úterý 2. září 2014

Jednohubky - Lidové fláky, Bonmoty a citáty o životě nahoře i dole, Úžas, radost a paradoxy života podle G.K. Chestertona


Nějak mě dnes přepadl hrozný splín. Nejspíš za to může to podzimní počasí, kdo ví. Každopádně jsem se ho rozhodla zahnat nějakým lehčím čtením. A tak jsem si v práci vybrala pár veselých knížek.



Zaujaly mě Lidové fláky od Daggsona. Jedná se o teňounkou knížku plnou černého humoru. Na každé stránce najdete název opravdu "profláklého"  populárního songu, který je doplněný jednoduchou malůvkou, která mu dává úplně jiný, většinou dost morbidní, význam. No, do svojí knihovničky bych si ji asi nepořídila, i když některé vtípky mě celkem pobavily.



29. září k přijede do Prostějova na návštěvu Vratislav Ebr. Spisovatel, knihkupec, milovník červeného vína, dobrého humoru, sběratel kuriozit, prominentní pacient psychiatra Jana Cimického, autor několika desítek knih a kalendářů, který si naplánoval den úmrtí na 29.2.2615. A tak jsem si z regálu vytáhla jeho Bonmoty a citáty o životě nahoře i dole. Jedná se o sympatickou sbírku postřehů, vtipů a citátů o mužích a ženách a to nejen z tvorby Vráti Ebra, ale i jiných známých osobností. Celkem jsem se u ní nasmála a už se moc těším, až bude pan Ebr u nás v knihovně.



Nakonec jsem ještě sáhla po nové knížce Úžas, radost a paradoxy života podle G.K. Chestertona, slavného anglického spisovatele, básníka, malíře, dramatika, esejisty, novináře a diskutéra, který i po tak dlouhé době (je již 80 let po smrti) patří mezi nejcitovanější autory anglosaského světa. Mě osobně tento tip životní filozofie a humoru moc nesedí, ale zas jsem si říkala, že když je to deštivé počasí, trocha britské suché srandy a poučných myšlenek z minulého století nemůže nikdy škodit.





A co děláte vy, když je takové uplakané počasí a na vás padá splín? Co si čtete vy pro zlepšení nálady?

4 komentáře:

  1. Mně tohle počasí nevadí. Miluju podzim. Ale je fakt, že až ten pozdní, říjnový, listopadový. Září má být hezké. Tak snad ještě bude :). A co čtu? Druhý díl Sirotčince slečny Peregrinové - Podivné město.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem před pár dny dočetla a dost mě zklamalo. Nevím. První díl se mi líbil, druhý byl takový nic moc.

      Vymazat
  2. Mám ráda podzim, ale z tohodle počasí mě tak maximálně bolí hlava
    neposedarium

    OdpovědětVymazat