čtvrtek 12. července 2018

Tvůrci náhody

Název: Tvůrci náhody
Autor: Joav Blum
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 288











Celkové hodnocení: *****



Už se vám někdy v životě stala náhoda, která posunula celý váš život úplně nečekaným směrem? Nějaké osudové setkání, neuvěřitelné štěstí ve hře nebo třeba náhlý příval inspirace? A myslíte, že by se tato náhoda uskutečnila, kdybyste se například ráno nezpozdili u snídaně? 

Desítka, možná stovka drobností vás dovedla na konkrétní místo v konkrétním čase aby změnila váš život. Někdy to jsou jen náhody, ale někdy za těmito drobnostmi stojí zvláštní bytosti. Na ulici byste je od obyčejných lidí nejspíš nepoznali. Jsou ale jiní. Říkají si Tvůrci náhody.

Do této tajné skupiny patří i Guy, Emily a Eric. Jsou to sice čerství absolventi, ale hladce dokáží zařídit, aby vám ujel taxík, vy jste museli jít pěšky a potkali tak lásku svého života. Jednoho dne však Guy obdrží velmi neobvyklé zadání mise.


"Otevírání obálky rád trochu oddaloval. O hodinu později, až si Guy vyřídí všechny ranní náležitosti a bude se cítit naprosto bdělý a soustředěný, posadí se na pohovku, odloží šálek kávy na stůl a s dobře známým chvěním v prstech otevře obálku.
Ta dnešní byla neobvykle lehká a tenká. Přemýšlel proč asi a pak zjistil, že obsahuje pouze jediný list papíru. Hodinu, místo a jedinou větu: "Nevadilo by, že tě možná kopnu do hlavy?"
(Str. 34)


Guy je asi nejvýraznější postava. Není to zrovna veselý chlapík, ale má k tomu své důvodu.  Při tvorbě náhod řídí především rozumem. Oproti němu je Emily trošku záhadná a vkládá do své práce hodně emocí.  Eric zas působí jako samolibý náfuka a playboy. Za touto maskou se ale ukrývá zranitelná duše a dobré srdce.

Příběh je vystavěn na myšlence, že zdánlivě nepatrné činy můžou mít nedozírné následky. Odpovídá tomu i děj plný náznaků a tajemství, která do sebe zapadnou a odhalí svoji pravou podstatu až na samotný závěr.

Blum je skvělý vypravěč a umí skvěle vtáhnout do děje. Jeho styl vyprávění je poetický a něžný. Místy mi připomínal Ameilii z Montmartru. Předkládá vám pestré obrazy plné emocí a lidskosti. Všímá si detailů, až máte pocit, jako kdyby se se slovy přímo mazlil.

Vydařená je i obálka knihy. Jednoduchá kombinace šedé a výrazné červené upoutá na první pohled. Je příjemně minimalistická a i když sice přímo neprozrazuje děj knihy, úzce s ním souvisí.

Román Tvůrci náhody mě zaujal svým neotřelým, skoro až pohádkovým námětem. Pánové nejspíš tuto knihu neocení, ale dámy budou určitě nadšené. Bylo to chytré, zamotané, krásné a romantické. Tahle knížka ve mě zanechala krásný pocit, že se vše děje z nějakého důvodu a vše se vším nějak souvisí. A že ani sebelépe provedená náhoda nepřekoná svobodnou vůli.



Kdy knihu Tvůrci náhody rozhodně číst
  • věříte na osud a náhodu
  • věříte, že svobodná vůle dokáže hodně
  • věříte na lásku na první pohled

Kdy knihu Tvůrci náhody rozhodně nečíst
  • jste chlap
  • nikdy jste neměl imaginárního přítele
  • máte pocit, že svůj osud ovlivňujete jen a pouze vy


Za kouzelné čtení děkuji Knižnímu klubu, na jejichž stránkách najdete i titul Tvůrci náhody.



O autorovi


Joav Blum je jedním z nejúspěšnějších izraelských autorů. Po kladném ohlasu svých knih se rozhodl jít osudu naproti. Román Tvůrci náhody nechal přeložit do angličtiny a vydal ho vlastním nákladem. Nadšení čtenářů i recenzentů vedlo až ke smlouvě s nakladatelstvím St. Martin Press a prodejem práv do dalších deseti zemí. Téměř pohádkový příběh byl završen adaptací románu pro film. Blum je ve svém civilním životě softwarovým vývojářem a rád říká, že psaní počítačového kódu se od románu zas tolik neliší. Žije v Izraeli s manželkou a dcerou.



2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě rozhodně zaujala, má moc zajímavý námět :) Určitě se po ní poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat