středa 3. prosince 2014

Dokonalá chuť

Název: Dokonalá chuť
Autor: Natalie Young
Nakladatelství: DOMINO
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 271











Celkové hodnocení: *****



Tento román vyvolal v britských literárních kruzích celkem slušné pozdvižení. Protože jsem ženská zvědavá a navíc vdaná, nemohla jsem si tuto "pitvu manželství" nechat ujít.

53-letá šedivá myška Lizzie Prainová, žije poklidně se svým mužem Jacobem a psem Ritou na samotě u lesa. Je to žena praktická, mírná, moc ráda vaří a s nikým se moc nekamarádí. Živí se pčením dortů. Po třiceti letech bezdětného manželství nejde mluvit o vášni nebo lásce. Z jejich soužití se stal zvyk. Lizzie však má pocit, že si zaslouží lepší život a jediný, kdo jí stojí v cestě, je její muž. A tak jednoho dne vezme zahradní rýč.....

"Otevřela mrazák. Úplně nahoře ve vysunovacím drátěném šuplíky byla jeho pravá ruka, zabalená v sáčku na odpadky a označená nálepkou popsanou fixem. Ležela na sáčku, v němž byla levá ruka. Další kusy byly naskládané pod košíkem, rovněž v černých sáčcích a popsané. Do volných míst mezi nimi nacpala mraženou zeleninu. 
Lizzie se oořela jednou rukou o okraj mrazáku, udělala krok zpátky a upřela pohled na betonovou podlahu. Najednou jí vyschlo v úšstech. Na hodinkách měla jedenáct třicet dva, což znamenalo, že od cesty k jezeru ztratila další hodinu jen tak bloumáním o ničem. Poslouchala jak hodinky tiše tikají a mezitím hledala očima na zemi skvrny od krve - od krve, kterou sem mohla přinést na botách nebo na pneumatice zahradního kolečka. Moc jí nebylo. Dokonce ani na trávě, kde ho umlátila k smrti."

Postupně se dozvídáme, co Lizzie vedlo k takovému kroku. Dosáhne cíle který si uložila? Zvládne uvařit a sníst v průběhu jednoho měsíce celého svého manžela a začít nový život?

Kniha má moc pěkně vyvedený obal. Když jsem ji vzala poprvé do rukou, podle názvu jsem si představovala jen nějaký románek o manželství a vaření. Pak jsem se začetla do prvních stránek a nestačila se divit. Autorka se pohybuje na hraně psychologického románu a nechutného detailního popisu vraždy. Černočerný břitký humor prostupuje celou knihou. Autorka čtenáři předkládá zajímavý náhled do duše ženy zahnané do kouta a vyprovokované k drastickému činu. Celá kniha je proložená praktickými radami pro hospodyňky jak zabít a sníst manžela. Příběh není nic pro slabé povahy. Pokud se vám příčí představa kanibalismu, raději se knize vyhněte obloukem.

Když jsem knihu četla, vzpomněla jsem si na prastarý hit Marty Jandové Die Happy, která v nápadu uvařit  partnera zjevně Natalie předběhla :-)





O autorovi:

Natalie Young se narodila v Londýně v roce 1976. Vystudovala angličtinu na Bristolské univerzitě. Po promoci žila střídavě v Paříži, Florencii a Římě, kde psala a živila se jako servírka. S rodinou (má dvě děti) se na nějaký čas usadila na jihu Francie. Nakonec se vrátila do Anglie, kde přijala nabídku z kulturního oddělení deníku The Times a začala pracovat na svém prvním románu, Dokonalá chuť, který vzbudil v literárních kruzích velkou pozornost.







Žádné komentáře:

Okomentovat