pátek 11. března 2016

Jerúldelger

Název: Jerúdelger
Autor: Ian Manook
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 518











Celkové hodnocení: ****


Když se řekne Mongolsko, v mysli mi vyskočí úvodní sekvence seriálu Xena, kdy hlavní hrdinka cválá na koni rozlehlou plání, havraní vlasy za ní vlají a evidentně si to náramně užívá. Hrozně se mi to kdysi líbilo a přála jsem si být taky taková divoká a free amazonka. Naučila jsem se jezdit na koni, tancovala bosá s šavlí na hlavě a vyváděla další nestandartní kousky... Teď už jsem spíš taková ta víla z paneláků a hodná mamča od dvou capartů. Anotace k této detektivce z Mongolska však ve mě probudila moje divošské alter ego a já zkrátka neodolala.  


Hlavní hrdina se jmenuje stejně jako kniha. Ve světě kočovníků je znám jako Jerúdelger - Dar hojnosti z rodiny Feny se Špinavou Tváři. Žije v Ulánbátaru a  pracuje na oddělení vražd. Je to neústupný, silný, tvrdohlavý muž dbalý mongolských tradic. Kdysi měl rodinu. Kvůli své práci však přišel o malou dcerku, jeho manželka se z toho pomátla, starší dcera ho zavrhla a většina jeho kolegů jím pohrdá. V jeho životě jsou přesto dvě důležité ženy, které za ním pevně stojí. Soudní patoložka Solongo, v jejíž jurtě občas přespává a jeho kolegyně, vyšetřovatelka Ojún. 

My ho potkáváme ve chvíli, kdy řeší dva zapeklité a zdánlivě spolu nesouvisející případy. Nález mrtvoly malé holčičky, kterou někdo před pěti lety srazil autem a omylem ji zaživa pohřbil i s její růžovou tříkolkou. K tomu ho zaměstnává smrt tří čínských emisarů, které, na jakousi čínskou obdobu našeho Valentýna, někdo brutálně zavraždil a připravil je o jejich mužnou chloubu.


"Určitě víš, na co se chci zeptat," přerušil ji Jerúldelger.
"Jasně: Kam se poděly jejich genitálie."
"Přesně tak. Víme to?"
"Nevíme, ale podívej se na zdi. Sem krev vystříkla, když je zastřelili. Stopy tady a tamhle zůstaly po tom, jak své oběti mrzačili. Ale co vidíš tamhle, tamhle a ještě tady?"
Na místech, kam Ojún ukazovala, odhalil Jerúldelger krvavé skvrny velikosti dlaně, jež se hvězdicovitě rozbíhaly, přičemž byly protažené směrem dolů, jak krev stékala roudem. Jedna ze skvrn byla rozmáznutá. U zdi pod každou z nich zůstaly louže, jež se už částečně vsákly do podlahy.
"To snad ne!"vydechl. "Neříkej, že..."
"Přesně tak. Ty dětinský gauneři, co to všechno udělali, se ještě bavili tím, že házeli nádobíčkem Číňanů o zeď. Možná to dokonce házeli po sobě navzájem!"


Doposud jsem žila v domnění, že vraždu lyžařskou hůlkou a štětkou do záchodu v jednom momentu, tak jak ji popisoval Jo Nesbø v Krvi na sněhu, nikdo nepřekoná. Překonal. V této knize se to vynalézavým násilím nejhoršího kalibru jen hemží. Bylo to jako sestupovat do temné jeskyně a vidět všechny nejhorší noční můry pěkně nasvícené jak v nějakém strašidelném muzeu. Žádné bafání, žádné varování, žádné přísliby, že když budu hodná, nic se mi nestane. Syrové, živočišné, bez slitování. Hadi, medvědi, znásilňování i různé další důmyslné varianty usmrcení, jako například uvaření zaživa na teplárenském potrubí, opravdu bylo z čeho vybírat.

V knize najdete i pár narážek na zkorumpovanost státních úředníků a prohnilost politického režimu dnešního Mongolska. Autor odsuzuje různé nacionalistické skupiny a vyzdvihuje tradiční kočovný způsob života. V tomto světle pak postava Jerúdelgera byla jako zjevení. Zásadový chlap, který ctí pravidla a tradice i na úkor svých nejbližších. Prototyp dokonalého Mongola, který se i přes nemalé útrapy nikdy neskloní. Jerúldelger se vrhá do akce bez velkého rozmyslu, spoléhá se především na svoje instinkty a hraje stejně tvrdě jako jeho protivníci. 

Kromě akčních scén se můžete těšit hlavně na barvitý popis mongolského kočovného života. Poznáte jejich zvyky, tradiční pokrmy, touhu po volnosti. Dozvíte se, co je to chúšúr, árúl, archi nebo například bódog.  Zajímavé jsou i různé mystické náznaky a šamanské prvky. Na závěr, když je zlo odhaleno a náležitě potrestáno, máte chuť si v klidu a míru sednout do trávy, dívat se do ohně a poslouchat prastarý hrdelní zpěv.

I když byl na mě Jerúdelger trochu víc drsný, čtení jsem si užila. Postavy komisaře i jeho přátel mi nakonec přirostly k srdci. Už teď se těším na pokračování, kterého se kniha letos dočkala.






Kdy knihu Jerúdelger rozhodně číst
  • zajímá vás Mongolsko a jeho kultura
  • nevadí vám krev a násilí
  • exoticky znějící jména vás nerozhodí

Kdy knihu Jerúdelger rozhodně nečíst
  • nesnášíte šamany
  • příroda a kočovný život vás odpuzují
  • hadi, medvědi, divocí korejští čtyřkolkáři nejsou nic pro vás


Podobné knihy

Za drsný čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Jerúldelger, která vyjde 17.3., najdete další skvělé tituly.



O autorovi


Patrick Manoukian alias Ian Manook se narodil 13. srpna 1949 ve Francii. Vystudoval práva a politologii, později žurnalistiku. V roce 1987 založil nakladatelství specializované na vydávání knih pro děti a mládež. Je vášnivým cestovatelem a zkušenosti z putování po celém světě zužitkoval nejrůznějšími způsoby. Jako novinář spolupracoval s různými deníky a časopisy, založil vlastní agenturu zaměřenou na vydávání turistických publikací.  Dokonalá znalost asijského kontinentu mu posloužila i při psaní knihy Jerúdelger, kterou vydal pod pseudonymem Ian Manook v roce 2013. Letos se kniha dočkala pokračování pod názvem Divoké časy.


2 komentáře:

  1. Mám z toho trochu obavu - thrillery mě baví, ale poslední dobou jsem jich četla docela dost a tohle vypadá snad až příliš bez servítek. Na druhé straně to může být rozhodně hodně dobrý čtenářský zážitek - moc pěkná recenze :)

    Jen si oprav jednu chybku, máš v textu "Mi ho potkáváme ve chvíli" a jak je to zvýrazněné, je to docela vidět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to hodně syrový, ale má to něco do sebe.

      Ha, díky za upozornění, opraven ;-)

      Vymazat