neděle 9. listopadu 2014

Vraždy s monogramem

Název: Vraždy s monogramem
Autor: Sophie Hannah
Nakladatelství: Euromedia Group, k.s.
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 344









Celkové hodnocení: *****


Hercule Poirot. Kdo by ho neznal. Spolu s Sherlockem Holmesem je jedním z nejznámějších klasických literárních detektivů. Jeho stvořitelkou je Agatha Christie. Život mu vdechla roku 1920 v knize Záhada na zámku Styles, kde se vůbec poprvé objevil společně s postavou kapitána Arthura Hastingse.

Jedná se o velmi puntičkářského a výstředního belgického detektiva. Mezi jeho charakteristické rysy patří malá podsaditá postava, vejčitá hlava s černými vlasy, mohutný, pečlivě udržovaný knír. Není to žádný nezkušený mladík. I v šedesáti převelice dbá o svůj vzhled. Rád nosí drahé obleky, lakýrky s psími dečkami, a motýlka. Poirot je též velký gurmán. Rád chodí do drahých restaurací, kde zkouší různé lahůdky. Dává přednost vínu nebo likéru před pivem a kávou před čajem. Je velmi hrdý na to, že je Belgičan a nesnáší, když si o něm lidé myslí, že je Francouz (používá francouzské hlášky a občas si neví rady s některým anglickým slovíčkem), nebo nedej bože, když někdo komolí jeho jméno. Je velmi sebestředný a spousta lidí ho považuje za náfuku.

Hercula Poirota nikdy neuvidíte, že by za zločincem běžel, nebo po někom střílel. "Non, mon ami." K usvědčení padouchů používá zásadně svých šedých buněk mozkových.

Při vyšetřování ho vždy doprovází některý z jeho známých. Kapitán Arthur Hastings, vrchní inspektor Japp ze Scotland Yardu, sekretářka slečna Lemonová, sluha George či známá spisovatelka Ariadne Oliverová. Případy Hercula Poirota byly i zfilmovány. V roli slavného detektiva se postupně vystřídali Austin Trevor, Tony Randall, Albert Finney, Peter Ustinov. Nejlépe se však role zhostil David Suchet a vytvořil postavu, která velice přesně vystihuje románovou předlohu.

V roce 1975 nechala autorka Hercula Poirota zemřít v knize Opona: Poirotův poslední případ. Kniha vyvolala takový rozruch, že The New York Times dokonce otiskly jeho nekrolog. Teď, v roce 2014 ,se svolením dědiců Agathy Christie, se Hercule Poirot opět vrací na scénu a představuje se nám v románu Vraždy s monogramem, jehož autorkou je Sophie Hannah.


Příběh začíná v londýnské kavárně Pleasant´s, kam si chodí Poirot pravidelně vychutnat svůj šálek kávy. Jeho příjemná pohoda je však narušena, když do kavárny vtrhne velice rozrušená dáma, která se představí jako Jennie a na Poirotovo naléhání se mu svěří s částí svých obav.


"To je od vás moc laskavé, ale mě nikdo nemůže pomoct." Jennie si otřela oči. "Moc ráda bych si nechala pomoct - stála bych o to víc než o cokoli jiného! Jenže je pozdě. Víte, už jsem vlastně mrtvá, nebo brzy budu.Nemůžu se  neustále ukrývat."
Už jsem vlastně mrtvá.... S těmito slovy jako by se do místnosti vrátil chlad.
"Takže pro mě žádná pomoc není," pokračovala, "a i kdyby byla, nezasloužila bych si ji. Ale.... Cítím se o trochu lépe, když sedíte u mého stolu." Sevřela si hrudník pažemi, snad aby se utěšila, anebo v marné snaze zastavit třes těla. Čaje se ani nedotkla. "Prosím, zůstaňte. Dokud s vámi mluvím, tak se nic nestane. Alespoň slabá útěcha."
"Mademoiselle, to jest velice znepokojivé. Nyní jste živa a musíme učinit vše nezbytné, abyste naživu zůstala. Prosím, povězte mi..."
"Ne!" Vytřeštila oči a schoulila se na židli. "Ne, to nesmíte! Nesmí se udělat nic, aby se to zastavilo. Nic to nemůže zastavit, to je nemožné. Je to nevyhnutelné. Jakmile já budu mrtvá, spravedlnosti bude konečně učiněno zadost." Znovu se ohlédla přes rameno ke dveřím.
Poirot se zamračil. Jennie se možná cítila o něco lépe od chvíle, kdy se posadil k jejímu stolu, zato jemu samotnému bylo rozhodně hůř. "Rozumím vám správně? Naznačujete, že ten, kdo vás pro následuje, si vás přeje zavraždit?"


Rozrušená Jennie nakonec bez rozloučení zmizí. Ještě týž večer je Poirot povolán do luxusního hotelu Bloxham, kde byly právě spáchány 3 vraždy. Dvě ženy a jeden muž byli nalezeni v pokojích nad sebou. Všechny mrtvoly byly uloženy ve stejné poloze a všechny měly v ústech manžetové knoflíčky s iniciálami PIJ. Souvisí rozrušená dáma z kavárny s mrtvými těly z hotelu? Poirot společně s detektivem Catchpoolem ze Scotland Yardu postupně rozplétá složitou pavučinu lží, pomluv a nenávisti, která sahá hluboko do minulosti.

Sophie Hannah je zkušená autorka a popravdě má můj veliký obdiv, že se do vzkříšení Hercula Poirota pustila. Při čtení jsem se neubránila srovnávání staré a nové verze slavného detektiva. Agathin mi přišel víc uhlazený. I jeho popichování s kapitánem Hastingsem mělo větší styl a vtip. Sophiin Poirot dělal z Catchpoola spíš neschopného hlupáka, až mi ho chvilkami přišlo líto. Některé drobnosti byly zachovány. Poirot se prostě musel rozčílit, protože si ho pletli s Francouzem, musel být zostuzen, když komolili jeho jméno, musely být zmíněny šedé buňky mozkové (i když možná ne v tak hojné míře) a musela být místy použita francouzština. Na konci samozřejmě nesmělo chybět dramatické a brilantní závěrečné shrnutí.

Detektivní zápletka byla vystavěna vcelku dobře. Čím se však Agatha od Sophie zásadně liší je jednoduchost. Když jsem četla původní příhody Hercula Poirota, líbila se mi ta jednoznačnost a přímost. Motiv byl jasně daný a pomocí drobných náznaků, které byly zmiňovány v předchozím textu, jste se společně s Poirotem dobrali pravdy. Vraždy s monogramem mi přišly lehce rozvláčné, překombinované a konečných spiknutí a objasňování motivů bylo na mě až příliš. Taky na mě nezapůsobilo dobře, že hned na první stránce textu je překlep. To je však spíš problém vydavatele než autorky.

Jako bonus přikládám videoupoutávku na knihu.


   


O autorce


Sophie Hannah se narodila v Manchesteru, v roce 1971.Je autorkou šesti psychologických thrillerů, které se staly bestsellery. Její romány vyšly ve 20 zemích a byly přeloženy do několika jazyků. Píše i poesii , publikovala několik sbírek. Je také autorkou dvou knih pro děti. V současnosti žije se svým manželem a dvěma dětmi v Cambridgi.

3 komentáře:

  1. Od Agathy jsem snad četla jen nějaké povídky, takže mě čeká ještě spousta "pravého" Poirota. :-) Nejsem moc velkým příznivcem předělávek, dodělávek, sequelů a podobně, i když třeba si to jednou přečtu. Jen tak pro zajímavost. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No starej dobrej Poirot to není, ale taky to nebylo až tak zlý. Mohlo bejt hůř ;-) Ale do Agáty určitě jdi. Je taková pěkně spádná a čte se to rychle ;-)

      Vymazat
  2. Krásný věci, já brachovi poridil tyhle manžetové knoflíčky http://www.manzetoveknoflickyx.cz/manzetove-knoflicky-lavire-p96 , tak jsem zvědavej, jestli z nich bude mit radost, az je pod stromeckem najde )

    OdpovědětVymazat