pátek 19. září 2014

Roky pod psa

Název: Roky pod psa
Autor: Markus Zusak
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2014
Počet stránek: 146









Celkové hodnocení: *****




Ještě před světoznámým bestselerem Zlodějka knih napsal australský spisovatel Markus Zusak tři kratší novely, jejichž hlavními hrdiny jsou bratři Wolfové. První z nich  vyšla anglicky v roce 1999 a měla název Roky pod psa. U nás ji publikovalo Argo až letos.

Abych byla upřímná - Zlodějku knih jsem nečetla. Odradila mě její tloušťka a počkala jsem si raději na filmové zpracování, které se moc povedlo a příběh o citlivé dívce a její lásce k příběhům se mi moc líbil.

Roky pod psa vypráví příběh dvou bratrů - patnáctiletého Camerona a šestnáctiletého Rubena, kteří jsou experti na vymýšlení nerealizovatelných přepadení, v boxování jednou rukavicí do úplného bezvědomí nebo v sebemrskačském titulování se lůzry.

Ruben a Cameron mají ještě starší sestru Sarah, která se neustále cicmá se svým klukem. Nejstarší ze čtyř sourozenců je pak Steve. Má bezva práci, chodil s několika holkama a všichni ho mají rádi, i když má teď rozhašený kotník z fotbalu a je doma na neschopence.

Cameron by si rád ušetřil nějaké peníze, ale nemůže sehnat brigádu a tak poprosí otce, jestli by nemohl pracovat u něj. Pan Wolf pracuje jako instalatér a nechává Camerona dělat všechny hrubé práce (čistit odpady, kopat výkop a podobně). Tak se Cameron seznámí s Rebecou Conlonovou a poprvé se doopravdy zamiluje....

"Tohle je Rebecca," řekla mi její máma.
Otec předváděl dál a já jsem s ní zůstal sám.
Co mám dělat?
Mluvit?
Čekat?
Sednout si?
Nakonec jsme tam chvilku postávali a pak jsme si sedli na takový ty zahradní židle. Díval jsem se stranou, pak na ni a pak zase stranou.
To jsem ale primitiv.
S ženskejma to fakt dokážu skoulet jedna báseň, co?
Nakonec, když už bylo málem pozdě a staříci už se vraceli k nám, jsem jí řekl takovým tím šíleneckým hlasem:"Baví mě tady pracovat."

Kniha je plná krátkých historek ze života dvou lůzrů, kteří právě prožívají svá "telecí léta". Příběh je navíc prokládán bláznivými Cameronovými sny. Svým obsahem mě kniha nijak zvlášť nenadchla. Možná je to tím, že jsem holka a klučičí pubertální "hecování" mi nikdy nic moc neříkalo. Tak trochu mi připomněla příběhy z Poláčkových Bylo nás pět jen s tím rozdílem, že hrdinové této knihy jsou poněkud odrostlejší. Je vidět, že je to prvotina. Můžu jen dodat, že je štěstí, že Zusak své snažení na poli literatury nevzdal, dál pokračoval v psaní a mohla vzniknout Zlodějka knih.


O autorovi

Markus Zusak se narodil roku 1975 jako nejmladší ze čtyř dětí v imigrantské rodině usazené v Sydney. Jeho matka byla Němka a otec Rakušan. Psát začal v šestnácti letech. Jeho prvotina Roky pod psa vyšla v roce 1999 a byla první částí trilogie s hlavními postavami bratrů Rubena a Camerona Wolfových. Průlom v kariéře Zusakovi přinesl následující román Posel, který se setkal s vřelým přijetím kritiků a získal řadu ocenění. V roce 2005 vyšlo Zusakovo zatím nejslavnější dílo Zlodějka knih. K jeho napsání autora inspirovalo vyprávění rodičů o bombardování Mnichova za druhé světové války a o hlocaustu. Román se stal mezinárodním bestsellerem a v roce 2013 se dočkal také filmové verze. Markus Zusak žije s manželkou a dvěma dětmi v Sydney.

2 komentáře:

  1. Ale Zlodějku si taky přečti. Myslela jsem si, že mi bude taky film stačit, ale nakonec jsem neodolala a kniha je ještě lepší :-) Ta tloušťka je relativní, já jsem ji měla přečtenou asi během 3-4 dnů. :D

    OdpovědětVymazat