středa 20. února 2019

Komiks Jirka Král

Název: Komiks Jirka Král
Autor: Jirka a Petr Král
Nakladatelství: Pikola 
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 264









Celkové hodnocení: ***




Být mámou v dnešní době není žádný med. Něco o tom vím. Mám doma hned dva drahoušky. Elišku, které bude brzo 9 let, a Toníka, ten bude mít za pár týdnů 12. Hrozně rádi sledují videa na youtube a jednou by i oni rádi něco natočili a zveřejnili. To mě, jako jejich mámu, která vyrostla na Štěpánce Haničincové s Čertíkem Bertíkem, celkem děsí. Na jednu stranu je skvělé, že jsou plní nadšení a touhy podělit se o svoje myšlenky a předvést se. Na stranu druhou mi přijdou nesmírně důvěřiví a neuvědomují si rizika, která sociální sítě přináší.

Co tedy dělat? Ve chvíli, kdy valná většina jejich vrstevníků má chytré telefony nebo tablety a kdy i ve škole mají volný přístup na internet, je prakticky nemožné jim cokoliv zakazovat. Jediné, co tak trošku má smysl, je učit je samostatně a kriticky přemýšlet a nevěřit každé blbině, co jim kdo nakuká. 

Pochopitelně, když chci doma šířit nějakou tu osvětu, musím v první řadě znát "nepřítele". Když jsem nenápadně sondovala, co tak mezi jejich vrstevníky frčí, vypadlo z nich pár hodně divných jmen. Kovy, Tary, Agraelus a taky Jirka Král. Tak jsem si krapet "zagooglila" a nestačila se divit....


Kovy, civilním jménem Karel Kovář je 22 letý 183 cm vysoký gay youtuber a vloger, který má 750 tisíc odběratelů. Jeho nejsledovanějším videem je parodie na písničku Despasito (10 000 000 shlédnutí). Vyšla mu kniha Ovšem.






Tary, civilním jménem Taras Anatolievich Povoroznyk, je 26 letý 1,7 m vysoký heterosexuál. Narodil se na Ukrajině, do Čech přišel v devíti letech. Provozuje a propaguje parkour. Vyšla mu kniha Tary: příběh parkouristy.







Agraelus, civilním jménem Vojtěch Fišar, je 23 letý streamer a youtuber. Výška  ani sexuální orientace není známá. Na svém kanálu zveřejňuje herní videa. Žádnou knížku nenapsal, poznávací znamení - sprostej jak Zdeněk Pohlreich. Jediný, co mu lze připsat k dobru je, že se mu líbí nekorektní středověká hra Kingdom Come Deliverance, kterou od Vánoc pařím na xboxu a je prostě boží. Přesto, ta maska.... no asi v hračkářství nic lepšího neměli.... Zaplaťpánbůh nic nenapsal.


No a pak tu máme Jirku Krále. Růži mezi trním, aristokrata mezi plebsem, blondýna s pohledem plaché laně, který se nebojí vystupovat v růžové mikině. Je mu 29 let, měří 186 cm. Specializuje se hlavně na videa z Minecraftu (taková ta divná hra co vypadá jako pokažené lego) a charitu. Jeho sestra taky natáčí videa, jeho přítelkyně bloguje a s bratrem založil společnost Blue Milk. Z Minecraftu nakonec vyrostl. Natočil skoro hodinový dokument Byl jsem youtuber a vrhnul se na podnikání.  Ve volných chvilkách píše komiksy, které vychází jako časopis od roku 2016.



Nebudeme si nic nalhávat, kniha Komiks Jirka Král není žádný literární skvost. Je to soubor třiceti pěti komiksových příběhů pro děti, které vyšly v letech 2016 a 2017. Za texty stojí dvojka Jirka a Petr Král, ilustrace má na svědomí Pavla Navrátilová. Jednoduché obrázky, snadno rozpoznatelná ústřední postava Jirky.


Stylem mi příběhy připomínaly klasický Čtyřlístek. Postavy řeší běžné životní situace, většinou s nějakou vtipnou zápletkou. Humor je jednoduchý, slušný, nenásilný. Texty v bublinách jsou snadno  pochopitelné, žádná složitá souvětí. Cílová skupina této publikace jsou děti kolem deseti let, kteří Jirku Krále znají z internetu a patří mezi oddané fandy.

A co na knížku říkali moje sluníčka?

Tonda (12 let):
Jirku Krále sleduji na youtubu především kvůli Minecraftu. Má celkem dobré nápady. Jeho komiksy jsem neznal a na knížku jsem se hodně těšil. Příběhy byly krátké, četly se mi dobře. Nejvíc se mi líbil ten jak ho pokousal osmák, to bylo celkem vtipný.








Eliška (9 let):
Na příbězích se mi líbilo, že jsou ze života a takový opravdový. Je to jako deník. Hodně jich bylo legračních, ale většinou to byla nuda. Byly málo napínavý a akční.









Takže abych to shrnula. Být mámou je v dnešní době neskutečně těžké. O pozornost soupeřím se skorodospělými muži, kteří místo aby dělali něco užitečného, blbnou a natáčí podivná videa, jejichž smysl mi uniká.

Samozřejmě blogerů a youtuberů je na internetu daleko větší množství a denně jich několik desítek přibývá. Tiše doufám, že tenhle přerostlý Mirek Dušín se srdíčkem na dlani je jen nějaká podivná módní vlna (něco jako Teletubies, Spongebob, Šmoulové nebo Dáda Patrasová) a že moji drahoušci časem objeví i jiné, rozumnější idoly. I když, co si budeme nalhávat, lepší Jirka než Agraelus. 



Kdy knihu Komiks Jirka Král rozhodně číst

  • jste fanda youtubera Jirky Krále
  • máte rádi komiks v jakékoliv podobě
  • líbí se vám Čtyřlístek

Kdy knihu Komiks Jirka Král rozhodně nečíst

  • je vám víc jak 15 let
  • nemáte děti
  • netušíte, co je to youtube, ale bojíte se toho



Za zajímavé chvilky s knížkou děkuji  nakladatelství Pikola mezi jejichž tituly patří i kniha Komiks Jirka Král

Žádné komentáře:

Okomentovat