sobota 5. prosince 2015

Tracyho tygr

Název: Tracyho tygr
Autor: William Saroyan
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 1980 
Počet stránek: 133










Celkové hodnocení: *****



Když se zeptáte pana ředitele městské knihovny v Prostějově, jaká je jeho nejoblíbenější kniha, bez zaváhání odpoví, že Tracyho tygr od Williama Saroyana. A tak mi to nedalo a rozhodla jsem se knížku přečíst a zjistit, v čem je vlastně tak výjimečná.

Příběh je to vcelku jednoduchý. Vypráví o Thomasu Tracym a jeho jakémsi vnitřním zvířeti, panterovi, kterému říká tygr. Společně s ním pracuje v New Yorku na Warrenově ulici u Otta Seyfanga. Nosí těžké žoky s kávou, ale rád by se stal ochutnávačem, jako je Nimmo, Peberdy a Ringert. Bohužel za 14 dní se z nikoho ochutnávač nestane, i když má v zádech tygra, a tak dál Thomas nosí těžké pytle plné kávových zrnek. Dny by plynuly, jeden jako druhý, kdyby po Warrenově ulici neprošla krásná Laura Luthyová se svou tygřicí....


"Tracyho oči se ponořily do očí té dívky. Obojí, ten výkřik i to ponoření proběhlo současně. Dívka slyšela ten výkřik a přijala Tracyho oči, téměř se zastavila, téměř se usmála, nalehla těsněji na své žluté pletené šaty a odtančila dále po Warrenově ulici; jen tygr teskně kňučel."


A tak se Tohomas Tracy na Warrenově ulici zamiluje do krásné Laury Luthyové ve žlutých pletených šatech. Jenže pak udělá chybu a přijde jak o Lauru, tak o svého tygra. Najdou k sobě opět cestu?


Tracyho tygr je krásný, tak trošku pohádkový příběh pro dospělé plný podobenství a náznaků. Tygr zde zastupuje jakousi vnitřní sílu, divokost, touhu a lásku.

Známe to každý. Stačí jeden pohled, jeden polibek a najednou jako by se něco v nás probudilo a zařvalo. Každý máme v sobě svého "tygra", vnitřní zvíře, které nás občas ovládne.

Když jsme s milovanou osobou, je náš svět kompletní. Bez ní, nemá nic smysl. Jako by tygr odešel. Opustil nás. Každá láska přichází vlastním tempem. Některá náhle, jiná pozvolně. Každá však prochází mnoha zkouškami.

Něčí "tygr" je jen zbabělá zablešená kočka, která se při první nesnázi schová do kouta. Jiní v sobě ukrývají pravé tygří bojovníky. A někomu se jeho tygr toulá někde po lese. Přilákat "tygra" není snadné. Jsou to velice plachá a citlivá zvířata. Když však máte svého tygra, nic, ale opravdu nic vás nezastaví....

A proto jedna rada - když vaše vnitřní zvíře trpí, chovejte se jako zvíře. Odpližte do lesa a tam si v soukromí lízejte rány. Když pak z lesa zase vyjdete, budete silnější.

Myslím, že náš pan ředitel má na knížky dobrý vkus. Tímto mu děkuji za moc fajn tip ;-)


O autorovi

William Saroyan je původem Armén a narodil se 31.8.1908 ve Fresnu v Kalifornii a zemřel 18.5.1981 tamtéž. Celým jeho dílem, tematicky poznamenaným trpkou zkušeností krušného mládí, prožitého v prostředí přistěhovalecké chudiny, prostupuje zmoudřelý optimismus, šťastný humor a výmluvný sociální protest. Saroyan je vnímavý pozorovatel všednodenní skutečnosti s jejími drobnými intimními dramaty. Do literatury vstoupil v roce 1934, kdy mu vyšel svazek povídek Odvážný mladý muž na létající hrazdě, po kterém následovala jedna povídková kniha za druhou. Psal i romány. Česky vyšlo Dobrodružství Wesleyho Jacksona, Tati, tobě přeskočilo a Lidská komedie.  Je autorem několika básní, divadelních her a memoárů.

6 komentářů:

  1. Super recenzia, jedna z najlepších aké som kedy prečítala. A čo sa týka knihy, veľmi ma zaujala, bola by som rada ak by som sa k nej v blízkom čase dostala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tracyho tygr, to je klasika. Četla jsem kdysi dávno a byla nadšená. Díky za připomenutí:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tracyho tygra mám moc ráda. Když mi ji kdysi spolužačka půjčila s tím, že si ji rozhodně musím přečíst, chvíli jsem otálela, neboť jsem si říkala, že to bude nějaká blbost, ale nakonec jsem ji přečetla a musela jsem jí dát za pravdu. Rozhodně stojí za přečtení :-)

    OdpovědětVymazat