středa 8. června 2016

Faktor Churchill

Název: Faktor Churchill
Autor: Boris Johnson
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016
Počet stránek: 452









Celkové hodnocení: *****



Životopisy jsou nuda. Většinou to je sbírka nudných suchopárných popisů něčího nudného suchopárného života.... Tedy, o tomhle jsem byla přesvědčená až do chvíle, než se mi do rukou dostala kniha Faktor Churchill od Borise Johnsona.

Autor velice nestandardním a velice čtivým způsobem popisuje život jednoho z nejvýraznějších a nejznámějších politiků britské historie. Poutavě vám bude vyprávět o Churchillově dětství, dospívání i dospělosti. Ukáže vám jeho život bez příkras, detailně a pěkně ze všech stran. Při čtení máte pocit, že stojíte v tomtéž pokoji a jen tiše přes jeho mohutná ramena sledujete, jak se tvořily dějiny.


Churchill byl něco jako přírodní katastrofa. Dětství neměl zrovna veselé. Otec mu neustále předhazoval jeho neúspěchy při studiu a ani matka mu příliš lásky nevěnovala. Jako dítě koktal a býval oblíbeným terčem šikany. Přesto se nevzdal a tvrdě na sobě pracoval, aby byli jeho rodiče na něj pyšní. Nakonec publikoval víc slov než Shakespeare a Dickens dohromady, získal Nobelovu cenu za literaturu, bojoval v několika ozbrojených konfliktech, prošel všemi významnými státními funkcemi včetně premiérské a zasloužil se o vítězství svojí země hned ve dvou světových válkách.


"Jakmile člověk přemůže vlastní zbabělost, snadno přemůže cokoliv."


Jako politik i jako člověk měl také řadu nectností. Své myšlenky zásadně diktoval a až pak je ručně upravoval. Mnohdy musela jeho sekretářka za ním do koupelny, protože velice rád pracoval v noci,  ve vaně, lehce opilý a samozřejmě zcela nahý. Nemyslete si však, že byl Winston nějaký sukničkář. Vedl celkem běžný domácký život a se svou manželkou Clementine zplodil 5 dětí a dožil se 90 let, což při jeho životním stylu bylo něco jako malý zázrak. Nejen že nezřízeně kouřil doutníky a pil whisky, ale byl i obrovský fanda do létání a sám na tehdejších prvních, ještě plátěných, "létajících strojích" doslova hazardoval se životem. Byl hrubý, arogantní, nabubřelý a s ničím a nikým se nepáral.


"Žasnu, kolik kolegů se mnou ještě mluví."


V knize se dozvíte nejen o Churchillových příšerných zvycích, ale i o silných stránkách jeho osobnosti. Oplýval neskutečným smyslem pro humor a ironii, soucitem, člověčenstvím a úctou k základním lidským hodnotám. Také byl velmi pracovitý a cílevědomý. Při vystupování na veřejnosti si příliš nevěřil a své proslovy si velice pečlivě připravoval. Měl v sobě neskutečné množství vnitřní síly, kterou dokázal předávat dál a inspirovat tak ostatní k hrdinským činům.


"Jsem v mnoha ohledech zbabělcem, zvlášť se to projevilo ve škole; a mým nejvytouženějším cílem tudíž je proslavit se svou odvahou."


Kniha je psaná velice osvěžujícím způsobem. Nenajdete v ní žádnou klasickou posloupnost, žádné narodil se, žil, umřel. Autor divoce přeskakuje z události na událost. Dokonce popisuje současnost, jak by vypadala, kdyby Churchill nebyl ve správný čas na správném místě. Vznikla tak velice pestrá a velice čtivá freska o životě jednoho neobyčejného muže.

Na první pohled ve vás může kniha vyvolat pocit, že je jen snůškou zábavných historek o jednom slavném politikovi. Nenechte se však zmást rozšafným stylem vyprávění. Autor s rozvahou předkládá čtenáři jednotlivá fakta, která má historicky i fakticky doložená. Skvěle se mu podařilo vystihnout prostředí, ve kterém se Churchill pohyboval, takže dokázal vyvolat v čtenáři pocit, že místo naučné knihy čte poutavý historický román. Takže ať už jste fanda do historie nebo ne, u této knížky se rozhodně nudit nebudete. Je poučná, je zábavná, je inspirativní a dokazuje, že i jednotlivec dokáže sehrát rozhodující úlohu v historii světa.



Kdy knihu Faktor Churchill rozhodně číst
  • zajímá vás světová historie
  • Anglie patří mezi vaše oblíbené země
  • máte rádi životopisy slavných lidí

Kdy knihu Faktor Churchill rozhodně nečíst
  • jste spíš fanda Hitlera než Churchilla
  • politika vás nudí
  • dáváte přednost příběhům o obyčejných nevýznamných lidech



Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Faktor Churchill najdete i další kvalitní tituly.


O autorovi

Boris Johnson se narodil v roce 1964 a svoji kariéru zahájil jako novinář, který se ze pravodaje londýnský Timesů a deníku The Daily Telegraph vypracoval na šéfredaktora konzervativního magazínu Spectator. Vstoupil i do politiky a stal se poslancem, mezinárodní proslulost však získal teprve ve funkci starosty Londýna, kterou zastává od roku 2008. Charakteristickým rozcuchaným účesem a samorostlým vystupováním se Boris řadí ke staroslavné tradici britských výstředníků a politicky tíhne v rámci konzervativní strany k libertariánskému křídlu: je známým kritikem Evropské unie, pravidelně se účastní londýnského průvodu sexuálních minorit a podporuje ve městě cyklistiku. Jeho bibliografie se rozpíná od anekdotických dějin Londýna přes úvahy nad politikou a zánikem Římské říše až po satirické romány.


6 komentářů:

  1. Skvělá recenze, která mě opravdu nalákala :-) Politika mě zajímá, Anglii zbožňuju, Boris Johnson je podle mě jednou z nejvýraznějších osobností Velké Británie a celkově ta kniha zní strašně zajímavě. Nikdy jsem žádný životopis nečetla, protože mě to většinou prostě nezajímá, ale v tomto případě se asi překonám :-) díky za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě politika moc nebaví, ale knížka je napsaná takovým tím krásným anglickým břitkým stylem, že se to četlo skoro samo :-) Vřele doporučuji ;-)

      Vymazat
  2. Že by som sa pustila do nejakého životopisu? Ak nerátam tie beletrizované z Metafory, tak som tuším ešte žiaden neprečítala. A toto vyzerá fakt dobre, aj keď politika ma tiež nebaví. Dám jej šancu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Faktor Churchill se opravdu moc povedl. Jeden z mála životopisů, které jsem četla s nadšením a bavila se u něj :-)

      Vymazat
  3. Keby som cital tvoju recku skor, usetril by som si pracu s tou mojou na DK ;)
    Velmi vystizne a zlvast sa mi paci prepojenie textu s citaciami... Super!
    Bilky

    OdpovědětVymazat