úterý 27. června 2017

Temná hmota

Název: Temná hmota
Autor: Blake Crouch
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 320









Celkové hodnocení: ****



Po delší době opět trocha toho dospěláckého sci-fi. Tedy rozumějte, žádný pubertální hrdina, žádní zelení mužíčci a podobná verbež. Prostě pěkně naservírovaná klasika o paralelních realitách, přesně tak jak to má u pořádného sci-fi být.

Hlavním hrdinou je Jason Dessen. Průměrný profesor fyziky, který se kvůli rodině vzdal víc než slibné kariéry. Přesto je v životě šťastný. Má pěkný dům, přátele, skvělou ženu a syna. O vše ale přijde ve chvíli, kdy ho v postranní uličce přepadne maskovaný útočník, aplikuje mu neznámou látku a on se probudí úplně někde jinde. Ve světě, kde nemá svoji práci, kde jeho žena není jeho a kde se jeho syn nikdy nenarodil...


"Zavře oči, takže slzy se skutálejí z koutků na tváře.
"Nemáme syna."
"Přísaháš, že si na něj vůbec nevzpomínáš?" zeptám se. "Není to nějaká hra? Když mi to řekneš teď, tak..."
"Jasone, rozešli jsme se před patnácti lety. Tedy konkrétně, ty ses rozešel se mnou."
"To není pravda."
"Den předtím jsem ti řekla, že jsem těhotná. Potřeboval sis to rozmyslet. Přišel jsi ke mně do loftu a řekl jsi, že to je nejtěžší rozhodnutí, jaké jsi kdy udělal, ale že máš moc práce ve výzkumu, to byl ten, co jsi za něj nakonec dostal tu významnou cenu. Řekl jsi, že celý příští rok života strávíš v čisté místnosti a že já si zasloužím něco lepšího. Že naše dítě si zaslouží něco lepšího."


Každý z nás někdy udělal rozhodnutí, kterého později litoval. Bohužel minulost nejde vrátit a nám nezbývá než se svojí situací smířit a z chyb se poučit. A teď si představte, že byste měli tu moc a mohli to všechno změnit. Zaváhali byste? Jason nezaváhal a pokusil se s pomocí fyziky napravit svůj omyl. Jenže se do toho zamotal krapet víc, než je zdrávo. Místo jednoduchého řešení všechno zkomplikoval a roztočil divoký kolotoč paralelních vesmírů, který nemá konce.


Příběh i ústřední myšlenka nebyla vůbec marná. Některé fyzikální teorie sice lehce plavaly na vodě, přesto knížka pěkně odsýpala a některé dějové zvraty byly zatraceně divoké. 

Temná hmota je knížka, která vás donutí zamyslet se nad tím, jak snadno lze změnit cestu, po které kráčíme. Denně děláme množství drobných rozhodnutí, která můžou ovlivnit celou naši budoucnost. Přesto vás po dočtení napadne otázka - musel Jason svoji chybu napravovat zrovna takhle? Nestačilo prostě zvednout zadek a upřímně se omluvit? 

Příběh Jasona by nás měl poučit a varovat. Hraní si na boha nikdy nikomu žádné štěstí nepřineslo. To, co ovlivňuje naši budoucnost a otevírá nám nové dveře je přítomnost a to, co můžeme udělat teď. Nimráním se ve starých chybách a přemýšlením, co by bylo kdyby, není moc dobré řešení a jen zatemňuje naše srdce a úsudek. 

S touto knížkou jsem strávila velice příjemný víkend. I když závěr byl trošku přitažený za vlasy, celkově jsem byla moc spokojená. Osudová láska, která bortí všechny paralelní vesmíry, snaha o dosažení rovnováhy a nalezení dokonalého světa, zoufalá touha dostat se zpátky domů. To vše  a mnohem víc najdete v této vymazlené sci-fi, kterou si prostě nutně potřebujete přečíst.   



Kdy knihu Temná hmota rozhodně číst
  • máte rádi klasické sci-fi
  • věříte na osud
  • vážně uvažujete o mezidimenzionálním cestování jako o dobré variantě, jak získat ženu, kterou jste kdysi ztratil

Kdy knihu Temná hmota rozhodně nečíst
  • jste puntičkář, co se týče fyzikálních zákonů
  • osud a karma je podle vás jen trapné klišé
  • nikdy jste v životě neudělali žádnou zásadní chybu, které byste mohli litovat
Za příjemné chvilky s knížkou děkuji  Knižnímu klubu, v jejichž nabídce najdete i knihu Temná hmota.


  

O autorovi


Blake Crouch se narodil v podhůří Severní Karolíny v roce 1978. Získal vzdělání na University of North Carolina-Chapel Hill (bakalářské tituly v oborech angličtina a tvůrčí psaní). Záhy po ukončení studia vydává své první dva romány Desert Places a Locked Doors . Od té doby publikoval osm dalších románů, stejně jako několik novel a povídek. Jeho příběhy se objevily v Ellery Queen, Alfreda Hitchcocka Mystery Magazine, Thriller 2  a další antologiích. Jeho romány Fully Loaded , Run, a Stirred se ocitly v první desítce bestsellerů Kindle. V roce 2009 Blake vydal antologii detektivních příběhů v nakladatelství Bleak House Books nazvanou Uncage a ve stejném roce byla jeho vlastní povídka zařazena do Ellery Queen Mystery Magazíne. Jeho další román Abandon, který se odehrává ve městě duchů vysoko v horách Colorada, vyšel také v roce 2009 v nakladatelství St. Martina Press. U nás vyšly dva romány - Městečko Pines a Temná hmota. V současné době žije v Durangu v Coloradu.


4 komentáře:

  1. Výborná recenze :) Po této knize pošilhávám už od jejího vydání :) Podobné náměty mám ráda, takže tuším, že to bude kniha přesně pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Konec sice fakt krapet překombinovali, ale i tak za mě super. A jedna scéna obzvlášt.... Znáš to, myslíš si že už se to nějak vyřeší a najednou všechno jinak. Emoční výtah jak vyšitej. Nahoru dolů. Dobrý to bylo :-D

      Vymazat
  2. Hezká recenze :-) Na Temnou hmotu jsem natěšená už opravdu dlouho, čeká na mě v pořadí, ale zatím jsem se k ní nedostala. Nejradši bych ji hned otevřela a začetla se, ale musím dočíst ještě pár restů. Zajímavé je, že sci-fi nečtu skoro vůbec, ale myslím si, že tato kniha bude stvořená přímo pro mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Já byla spokojená moc, tak snad budeš i ty ;-)

      Vymazat