pátek 21. listopadu 2014

Bubble

Název: Bubble
Autor: Anders De la Motte
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 448








Celkové hodnocení: *****


Každý z nás si buduje svoji bublinu. Místo, kde se cítí v bezpečí, svůj osobní soukromý prostor, ukrytý před ostatními. Špatná zpráva je, že dřív nebo později všechny bubliny prasknou ...

Kniha Bubble uzavírá trojdílnou sérii švédského spisovatele Anderse De la Mottea. Znovu se setkáváme se sourozenci Henrikem Petterssonem a Rebeccou Normenovou. Becce se začíná konečně dařit. Buduje si novou kariéru a začíná pracovat v ochrance šéfa IT firmy Pay Tag, která se snaží na trhu uspět nabídkou nejbezpečnějšího úložiště dat. Na scéně se však objeví záhadná bankovní schránka, kterou založil její otec na Rebečino a Henrikovo jméno. Obsah schránky ji vyděsí natolik, že požádá o pomoc Tageho Sammera, tajuplného kamaráda a bývalého kolegu jejich otce. Strýček Tage zasahuje i do života Henrika. Na konci předchozího dílu mu udělal jménem Pořadatele nabídku, která se jen tak neodmítá. A tak jsou Henrik a Becca opět zataženi do nebezpečné Hry, ve které si nikdo není stoprocentně jistý, kdo je přítel a kdo ne.

"Na obrazovce se najednou otevřelo zelené okénko. Antivir asi sletěl, když HP pohnul flashkou. Do prdele, promarnil dvě minuty!
Naštvaně najel kurzorem na okno, aby ho zavřel a pustil antivir znovu. Ale jakmile se šipka dotkla křízku v pravém horním rohu okna, začala se objevovat písmena. Jedno po druhém, dokud neutvořila větu, ze které se mu zježily chloupky na pažích.
Chceš si zahrát Hru Henriku Petterssone?
Vrhl se pod stůl a vytrhl flashku z počítače. Když vstával, praštil se hlavou do desky stolu, zakopl o kancelářskou židli a málem spadl na zem. V poslední chvíli se chytil stolu, vytáhl se na kolena a zoufale se snažil dívat jinam. Ale na to už bylo pozdě. Jeho oči to táhlo k obrazovce stejně neúprosně jako hmyz odsouzený na smrt v UV lampě.
Uteč, zakřičel mi do ucha vyděšený hlásek.
Kurva zdrhej, ty blbče!
Ale tělo ho neposlouchalo.
Zůstal klečet před počítačem, pusu dokořán, oči jako pingpongové míčky a jeho mozek hltal dění na obrazovce."

Poslední díl této napínavé krimisérie se mi četl asi nejobtížněji.  Bylo v něm nejvíc konspiračních teorií, různé narážky na Švédskou historii a studenou válku, občas jsem ztrácela souvislosti. Do konce nebylo úplně jasné, kdo hraje za který tým. Závěr však stál  za to a opravdu překvapil. Používání anglických slovíček v textu mi opět neudělalo radost, ale to už jsem autorovi vyčetla v recenzích u předchozích dílů, které najdete zde: GAME  a BUZZ. Série se mi moc líbila. Rozhodně nedoporučuji číst na přeskáčku. Příběh dvou sourozenců zapletených do nebezpečné konspirační hry mě opravdu zaujal a jsem zvědavá, s čím přijde autor příště.

O autorovi

Anders de la Motte se narodil v roce 1971. Bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Trilogií thrillerů Game, Buzz a Bubble, jež reprezentují novou, originální vlnu švédské kriminální literatury, dokázal zaujmout kritiky a čtenáře ve dvaceti sedmi zemích, a to i díky tomu, že se vydal jinou cestou než tradiční drsné, tíživé severské detektivní příběhy - jeho romány o zneužívání IT technologií a sociálních sítí a o lidech, kteří se v tomto světe (ne)dobrovolně utápějí, zdobí nadsázka a humor, nepostrádají však ani napětí, akci a překvapivé zvraty.

2 komentáře:

  1. Já když jsem to dočetla, tak jsem nevěděla, čí jsem. A ten konec jsem moc nepochopila, ale už mi to bylo ozřejměno. :-) A bublinkový folie ráda lupe moje babička. jednou dostala roli bublinkové folie k Vánocům. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, taky se mi to zdálo takový už trochu překombinovaný. Že bych napsala ještě Ježíškovi O:-)

      Vymazat