středa 6. února 2019

Den přizpůsobení

Název: Den přizpůsobení
Autor: Chuck Palahniuk
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 416









Celkové hodnocení: ***




Patříte mezi rebely, kteří za každých okolností vyčnívají a provokují, nebo jste spíš nenápadný tichošlápek, který splývá s davem? Možná se najdete v nejnovějším románu Chucka Palahniuka,  který je především o přizpůsobení se novým pořádkům a překročení vlastního stínu.  

Svět se pomalu a jistě řítí do záhuby. Počet mladých amerických mužů narůstá a testosteron ve společnosti houstne. Dlouhodobý mír a absence smrtelných nemocí má za důsledek přelidnění. Je třeba společnost vyčistit, aby přežili jen ti neodvážnější a nejsilnější.V hlavě vyšinutého mladíka, který chce udělat dojem na svoji holku a polomrtvého starce se zrodí plán. Povstání, rebelie, převrat. Čím víc uší ze seznamu uřízneš, tím se budeš mít líp ty i tvoje rodina!


"Brolly k nim shůry promluvil. "Vždycky tu byl a je nějaký seznam. Lidé své seznamy vášnivě milují!" Povýšeně se usmál. "Od Desatera až po černou listinu Hollywoodu. Od Nixonova seznamu nepřátel přes Schindlerův seznam po seznam bestselerů v New Yourk Times. Od seznamu pro Ježíška po seznam, jímž Bůh oddělil ovce od koz." Nato jim obšírně popsal genealogie coby seznamy, taxonomie, inventáře. Dopil sklenku sherry, nalil si další, vypil ji, nalil další. "I naše všeobecně uctívaná Listina práv je seznam! Stejně tak bylo seznamem devadesát pět disputačních tezí, které Martin Luther přibyl o masopustu na dveře katedrály!"
Jelikož k němu Jamal a Keishaun nechápavě zvedli zraky, zahromoval: "Kdybyste vy dva řádně četli Lewise Hyda a Victora Turnera, místo abyste hulili koupelnovou sůl a hráli Pokémon Go, tak byste věděli, o čem mluvím!"
(str. 66-67)


Kniha nemá žádného výrazného hlavního hrdinu a nějakou souvislou dějovou linku najdete jen velice těžko. Autor přeskakuje z postavy na postavu, míchá přítomnost s budoucností, o lokacích ani nemluvím. Potkáte zde různorodou směsku pokroucených osobností jak vystřižených z nejhorších nočních můr. Například muže, kteří se školí, jak správně řezat uši, feťáky co nemají co ztratit nebo matku která se snaží psychicky vykastrovat svého syna. To vše ve jménu vyššího dobra a pro lepší svět.

Palahniuk skvěle demonstruje, jak jedna jiskřička dokáže založit oheň obludných rozměrů. Nechybí naturalistické scény plné násilí a lidských exkrementů. Moč, sliny, krev i sperma stříkají na všechny strany. Vzhledem k tomu, že je autor opravdu skvělý vypravěč, některé scény si opravdu užijete do posledního nechutného detailu.

Na pozadí šokujících obrazů a scén se skrývalo i pár zajímavých nápadů. Například dočasné peníze, jejichž hodnota měla omezenou dobu. Lidé tak byli nuceni neukládat majetek do bank, a trh byl víc pružný až agresivní.

Taky mě zaujala reorganizace společnosti a rozdělení státu na 3 části. Kdyby se příběh nepřeklopil do jakési šílené postapokaliptické obludnosti ve stylu 1984 od George Orwela, asi by si knížka u mě vysloužila i lepší hodnocení.

Chuck Palahniuk je známý svým cynickým humorem a extrémními myšlenkami. V jeho knihách často nalezneme nějaký závažný společenský problém, který autor ve své fantazii dotáhne až za hranici čtenářské snesitelnosti. I tentokrát jsem na vážkách, zda tuto knihu označit za skvělé dílo šíleného génia nebo za totální brak, který je absolutně mimo mísu. Ze všeho nejvíc mi kniha připomněla obraz Zahrada rozkoší od Hieronyma Bosche, kde krásný a dokonalý svět má i svoji odvrácenou stranu.

Zkrátka a dobře, pokud toužíte po zvrhlém příběhu, který vás vyděsí a udělá vám bordel v hlavě, klidně se do toho pusťte. Já vás varovala...



Kdy knihu Den přizpůsobení rozhodně číst

  • baví vás nejrůznější konspirační teorie a alternativní uspořádání společnosti
  • nejste žádná květinka, co se zalekne kapky krve a násilí
  • nevadí vám bizár jakéhokoliv druhu

Kdy knihu Den přizpůsobení rozhodně nečíst

  • státní a společenské převraty nejsou nic pro vás
  • homosexuální vztahy vás pohoršují
  • představa, že si dáte panáka cizích slin vás děsí





Za zajímavé chvilky s knížkou děkuji  nakladatelství Odeon  mezi jejichž tituly patří i kniha Den přizpůsobení



O autorovi



Charles Michael Palahniuk, známější jako Chuck Palahniuk [pólanyk] (21. února 1962) je současný americký postmoderní spisovatel. Věnuje se (mnohdy na hranici horroru) depresivním tématům na pozadí současné americké společnosti, čerpá ze svých vlastních frustrací a vlastní novinářské kariéry, jeho díla končí téměř vždy tragicky. Jeho romány byly zprvu nakladateli odmítány jako příliš temné a depresivní, brzy se ale staly kultovními. Jeho nejvýznamnějším dílem je jeho prvotina Klub rváčů (v originále Fight Club, 1996), zfilmovaná v roce 1999 režisérem Davidem Fincherem. Oficiální stránky autora o sobě uvádí, že je největším a nejrychleji se měnícím autorským webem na internetu.

2 komentáře:

  1. Doma mám knížku Tvé překrásné já, kterou jsem zatím nepřečetla, ale po maturitě se na ní určitě chystám, pokud mě bude bavit styl podívám se i po této, vypadá dobře. :-)
    Fandom Before Blood

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvé překrásné já mi přišla lepší. Ale on je Chuck prostě svůj :-D

      Vymazat