pondělí 29. prosince 2014

Pralinky

Název: Pralinky
Autor: Barbara Nesvadbová
Nakladatelství: Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 140









Celkové hodnocení: *****


Dost bylo temného severského násilí a vražd! Na Vánoce jsem si chtěla přečíst i něco malého, pro ženy, jen tak z marnivosti, abych mohla u hrnku kafe na chvíli vypnout  a zapomenout na všudypřítomný shon kolem dárků a cukroví. A tak jsem se pustila do Pralinek Barbory Nesvadbové.

Malá knížka do kabelky plná fejetonů o vášni, lásce, zklamání, nevěře, deziluzi, přátelství a žárlivosti, zkrátka a dobře o životě současných dospělých žen a mužů.

"Kdyby po zásnubách nemusela následovat svatba, mohl by to být docela přitažlivý mejdan."

"Ženy uzavřené v kruhu násilí velmi připomínají ženy alkoholiků. Neustále omlouvají. Ve jménu lásky, či snad sentimentu ztrácejí vlastní soudnost v neustálém doufání, že tentokrát to bylo opravdu naposledy."

"Jste rasistka? Jistěže ne. Tak pod kůži - milovala byste se raději se studentem z Konga, prodavačem z asijského bistra nebo rapperem ze Žižkova?"

"Pondělí mrkev. Úterý palačinky. Ví někdo, jak držet dietu víc než jeden den?"

"Můžeme mít vášnivý orgasmus s někým, kdo vedle nás každou noc pohodlně chrápe?"

"A žili spolu šťastně až navěky. Ty věky nebývají v pohádkách ohraničené. Ale vždy, i jako úplně malá holčička, jsem je vnímala jako nekonečno. Věky bez hranic. Ne nějakých pochybných deset let. Neřkuli pět..."

Na téhle knize se mi moc líbila rychlost. Nic nebylo zbytečné. Autorka nastínila hlavní myšlenku, rozvedla ji pomocí konkrétního příběhu a zas ji opustila. Jako by jste si dali do pusy kousek čokolády a nechali ho na patře rozpustit. Knížku bych doporučila dospělým samostatným ženám, které už něco ví o partnerských vztazích a jsou schopné brát život s určitým nadhledem.

Číst tuto knížku bylo jako uzobávat z bonboniéry. Nikdy jste nevěděli, na jaký kousek narazíte a jestli vám bude chutnat či ne. Naštěstí pro mě po Pralinkách Báry Nesvadbové nejde přibrat.


O autorce:

Barbara Nesvadbová má narozeniny 14. ledna a příští rok oslaví 40. narozeniny. Je známou českou spisovatelkou a novinářkou. Absolvovala Fakultu sociálních věd UK, obory žurnalistika a masová komunikace. Pracovala jako šéfredaktorka časopisů Xantypa a Playboy, dnes je šéfkou české edice prestižního módního časopisu Harper's Bazaar.

Zpočátku psala krátké fejetony, které byly později propojeny jednou postavou a vznikly povídky. Její první kniha se jmenovala Řízkaři. Druhá kniha Bestiář se stala předlohou pro stejnojmenný film. Následovaly knihy Život nanečisto, Pohádkář (taktéž zfilmován),  Brusinky a Borůvky. Pro děti napsala veselou knížku Garpíškovi aneb Bibi a čtyři kočky, kterou věnovala svojí dceři Bibianě. Jejím posledním počinem pro ženy je sbírka fejetonů Pralinky.

Spisovatelka se pravidelně zapojuje do charitativních projektů. Aktivně podporuje občanské sdružení Etincelle a domov pro mentálně handicapované klienty Zahrada na Kladně. Spolupracuje rovněž s Unicef  družením Dobrý anděl a Helppes.                                                                                                                                                   

Žádné komentáře:

Okomentovat