek takhle poznamenal?
Dolly pomalu, nevzrušeně pokračovala: "Mohla jsem ty účetní knihy prodat, nic vám o tom neříct a o nic se s vámi nedělit, ale chtěla jsem jednat férově, jako Harry vždycky jednal s Joem a Terrym... A férově vám říkám, že ty plány nemají chybu." Potom se Dolly vytasila s trumfovým esem. "Jestli se vám do toho nechce, pochopím to. Vynasnažím se, aby každá z nás dostala od Fisherových pár táců. Potom to podle Harryho můžou provést oni a shrábnout melouna."
(str. 66)

Dolly a další dvě vdovy po jeho společnících se rozhodnou provést loupež podle Harryho plánu. Podaří se jim uskutečnit riskantní podnik?

Kniha je inspirovaná slavným britským seriálem Widows z roku 1983. Přiznám se, že než se mi kniha dostala do rukou, nikdy jsem o něm neslyšela. Podle anotace se jedná o zábavný kriminální taškařici. Nejspíš něco jako Debiie a její parťačky.

Nic však nemůže být vzdálenější knize. Hlavní hrdinky jsou vyděšené, nikdy neloupily a spousta věcí se jim nedaří. Jde po nich mafiánský boss, zarputilý vyšetřovatel, který je skálopevně přesvědčený, že Harry žije a všechno je to jenom bouda. Učí se prakticky za pochodu, jsou neustále pod tlakem. Ví že není cesta zpátky a tak z posledních sil bojují, aby přežily. 

Autorka se s dějem rozhodně nepárala. Akce velice rychle střídala akci a napětí se stupňovalo až k nevydržení. Postupně odhalovala povahy všech tří hlavních aktérek i jejich protivníků a čtenáři připravila nejedno překvapení. Předvedla celou plejádu odstínů ženského přátelství a ukázala, co všechno ženy dokážou, když mají společný cíl.  

Vdovy byla skvělá kniha na vyčištění hlavy a já ji měla za víkend sfouknutou jak svíčku. Hlavní hrdinky nejsou ani hodné, ale ani úplné potvory a i když je Dolly občas pořádná mrcha, Linda pije jak duha a Shirley je zas naivní slípka, máte je rádi a jednoduše jim fandíte. Je v nich obrovská nezdolnost a i když jim povolují nervy, dokáží se oklepat a jít dál. 

Podle knihy byl minulý rok natočen film. Na scénáři se podílela Gillian Flyn (autorka knihy Zmizelá). V hlavní roli si zahrála Viola Davis (což je trošku paradox, když v knize je Dolly přirovnávaná k Laně Turner) a Liam Neeson.

Z filmu jsem moc nadšená nebyla. Některé scény byly až příliš brutální. Příběh pak hodně sklouzl do politiky, vytratila se spousta zajímavých postav, které mě v knize bavily (například inspektor Resnick a jeho sekretářka Alice). Zůstalo jen pár scén a kdybych nevěděla, že předlohou byla právě tato knížka, měla bych pocit, že  se jedná o úplně jiný příběh. 




Od knihy Vdovy jsem čekala nenáročnou zábavu. Autorka mě však příjemně překvapila neotřelou zápletkou a zajímavými dějovými zvraty. Fandila jsem holkám ze všech sil, poplakala si, prostě příjemně strávený čas. Moje doporučení? Na film se nedívejte, nestojí za nic, knížka je daleko lepší.


Kdy knihu Vdovy rozhodně číst
  • baví vás statečné a silné ženy, i když jsou občas zoufalé
  • máte rádi příběhy o mafiánech
  • líbí se vám, když hrdinové překonají rozdíly a drží spolu

Kdy knihu Vdovy rozhodně nečíst
  • vadí vám, když hlavní postava páchá trestnou činnost
  • dáváte přednost mužským hlavním hrdinům
  • nesnášíte, když ubližují pejskům




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Kalibr, v jejichž nabídce najdete i knihu Vdovy.


O autorce


Lynda La Plante, rodačka z Liverpoolu, působila jako herečka na několika divadelních scénách a hrála také v televizních seriálech. Záhy se ovšem začala věnovat psaní scénářů a také beletrie - napsala bezmála tři desítky úspěšných románů. Její původní scénář mimořádně úspěšného seriálu Hlavní podezřelý dostal ocenění Britské akademie filmového a televizního umění, Emy, Královské rozhlasové a televizní společnosti a v roce 1993 i literární Cenu Edgara Allan Poea.  Téhož roku autorka založila produkční společnost La Plante Productions, která ve své době určovala trend v televizní a rozhlasové tvorbě. Lynda La plante získala za svoji tvorbu mnoho rozličných ocenění, z nichž stačí jmenovat jedno jediné - v roce 2008 obdržela za přínos v oblasti literatury a dramatické tvorby a za svoji charitativní činnost Řád britského impéria. Kriminální román, Vdovy, vznikl podle slavného britského seriálu z roku 1983. Na filmové plátno ho pak v modernizované podobě podle scénáře Gillian Flynnové minulý rok převedl oscarový režisér SteveMcQueen.


Žádné komentáře:

Okomentovat