středa 31. prosince 2014

Ohlédnutí a poděkování


Poslední den v roce přímo svádí k bilancování. Ani já jsem neodolala a pustila se do vzpomínání, co jsem minulý rok se svým blogem všechno zažila.




Blog jsem začala psát v březnu. Za deset měsíců jsem napsala a zveřejnila 117 příspěvků, z toho 66 recenzí. Na jaře jsem básnila s Querilla poetringem, léto jsem strávila s Knihoběžníkem, na podzim jsem vařila dobroty podle beletrie. Mezi tím jsem různě tvořila ze starého papíru, řezala do knížek, poskytla rozhovor českému rozhlasu, dostala svoji první knihu k oficiální recenzi. 

Proto jsem si pro Vás připravila malé ohlédnutí za rokem 2014 v podobě 10 knih, které jsem v uplynulém roce četla a nějakým způsobem mě zaujaly, oslovily. 


Březen
 Aristokratky od Evžena Bočka. Nádherný český humor ve stylu Takové normální rodinky od sympatického kastelána ze zámku v  Miloticích. 










Duben
Drž mě pevně, miluj mě zlehka od Roberta Fulghuma. Krásné povídání v rytmu argentinského tanga. 










Květen
Volání Kukačky od Roberta Galbraitha. Tato klasická detektivka dokázala, že Rowlingová umí napsat i něco jiného, než příběhy pro děti o čarodějích z Bradavic a je to stejně dobré.










Červen
Muž jménem Ove od Frederika Backmana. Úsměvný příběh jednoho starého muže, který se rozhodl, že spáchá sebevraždu. Pobaví i chytí za srdce. 









Červenec
Silo od Hugha Howeye. Skvěle napsaná postapokalyptická sci-fi, která dokazuje, že když je dobrý příběh, jde to i bez potoků krve, zombíků, sexu a upírů. 









Srpen
Hot Boys od M.T.Majar. Báječně oddychový román pro ženy plný humoru a skvělých hlášek. 










Září
Čas mezi šitím od Marii Dueňasové. Symatický román o krásné španělské švadlence, která se shodou okolností stala špičkovou anglickou špionkou.










Říjen
Evangelium podle Jidáše od Simona Mawera. Překvapení a úžas nad autorovým vypravěčským uměním. Skvěle napsaný příběh, který dokazuje že Mawer rozhodně nepatří do starého železa.









Listopad
Uzel od Dominika Dána. Výborně napsaná kriminálka z prostředí totality, kterou jsem si užila od začátku do konce.










Prosinec
Úsměvy smutných mužů od Josefa Formánka. Zajímavě pojatý deník z protialkoholické léčebny. Doufejme, že autor svého černého draka ukočíruje a mi se od něj dočkáme dalších skvělých knih. 










Samozřejmě v průběhu roku těch krásných knih bylo daleko víc. Ráda bych poděkovala všem kdo mě minulý rok podporovali, fandili mi, radili i sráželi na kolena, protože jen díky vám jsem taková jaká jsem a došla jsem tam, kde jsem teď. 

Nový rok přináší nové příležitosti, nové nepopsané listy. Proto vám všem ze srdce přeji, ať má vaše kniha co nejvíc prázdných stránek, aby jste je mohli zaplnit příběhy svého života.


  

2 komentáře:

  1. Pěkný přehled, Aristokratky i Úsměvy smutných mužů si rozhodně chci přečíst, tak snad si na ně najdu čas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Taky mám letos zálusk na pár věcí, co jsem letos nestihla. Snad na ně bude čas :-)

      Vymazat