čtvrtek 17. prosince 2020

Bokovka


Název:
 Bokovka
Autor: Barbora Vajsejtlová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2020 
Počet stránek: 264









Celkové hodnocení: *****



Od autorky jsem před nějakou dobou četla humoristický román o běhání pro dámy ve středních letech - Mami přidej!. Náramně jsem se u něj bavila (Cyril a Metoděj ve mě zanechali hlubokou brázdu), takže když mi pak přišla nabídka na recenzi její nové knihy, Bokovka, nedalo se odolat.

Marek je ženatý muž, zodpovědný otec dvou malých holčiček a jeho život je pevně zaklesnutý do nudných rodinných kolejí. Karolína je svobodná samostatná žena, která má svůj život pevně v rukách a ráda si sama určuje, jakým směrem se bude ubírat.  Marek a Karolína jsou kolegové. Na Vánočním večírku to oba krapet přeženou s alkoholem a skončí spolu v posteli. Marek je nadšený z úniku z reality všedního dne, Karolína to bere jako jednorázovou záležitost a příjemné zpestření jinak nudné party. Co se ale ze začátku zdá jako relativně bezpečný úlet se snadno změní na noční můru....


"První trhlinky v jeho plánu se objevily, už když Karolínu uviděl přicházet. Ty její dlouhé štíhlé nohy a kulatý zadek. Ještě k tomu si vezme sukni, která jí všechny křivky obtáhne a působí rajcovněji, než kdyby se tu promenádovala nahá. Když mu potom Karolína vyjadřovala místo očekávaných výčitek pochopení a soucit s tím, jak těžká rána osudu na něj s fiktivními zdravotními problémy jeho manželky dopadla, cítil se už jako dokonalý šmejd. 
Na druhou stranu to, jak na něm Karolína visela očima, bylo dojemné. Když k tomu ještě přidala kajícnou omluvu za páteční výstup, byl úplně ztracený. Nemohl jí teď natvrdo říct, že se s ní rozchází.
Kdyby se ho na to někdo zeptal, vlastně by vůbec nedokázal vysvětlit, proč ke konci pracovní doby souhlasil s tím, že Karolínu hodí domů, a jak se to mohlo přihodit, že nestihli ani vyjet z podzemních garáží, v nichž měli zaměstnanci firmy rezervovaná místa. Faktem zůstávalo, že to neplánoval a byl by to skvělý sex, kdyby pohledem pořád neklouzal k Adélčině růžové gumičce do vlasů, která zůstala zapadlá za sedačkami. Byl na ní duhový jednorožec."


Román je psaný ich formou a po kapitolách se ve vyprávění střídají Marek s Karolínou. Autorka nasadila hned od samého začátku tempo více než vražedné. Sexu se dočkáte hned na prvních stránkách a i dál si příliš nevydechnete. Jednotlivé situace jsou rozebrány doslova na atomy. Sledujete, co si o dané situaci myslí žena, jak ji vidí muž a kolikrát se přistihnete, že jen tiše souhlasně kývete hlavou. To, co jeden vnímá jako něco báječného a jedinečného druhému připadá jako neskutečná hloupost. Drobná nedorozumění, nepochopení toho druhého pak vedou k nejedné horké chvilce.

Příběh jedné nevěry pak dokreslují výborně zpracované vedlejší postavy. Karolínina nejlepší kamarádka, která se marně snaží otěhotnět nebo její matka, která mnohé ze svých frustrací přenáší na Karolínu a částečně i může za její způsob života, který jí paradoxně vyčítá. Nesmím opomenout ani Markovu manželku, která kdysi byla stejně přitažlivá jako Karolína, ale mateřství a starost o rodinu způsobily, že z ní vyprchalo veškeré kouzlo, kterým kdysi Marka uhranula a které nyní hledá u svojí milenky. Díky těmto vedlejším liniím pak zcela jasně vidíte, proč a jak se hlavní hrdinové řítí do neštěstí. 

Po veselém nenáročném čtení mě autorka velice mile překvapila svojí vážnější a zároveň i vášnivější polohou. Velice trefně se jí podařilo vykreslit problematiku milostného trojúhelníku. Od vzrušující zamilovanosti a exotické chuti zakázaného ovoce, až po bolestné vystřízlivění a touhu tnout do živého. Pomyslné bonusové body dávám i za erotické scény.  Hranice mezi neúměrnou cudností a lacinou vulgaritou bývá u těchto knížek často velice tenká a mě příjemně potěšilo, že ji autorka dokázala udržet v rozumných mezích. 

V dnešní zvláštní době, kdy honba za vzrušením a zážitky dokáže zatemnit nejeden zdravý rozum, může sejít na scestí v podstatě kdokoliv. Kniha Bokovka věrně popisuje, jak to může dopadnout, když člověk lže sám sobě i svému okolí. A tak, buďte k sobě i k ostatním upřímní a jako odstrašující příklad si přečtěte Bokovku. Rozhodně stojí za to.




Kdy knihu Bokovka rozhodně číst
  • zajímají vás knihy o milostných trojúhelnících
  • jste milenka a máte pocit, že váš "ženáč" je jiný
  • máte rádi vyprávění ze dvou různých úhlů pohledu
 

Kdy knihu Bokovka rozhodně nečíst
  • jste upjatá puritánka a erotické scény vás pohoršují
  • chcete se vdávat a jste přesvědčená, že budete spolu navždy
  • jste maminka dvou odrostlých ratolestí a váš muž chodí podezřele pozdě z práce domů



Podobné tituly




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis. V jeho nabídce najdete jak zmiňovanou knihu Bokovka tak i další knihy z pera Barbory Vajsejtlové.



O autorce


Barbora Vajsejtlová se narodila v roce 1973 ve Strakonicích. Vystudovala žurnalistiku a psychologii na Masarykově univerzitě v Brně. Má dvě děti a její první kniha Vánoce za dveřmi vznikla v podstatě jako vedlejší produkt z nekonečných rozhovorů na téma: "Kdy už konečně přijde ježíšek?" Rukopis zaslala do literární soutěže Albatrosu a ke svému nezměrnému úžasu uspěla. Následovala kniha Ať jsou velcí zase malí, která čerpá především z autorčina dětského předsevzetí, že coby dospělá rozhodně nikdy nebude pracovat a bude si od rána do večera jen hrát. Bohužel se jí tento závazek nepodařilo splnit, a proto dnes, pokud zrovna nefunguje jako svačinářka, zdravotnice, psycholožka a závozník pro své děti, píše pro magazíny a deníky a snaží se pracovat na dalších knihách. Z tvorby pro dospělé se jí podařilo napsat hned dvě - Mami přidej a zmiňovanou Bokovku.

2 komentáře:

  1. Moc pěkně napsané. Knihu jsem četla před nějakým tím měsícem a měla jsem hodně podobný názor jako ty. :)
    Opravdu jsem se pobavila nad body, pro koho kniha rozhodně není. :)

    OdpovědětVymazat