pondělí 26. prosince 2016

Armada

Název: Armada
Autor: Ernest Cline
Nakladatelství: Euromedia Group k.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 352









Celkové hodnocení: *****



Alespoň jednou za život si každý z nás přál dokázat něco velkolepého, výjimečného. Armada je klasickým příběhem obyčejného kluka, který není až tak docela obyčejný....

Zack Lightman je celkem běžný americký puberťák. Jeho táta tragicky zahynul krátce po jeho narození a tak vyrůstal jen s mámou Ta pracuje jako zdravotní sestřička a na Zacka jí moc času nezbývá. Náš hrdina není žádný svatoušek. Má problémy s chováním ve škole a večery tráví hraním videoher s kamarády po síti. Jeho nejoblíbenější je Armada. Cílem hry je zabránit nepřátelským mimozemšťanům, aby obsadili planetu Zemi. Když jim před školou přistane létající talíř podobný těm z Armady, není divu, že to se Zackem pořádně zamává. A bude v šoku ještě víc, když z letounu vystoupí postava z počítačové hry a začne se po něm shánět....


"Jako v transu jsem sledoval, jak Ray zamával řediteli Woodovi před očima nějakým průkazem. Krátce spolu něco prodiskutovali a znovu si potřásli rukama; potom Ray zvedl malý megafon a oslovil rozrůstající se dav před školou.
"Omlouváme se za narušení vašeho dopoledního programu, vážení," pronesl Ray netypicky autoritativním tónem, který se ozvěnou nesl po školním pozemku. "Nutně ale potřebujeme nalézt Zacka Lightmana. Ví někdo, kde se momentálně nachází? Zack Lightman? Prosím, rozhlédněte se kolem sebe a upozorněte nás, pokud ho vidíte. Potřebujeme jeho pomoc v naléhavé záležitosti národní bezpečnosti. Zacku? Zacku Lightmane!"


Zápletka je postavená na už tolikrát profláklé konspirační teorii. Vláda několik desítek let tají informace o vyspělé mimozemské civilizaci, protože přítomnost cizí nepřátelské formy života by mohla obyvatele tak akorát rozrušit a vyvolat paniku. Proto tajně vyvine trenažér, počítačovou hru, pomocí níž si vycvičí ty nejlepší kandidáty na obranu Země. Je jedno, jak jsou staří, jakou mají barvu pleti nebo jakého jsou vyznání či sexuální orientace. Jediný požadavek je perfektní ovládání bojových dronů. No a vzhledem k tomu, že Zack patří v tomto směru mezi elitu, není divu, že ho chtějí ve svých řadách, i přes jeho jistou prchlivost, všemi deseti.

Zack není samozřejmě na mimozemšťany sám. Setká se se svými virtuálními spolubojovníky, které doposud znal jen pod přezdívkami, a potká i neméně zajímavou Lex. Potetovanou, drsnou holku, která je o nějaký ten pátek starší, pije a která to umí s technikou jako nikdo jiný. Největší překvapení ho však čeká na odvrácené straně Měsíce....


I když je Armada primárně určená pro mladší čtenáře, budou nad ní jásat i dospělí skalní fanoušci Star Wars. Je prostě vidět, že Ernesta Clina ovlivnila kultura 80. let a že se k ní ve svých knihách hrozně rád vrací. Knížka mi nápadem hodně připomínala Enderovu hru. Pokud neznáte, přečtěte si ji prosím dřív, než uvidíte film.

Po výborném titulu Ready Player One jsem se na další knihu od tohoto autora moc těšila. Jsem ráda, že nezklamal mé očekávání a já si mohla užít další čtenářskou jízdu s klasickým sci-fi příběhem. Hlavní hrdinové byli zajímaví, neotřelí, nebyli dokonalí a měli i své temné stránky. Zápletka byla sice klasická, přesto v ní nechyběly nové prvky, momenty překvapení a pár vedlejších linií. Bojové scény sice nebyly úplně ty nejlepší co jsem kdy četla, přesto měl děj spád a bylo v něm jen málo hluchých míst.

Taky jsem ocenila srozumitelnost autorovy technické terminologie. Jediné, co bych asi knížce vytkla, je velké množství odkazů na nejrůznější knihy, filmy a muziku, kterou dnešní teenageři nejspíš moc neznají. Ale kdo ví, třeba je kniha ponoukne, a oni si přečtou Enderovu hru, podívají se na film Poslední hvězdný bojovník nebo si poslechnou Vital Sings od Rush.

Armada je jednou větou knížka od geeka pro ostatní geeky. Pokud jste fanda klasické sci-fi, budete si v příběhu připadat jako ryba ve vodě. Jo a nezapomeňte se knížce podívat pod košilku. Ukrývá se tam malé překvápko....



Kdy Armada rozhodně číst
  • jste geek
  • milujete 80. léta
  • rádi hrajete PC hry

Kdy Armada rozhodně nečíst
  • počítače vás nebaví
  • sci-fi vám nic neříká
  • Star Wars je pro vás něco jako nadávka


Za krásný klasický sci-fi zážitek děkuji Euromedia Group k.s. - Knižní klub, kde také knihu Armada najdete.


O autorovi

Ernest Christy Cline se narodil 29. března 1972 ve státu Ohio. V minulosti vystřídal řadu povoláni - kuchař v bufetu, kuchal ryby, pracoval ve videopůjčovně i jako počítačový technik. V roce 2009 napsal svůj první román - Ready Player One (u nás se dočkal prvního vydání v roce 2012), který zaznamenal celosvětový úspěch. Vyšel ve více než třiceti zemích a jen v USA se ho prodalo přes milion výtisků. Na jaro 2018 se připravuje jeho filmové zpracování.
Ernest v současnosti žije v Austinu v Texasu společně s manželkou a dcerou. V roce 2015 publikoval další sci-fi thriller Armada, který se připravuje k vydání i u nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat