pátek 6. května 2016

Konec řetězce

Název: Konec řetězce
Autor: Fredrik T. Olsson
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 578









Celkové hodnocení: *****




Každý z nás si určitě někdy položil otázku, co ho v tom jeho malicherném a titěrném žití čeká. Najdu toho pravého/pravou? Dostanu se na vysokou školu? Kolik budu mít dětí? Vyhraji ve sportce? Dožiji se vysokého věku? Někdo věří, že naše budoucnost, náš osud, byl napsán dávno před tím, než jsme se narodili a že to, co se má stát neovlivníme, i kdyby jsme se tomu jakkoli snažili uniknout. Uvažujme ale víc globálně. Co byste dělali, kdyby vám někdo řekl, že našel zaručený klíč k rozlousknutí budoucnosti lidstva. A že ta budoucnost není nikterak růžová. Měli byste ho za blázna?


Hlavním hrdinou příběhu je William Sandberg. Vyhořelý bývalý vojenský špion, špičkový kryptolog, který neunese svoje životní prohry a pokusí se hned na začátku knihy spáchat sebevraždu. Nutno podotknout že neúspěšně. Ze stockholmské nemocnice je ještě ten večer unesen. Probudí se na starém zámku, kam ho nechala převézt tajná mezinárodní organizace, aby jí pomohl rozluštit obsáhlý zašifrovaný text. Jeho bývalá manželka, novinářka Christina, se však s jeho zmizením, které má vypadat jako běžná změna bydliště, odmítá smířit a pátrá po něm na vlastní pěst.


"Všechno bylo pryč," řekla nakonec. "Vzal si s sebou počítače, oblečení, dokonce kartáček na zuby. Všechno."
Tázavě se na ni podíval. No a co?
Vzala mobil a nalistovala v něm fotku. Byla z Williamova pokoje, jedna z těch, které vyfotila ten den odpoledne. Pohybem prstů po displeji přiblížila jednu stěnu.
Celou plochu pokrývaly rámečky, od nízké komody až po lištu, kde končila tapeta a začínal štuk. A rámečky byly plné fotek. Na všech byl stejný obličej, mladá dívka v různých situacích: smějící se do foťáku, někde naaranžovaný portrét, někde momentka. 
"Kdo to je?" zeptal se.
"Sara," odpověděla. "Byla to naše dcera."
Zaregistroval její tón. Byla. Nic neříkal.
"Kdyby si balil sám, fotky by tam nezůstaly."


Na zámku se mezitím William snaží společně s mladou sumeroložkou Janine rozlousknout největší tajemství v dějinách a zvrátit tak neodvratný osud lidstva.


Jako malá jsem milovala filmy o Indianu Jonesovi. Neohrožený a fešný Harrison Ford s krásnou dámou po boku luští záhadné šifry na počkání a zachraňuje lidstvo před strašlivou zkázou. Svým stylem mi tyto příběhy Konec řetězce připomněl. Zkušený bývalý agent, mladá inteligentní jazykovědkyně, jejich partneři, kteří po nich nepřestávají pátrat a věří, že jejich náhlé zmizení není jen tak, spiknutí, tajné organizace, ohrožení lidstva....  Inu co dodat.

Příběh má všechny prvky klasických katastrofických trháků. Malá skupinka lidí má znalosti, které dokáží zvrátit osud lidstva. Některé teorie mi sice přišly lehce přitažené za vlasy (proč zrovna sumerština, proč zrovna klínové písmo), ale při troše dobré vůle by se dalo říct, že jisté reálné základy by se našly.

Přiznám se, že nevěřím slepě v osud. Uznávám, některé věci nejdou ovlivnit a náhody se dějí. Přesto si myslím, že všichni máme jistou možnost volby a šanci svůj život změnit. Hlavní myšlenka knihy - že lidé mají něco jako boží záměr vytetovaný pod kůži a nemůžou s tím nic udělat, mě přesto zaujala. Připomnělo mi to, že se někdy se tolik snažíme utéct vlastnímu osudu, že nevidíme, jak se mu řítíme přímo do náruče.

Knížka Konec řetězce v sobě ukrývá klasický konspirační příběh, který vás přenese do světa tajných agentů, krásných žen, inteligentních mužů, kteří se snaží s nasazením vlastního života zachránit lidstvo před neodvratnou katastrofou. Jedná se nenáročné, příjemně osvěžující čtení, které si lehce dovedu představit přibalené v baťůžku na dovolenou.



Kdy knihu Konec řetězce rozhodně číst
  • jste fanouškem Indiana Jonese
  • máte rádi tajné agenty a konspirační teorie
  • věříte na osud

Kdy knihu Konec řetězce rozhodně nečíst
  • jste od přírody "nevěřící Tomáš"
  • líbí se vám víc reálné příběhy
  • čtete raději zamilované románky



Za skvělý čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Kniha Zlín, kde mimo knihy Konec řetězce najdete i další skvělé tituly.


O autorovi


Fredrik T. Olsson se narodil 1. listopadu 1969 v Göteborgu. Je autorem několika filmových a televizních scénářů, má za sebou i hereckou kariéru. Písmeno T ve jméně není zkratkou pro druhé jméno. Autor ho začal používat, aby se odlišil od herce Fredrika Ohlssona, s kterým jednu dobu pracoval ve stejném souboru. 

V současnosti žije ve Stockholmu a román Konec řetězce je jeho prvotinou. 




4 komentáře: