čtvrtek 19. května 2016

Mladý Mesiáš

Název: Mladý Mesiáš
Autor: Anne Rice
Nakladatelství: Dobrovský s.r.o. v edici Knihy Omega
Rok vydání: 2016 
Počet stránek: 270











Celkové hodnocení: ****




Taky jste jako malí přemýšleli, jak to bylo s Ježíškem dál? Teda.... Víme jak se narodil (slavíme to na Vánoce, dáváme si dárky a zpíváme koledy), víme jak umřel (slavíme to na Velikonoce, dáváme si dárky a kluci mlátí za vajíčka holky kocarama). Ale co bylo mezi? Bible hovoří většinou o zázracích, které vykonal až jako dospělý. Jaké bylo ale jeho dětství? Měl kamarády? Chodil domů s odřenými koleny a rozcuchanými vlasy jako každý malý kluk? Dala mi knížka Mladý Mesiáš odpovědi na moje otázky? 


Všichni ten příběh známe, ale pro připomenutí v rychlosti zopakuji. Bylo nebylo, ve městě jménem Nazaret žila mladá cnostná dívka jménem Marie, která byla zaslíbena muži jménem Josef. Jednou v noci se jí zjevil anděl a oznámil jí, že do ní vstoupil Duch svatý a jí se narodí dítě. Marie byla panna, přesto však obtěžkala. Aby nebyly řeči, využili s Josefem příležitosti a pod záminkou sčítání lidu se odebrali do Betléma, kde se jim ve chlívku na seně narodil malý Ježíšek. Jeho narození zvěstovala zvláštní hvězda, kometa, kterou následovali tři mudrci z východu, protože věřili, že ohlašuje příchod nového krále. Po cestě se zastavili u místního vládce, Heroda, a ten, když se dozvěděl, že by měl být vystřídán někým jiným, rozhodl se osud přechytračit a nechal v Betlémě vyvraždit všechna novorozeňata mužského pohlaví. Anděl naštěstí Josefa a Marii zavčas varoval, takže malý Ježíšek krvavému řádění unikl a mohl v dospělosti konat zázraky a svou smrtí vykoupit svět od hříchů.

My ho potkáváme ve chvíli, kdy je mu 7 let a žije ve velkém městě Alexandrii v ulici tesařů společně s bratrem Marie a jeho rodinou. Ti, kdo znají Ježíšův životní příběh, se ho snaží všemožně chránit, avšak jeho schopnosti občas nechtěně vytrysknou na povrch a pro rodinu začíná být situace neúnosná.


"Pozdní odpoledne. Hráli jsme si, jeho parta proti mé. Když se na mě ten hromotluk znovu vrhl, ztratil jsem rovnováhu a ucítil, jak ze mě proudí síla. Vykřikl jsem: "Tam, kam máš namířeno, nikdy nedojdeš!"
Dopadl na písčitou zem a všichni se kolem něj shlukli. Slunce pálilo a já při pohledu na něj cítil tlak na prsou. Jeho tělo bylo tak bezvládné!
Najednou se dav kolem něj rozestoupil, jako když lusknete prsty. Zdálo se, jako by celá ulice ztichla. Pouze kladiva tesařů byla slyšet. Nikdy před tím jsem neslyšel takové ticho.
"Je mrtvý!" řekl Malý Josef. Všichni to po něm začali opakovat. "Je mrtvý, je mrtvý, je mrtvý."
Věděl jsem, že je to pravda. Byl jen uzlíčkem rukou a nohou na prašné zemi."


Ježíš sice svého kamaráda znovu oživí, ale rodina se po tomto incidentu rozhodne z Alexandrie raději odejít zpátky do Nazaretu. Zlý panovník Herodes je již mrtvý, bezprostřední nebezpečí jim tedy nehrozí, zemí však zmítají občanské nepokoje. Cesta to není snadná a čeká je mnoho překážek, než dosáhnou svého cíle.


Spisovatelka se ve své knize zaměřila především na období, kdy si Ježíš začíná uvědomovat svoje schopnosti, svoji roli. Vyrovnat se s faktem, že podle proroctví se jednou stanete králem a že jeden blázen, který této historce uvěřil, nechal kvůli tomu vyvraždit desítky neviňátek, není pro malé dítě vůbec jednoduché. 

Příběh chlapce, který je vyvolený a který dokáže svojí obětí změnit svět je díky katolíkům populární už několik tisíc let. Tolikrát byl přepisován a tolikrát byl vyprávěn v nejrůznějších obměnách, že se v něm pomalu ztrácí hlavní smysl. Kamarád mi kdysi řekl, že Bůh by se neměl uctívat, ale mělo by se s ním hovořit. A právě to se mi na knížce Anne Rice líbilo. Ježíš Boha neuctívá, ale snaží se s ním komunikovat. Nechápe spoustu věcí, rodiče se mu snaží tajit pravdu, přesto se ji postupně dozvídá a musí se s ní nějak vyrovnat a v tom mu pomáhá především jeho víra.

Naprosto chápu postavu Marie, která se pokouší svého syna uchránit před krutou pravdou a jen opatrně, po lžičkách mu dávkuje informace tak, aby je mohl pochopit a vstřebat. Ježíšovi rodiče jsou v knize vykresleni jako silné osobnosti a jsou připraveni bránit svého syna za každou cenu. Přesto oba cítí, že chvíle, kdy budou muset svému synovy odhalit celou pravdu se neodvratně blíží. Zajímavou postavou je i Ježíšův volnomyšlenkářský a prostořeký strýc Kleofáš. Nesouhlasí s postojem svojí sestry a švagra a je neustále jako by v pokušení prozradit Ježíšovi pravdu o jeho původu.  

Abych se přiznala, do čtení této knihy jsem se pustila především ze zvědavosti. Zajímalo mě, jestli i v dnešní době nám má tento skrz naskrz profláknutý příběh co nabídnout. Pokud doufáte, stejně jako já, že v knize naleznete nějakou skandální pikantnost ze života Mesiáše, budete zklamaní. Autorka mě však i přesto dokázala zaujmout. Kniha popisuje jen velice krátký úsek Ježíšova života. Cesta s rodinou z Alexandrie do Nazaretu je pro něj jakýmsi milníkem mezi nevinným dětstvím a uvědoměním si svého osudu, svojí role.

Mohlo by se zdát, že příběh o spasiteli lidstva je určen pro úzkou cílovou skupinu věřících. Spisovatelka se ve svém vyprávění však nezaměřila pouze na duchovní stránku příběhu. Velice barvitě a poutavě dokázala vykreslit prostředí starověkého světa, kde přežití záleželo především na soudržnosti a síle. Máme tak možnost sledovat běžný každodenní život starověké židovské rodiny z pohledu malého chlapce.

Bibli a příběh o spasiteli jsem vždycky brala tak trochu jako fantasy pohádku o malém chlapci, který má zvláštní schopnosti a je za to společností odsuzován a uctíván zároveň (Něco jako starověký Harry Potter). Osobně si myslím, že Anne Rice se zhostila úkolu převyprávět příběh spasitele velice poutavě a citlivě. Mladý Mesiáš není přímo provokativní, ale není ani nudný. Děj utíká v příjemném tempu. Obsahuje i pár vedlejších příběhů, drobnosti, které dodávají vyprávění na reálnosti. Ukazuje nám, jak může být těžké pochopení svého osudu a smíření se s nevyhnutelnou realitou. Ono být synem boha a mít nadpřirozené schopnosti v žádném příběhu nikdy nebyl žádný med ....  

Kniha Mladý mesiáš byla zfilmována a letos v březnu přišla do kin.






Kdy knihu Mladý Mesiáš rozhodně číst
  • líbí se vám příběhy s mystickými prvky
  • máte rádi historické romány
  • nemáte předsudky co se týče vyznání

Kdy knihu Mladý Mesiáš rozhodně nečíst
  • nesnášíte katolíky
  • dáváte přednost knihám ze současnosti
  • nevěříte na zázraky


Za mystický čtenářský zážitek děkuji nakladatelství Omega, které mi knihu Mladý Mesiáš poskytlo k recenzi a kterou si můžete zakoupit v knihkupectví Knihy Dobrovský.


O autorce

Anne Rice se narodila 4. října 1941 v New Orleans. Vystudovala tvůrčí psaní. Na začátku literární kariéry se věnovala spíš lechtivější próze, později se autorsky zaměřila hlavně na horor a fantasy. V posledních letech píše i nábožensky motivované knihy. Světovými bestsellery se staly její Upíří kroniky. Román Interview s upírem byl v roce 1994 zfilmován. Mezi její další knihy patří mimo jiné série příběhů o čarodějnicích z rodiny Mayfair, cyklus Kroniky vlčího daru a také velmi oblíbené životopisné romány inspirované postavou Ježíše Krista. Kniha Mladý mesiáš byla zfilmována a letos v březnu přišla do kin.


2 komentáře:

  1. Hezká recenze. Knihu jsem také už četla a líbila se mi. Bylo to takové příjemné čtení.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Mě se tam moc líbil motiv cesty, na jejímž začátku byl ještě nevinné nevědoucí dítě a na konci, po všem co ho potkalo, byl už jiný. Jak píšeš - příjemné čtení.

      Vymazat