středa 25. května 2016

Touhy Džendeho Džongy

Název: Touhy Džendeho Džongy
Autor: Imbolo Mbue
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 407









Celkové hodnocení: ****




Migranti. Lidé, kteří mají pocit, že v jiné zemi by se jim žilo líp a tak se vydávají z nejrůznějších důvodů za hranice svojí domoviny, kde se jim zdá tráva zelenější. Téma, které se poslední dobou přetřásá snad ze všech možných stran. Většinou se o nich nemluví moc dobře. Možná je to tím, že většinu knížek o nich píší lidé, kteří o jejich přítomnost nestojí. Jaký pohled nabízí spisovatelka pocházející z Kamerunu, která čerpá z osobních zkušeností?  


Příběh se odehrává v New Yorku. Vypráví o přistěhovalci jménem Džende Džonga, který do Ameriky přijel aby sobě, své ženě a synovi zajistil lepší budoucnost. Potkáváme ho ve chvíli, kdy se na něj po několika měsících přežívání, usměje štěstí a získá práci snů. Za osobního řidiče si ho vybere Clark Edwards, vysoce postavený bankovní manažer.


"Telefon mu zazvonil ve chvíli, kdy projížděl po White Plains Road. Po čtyřech minutách hovoru mobil zaklapl a rozesmál se. Bušil do volantu a smál se hlasitěji: jásavě, zmateně, nevěřícně. Kdyby jel po Novém Městě v Limbé, vyskočil by z auta, na ulici by někoho objal a řekl by mu: Bo, nevěřil bys, co jsem se právě dozvěděl. V Novém Městě by znal na ulici aspoň jednoho člověka, s nímž by se mohl o dobré zprávy podělit, ale tady v Bronxu, v ulicích plných starých cihlových domů a povadlých trávníků, neznal nikoho, ke komu by se mohl rozběhnout a zopakovat to, co mu právě zavolala Clarkova sekretářka."


Džendemu poprvé v životě všechno vychází. Má dobrou práci, jeho žena i syn můžou studovat a dokonce může poslat trochu peněz příbuzným do Kamerunu. Džendeho rodina se sblíží s rodinou jeho zaměstnavatele, jeho manželka dokonce začne vypomáhat v jejich domě. Pak se však začne všechno hroutit jak domeček z karet....


Hlavní hrdina je sice Afričan, ale rozhodně není žádný podvodník, pasák nebo snad prodavač drog. Je to průměrný, možná trošku naivní mužský, který chce jen lepší život pro sebe a svoji rodinu. Na úřadech sice o sobě neuvádí úplnou pravdu, ale na druhou stranu se snaží ze všech sil poctivě pracovat a začlenit se do společnosti.

Příběh se více než problematikou migrantů zaměřuje na popis dopadu zhroucení trhu s nemovitostmi, který postihl i banku Džendeho zaměstnavatele. Ukazuje, jak tento obrovský průšvih v roce 2008 ovlivnil životy nejen obyčejných zaměstnanců, ale i vrcholových manažerů. Autorka tak nabízí hned dva různé pohledy, dvou sociálních vrstev, jejichž osudy se vzájemně proplétají.

Popravdě jsem čekala něco jako příběhy Ivy Pekárkové. Ta se ve svých románech také zabývá problémy afrických přistěhovalců, ale popisuje je drsně a bez servítků. Styl vyprávění Imbolo Mbue je daleko měkčí a chápavější. Kdyby hlavní hrdina nebyl z Kamerunu, mohl by to být jakýkoliv obyčejný průměrný muž střední třídy.

Taky mě zaujalo, jak Džende i jeho žena obdivují život v Americe a přesto považují svůj domov v Kamerunu za ten nejkrásnější kout na zemi a svým způsobem po něm teskní. Nejsou nevděční, moc dobře ví, že v USA se jim otevírají příležitosti, kterých by se doma v životě nedočkali, přesto na svoji vesnici Limbé vždy vzpomínají s jistou nostalgií a láskou.

Název knihy, Touhy Džendeho Džongy, je možná trošku zavádějící. Přesto se jedná o originální příběh zaměřený na sociální tematiku, který se může klidně stát i vám. Vždyť přece každý touží po tom svém místečku na slunci a někdy je tak snadné se kvůli nepřízni osudu dostat do potíží....




Kdy knihu Touhy Džendeho Džongy rozhodně číst
  • rádi čtete knihy se sociální tematikou
  • netrpíte předsudky ohledně migrantů
  • fandíte lidem, kteří jdou za svými sny


Kdy knihu Touhy Džendeho Džongy rozhodně nečíst
  • myslíte si o migrantech jen to nejhorší
  • vaším oblíbeným tématem jsou spíš drogy, sex a násilí
  • jste rasisti





Za zajímavý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Touhy Džendeho Džongy najdete i další skvělé tituly.




O autorce


Imbolo Mbue přijela do USA z Kamerunu v roce 1998 a žije s manželem a synem na Manhattanu. Má titul bakaláře z Rutgersovy univerzity a titul magistra z Kolumbijské univerzity v New Yorku.
Kamerunská spisovatelka Imbolo Mbue podepsala v roce 2014 na Frankfurtském knižní veletrhu s nakladatelstvím Random House vydavatelskou smlouvu dosahující sedmimístné dolarové hodnoty na svou prvotiny Touhy Džendeho Džongy.





4 komentáře:

  1. Zajímavé téma. Nejsem si jistá, jestli by mě kniha zaujala tak, jako mě přitáhl její název :) ale rozhodně je recenze moc pěkná.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle názvu jsem to taky tipovala na něco jiného :-) Ale zase je to takové ze života, což je, alespoň pro mě, příjemná změna ;-)

      Vymazat
  2. Mňa to veľmi bavilo a celkom chápem, prečo sa o knižku strhol taký záujem. Téma je aktuálna, aj keď sa odohráva pred ôsmimi rokmi, netýka sa iba prisťahovalcov a vlastne je to dosť dobre napísané.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím. Sice to není žádná "akčňárna", ale všeobecný příběh, který se může týkat kohokoli ze střední třídy.

      Vymazat