úterý 19. března 2019

Hříšnice

Název: Hříšnice
Autor: Petra 
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o, edice Knihy Omega
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 459









Celkové hodnocení: ****




Stokrát opakovaná lež se po sto prvé stane pravdou. Hlavně když ji vtloukáte do hlavy malé  vyděšené holčičce...

Vcelku obyčejné letní odpoledne u jezera se v okamžiku změní v tragédii, když mladá žena, manželka a matka ubodá nožem na jablka úplně cizího muže. Co ji k tomu vedlo? Jaké tajemství skrývají její zjizvené paže? Nebo snad za to může podivná prohlubeň na jejím čele? Rudolf Grovian se pouští do vyšetřování a otevírá třináctou komnatu jedné zvláštní rodiny z vesnice poblíž Hamburku...


"Samozřejmě jsem byla Spasiteli vděčná, že mou sestru ušetřil. Ale takhle jsem si Magdalenino přežití nepředstavovala. Někdy jsem si myslívala, že by bylo lépe, kdyby mě matka až do konce života zavřela v ložnici. Neměla bych tak tolik nepříjemností.
Každé čtyři týdny musela Magdalena k následné léčbě na kliniku. Matka jezdila s ní. Pokaždé tam zůstaly dva nebo tři dny. Pokaždé jsem si přála, aby se už domů nevrátily. Aby lékaři řekli, že Magdalena musí v Eppendorfu zůstat navždy. Že může přežít jen tam. A matka aby zůstala s ní. Přece ji nikdy nenechávala samotnou. A já bych tu pak žila jen s otcem. A otec by byl zase takový, jaký byl v onom půlroce. Víc jsem nechtěla, jen aby nevypadal tak smutně."


Příběh se odehrává v 80 letech, kdy láska byla volná, drogy dostupné a psychoanalýza v plenkách. Vypráví osudy ženy, která zažila neskutečné trauma. Aby ho zvládla zpracovat a jít nějak dál, vystavěla si ve svojí nemocné mysli pevnou zeď. Stačilo však málo a potlačené vzpomínky vyplavaly na povrch a převrátily její život i životy jejích blízkých naruby.

Ve vyprávění se střídají vyšetřovatel Rudolf Grovian a hlavní hrdinka Cora. Společně odhalují pozadí hrůzného zločinu, který se stal před několika lety. Aby však bylo možné ho plně pochopit, musí se vrátit mnohem, mnohem hlouběji...

Nejdřív jsem nevěděla, co si mám o hlavní hrdince myslet. Hodnou chvíli trvalo, než spadla její maska, kterou nosila pro své okolí a než se v plné míře odhalila její povaha. V závěru mi jí bylo docela líto. Vyrůstala v prostředí, které by zanechalo hluboké šrámy na duši dospělému, natož malé holčičce. Souhra nešťastných okolností a cílená manipulace způsobila, že z Cory vyrostla velice rozporuplná osobnost, která má problémy se sebeúctou a hodně věcí si nesmyslně klade za vinu. S palčivými vzpomínkami  se pak vypořádává jediným způsobem, který zná - prostě je potlačí.

O něco sympatičtěji na mě působil hlavní vyšetřovatel. Nevědomky Coře šlápl na pomyslné kuří oko a spustil řetězovou reakci, která se nedala zastavit. Zajímavé byly i úseky z jeho osobního života. Nechápavá žena a rozmazlená dcera stojící na pokraji rozvodu vytvářely ostrý kontrast s osudy Cory a její rodiny.

Kniha Hříšnice poprvé vyšla v roce 2003 pod hlavičkou nakladatelství Albatros. Letos vychází podruhé, tentokrát v edici Knihy Omega. Je to dáno nejspíš tím, že na naše televizní obrazovky míří seriál, který vznikl podle knihy v roce 2017 a měl 2 série po 8 dílech.

Podle mě to nebyl příliš šťastný krok. Příběh není zas až tak akční, aby udržel divákovu pozornost po celých 16 dílů. Myslím, že filmové zpracování by knize slušelo daleko víc. Přesto seriál dostal ocenění za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Není bez zajímavosti, že Jessice Biel (představitelca Cory) bylo v době natáčení 35 let a hrála postavu, která je o 8 let mladší. Navíc hraje i ve Coru i v pohledech do minulosti, ve kterých má podle časové linky pouhých 23 let. Jooo, kdyby šlo takhle mládnout i ve skutečnosti....




Německé autory moc nevyhledávám a německý knižní trh je pro mě země neprobádaná. Moje první setkání však dopadlo víc než dobře. Hříšnice je sice krapet rozvláčnější příběh, ale rozhodně mě nenechal chladnou. Líbila se mi hra, kterou autorka na stránkách rozehrála. Nabízela mi hned několik variant příběhu a vybrat tu správnou nebylo zrovna jednoduché.

Jedno doporučení na závěr - pokud budete v pokušení přeskakovat kapitoly, nedělejte to. Přijdete tak o hromadu jemných vodítek a drobných stop, které vás navedou tím správným směrem k odhalení pravdy.



Kdy knihu Hříšnice rozhodně číst
  • máte rádi 80. léta
  • dáváte přednost komorním psychothrillerům
  • potřebujete se ujistit, že na světě jsou daleko horší matky


Kdy knihu Hříšnice rozhodně nečíst
  • vadí vám, když se ubližuje dětem
  • radši si počkáte na seriál
  • němečtí autoři vás nezajímají


Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Dobrovský, v jejichž nabídce najdete i knihu Hříšnice.


O autorce


Petra Hammesfahr napsala svou první knihu v sedmnácti letech. Poté, co se z jejího Tichého pana Genardyho stal bestseller, následovala jedna úspěšná kniha za druhou, a dnes je z ní jedna z nejznámějších německých spisovatelek krimi románů. Žije poblíž Kolína nad Rýnem.







1 komentář: