pondělí 13. března 2017

Lovec králíků

Název: Lovec králíků
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 527










Celkové hodnocení: *****




Deset malých králíčků..... Zdánlivě nevinná dětská říkanka v sobě ukrývá dávné tajemství, kvůli kterému nebudou umírat hlodavci, ale lidé... Dlouho očekávané pokračování příběhů vyšetřovatele Joony Linny je konečně tu. Prospěla autorům menší pauza a odbočení ze světa kriminálních thrillerů?


Joona Linna. Vysoký blonďatý Fin s elitním výcvikem pracující pro švédskou policii. U posledního případu však při vyšetřování překročil svoji pravomoc, a tak se v současné době nachází ve výkonu dvouletého nepodmíněného trestu ve věznici se zvýšenou ostrahou. Když však dojde k brutální vraždě švédského ministra, je každá rada drahá. Vyšetřovatelé si jsou navíc jisti, že ministr nebyl vrahovou poslední obětí. Joonův nadřízení proto za ním přijde s prosíkem a sliby, které nejde jen tak odmítnout. A tak se Joona společně se Sagou Bauerovou pouští po horké stopě vraha, jehož oběti si těsně před smrtí vyslechnou nahrávku dětského hlasu recitujícího básničku o králících....

"Absalonova košile je temně rudá, téměř černá. Krev stéká ze stolu rovnoměrným potůčkem, její kaluž už dosahuje až k Peterovi.
"Tati, tati, tati..." úpí chlapec sotva slyšitelně.
Maskovaný muž se podívá na hodinky a potom chytí Absalona za vlasy.
"Můžu odvést děti?" zeptá se Kerstin a osuší si slzy z tváří.
Elsa vzlyká a Kerstin přes ni skoro nevidí. Při pohledu na manželovy bělající rty se jí v hlavě rozezní vysoký tón.
Trpí teď nesmírnou bolestí.
Cizí muž se skloní a zašeptá Absalonovi cosi do ucha. Králičí uši se mu přitom pohupují před obličejem. Muž se opět napřímí, Absalon k němu zvedne oči a přikývne.
Vetřelec beze spěchu nakloní Absalonovi hlavu na stranu a zvedne mačetu.
Lampa nad stolem se začne otáčet na druhou stranu.
Peter kroutí hlavou. Kerstin na něho chce zavolat, aby zavřel oči, ale ze rtů se jí nevydere ani hláska.
Muž velkou silou sekne Absalona šikmo zezadu přes obratle.
Krev se rozstříkne na varnou desku a dvířka trouby.
Mrtvé tělo se zhroutí  k zemi, nohy sebou cukají, paty dunivě kopu do linolea.
Peter s otevřenými ústy zírá na otce."

Joona se Sagou krok za krokem odhalují děsivé tajemství, které pojí vraha a jeho oběti. Podaří se jim zachránit alespoň jednoho "králíka" před bezcitným vrahem?


Jako skalní fanynka Larse Keplera jsem se na pokračování příběhů s Joonou v hlavní roli hrozně těšila a musím říct, že autoři rozhodně nezklamali. Tohle je ten starý dobrý Joona se Sagou, jak je známe například z Písečného muže. Joona opět zastupuje klidnou sílu. Pokojný bojovník, který už ledasco zažil, neplýtvá slovy ani olovem a má vždycky pravdu. Po jeho boku pak stojí drobná zlatovlasá severská princezna, Saga, která umí skvěle boxovat a nenechá si nic líbit. Dohromady tvoří sehraný tým, který nemožné úkoly řeší na počkání.

Joona a Saga jsou zkrátka zpět a jsou ve špičkové formě. Společně s nimi však přichází i sex, drogy, násilí.... prostě všechny ty hrozné věci, o kterých si chceme jen číst a nikdy je nechceme zažít. Kniha doslova přetéká akcí. Autoři se tentokrát vytáhli s obzvlášť brutálními a šokujícími scénami, které balancují na hranici únosnosti.

Příběh je precizně vystavěný a všechny jeho části do sebe perfektně zapadají. Vyšetřovatelé se sice párkrát dostanou do slepé uličky, přesto vše má svoji logickou návaznost. Zajímavé byly i detailní popisy práce švédských speciálních jednotek. Sice nemohu posoudit pravdivost některých tvrzení, ale působily na mě hodně věrohodně.

Na pozadí hlavního příběhu jsou nastíněny i osobní životy hlavních hrdinů. Nejdou však nijak zvlášť do hloubky, ani se od nich neodvíjí další děj. Pár stručných řádků vás uvede do obrazu, takže není problém číst knihu i bez znalosti předchozích dílů.

Lovce králíků jsem zvládla "přelouskat" za necelé tři dny. Knížka neměla snad jediné hluché místo. Děj mě doslova vlekl a s každým koncem kapitoly jsem měla pocit, že nutně potřebujete vědět víc. Drobné odbočky a kličky vedlejších linií nerušily, ba právě naopak, dodávaly příběhu na poutavosti.

Pro některé čtenáře je králem severských detektivek Jo Nesbo. Pro mě to je jednoznačně autorská dvojice Lars Kepler. Jsem ráda, že manželé Ahndorilovi upustili od experimentování s tématem mystického thrilleru a vrátili se ke splétání dalších osudů Joony a Sagy.  Otevřený konec knihy nám navíc dává naději, že se s touto vyšetřovatelskou dvojkou nevidíme naposledy.




Kdy Lovce králíků rozhodně číst
  • jste fanoušek Joony Linny
  • potrpíte si na násilné a drsné scény
  • líbí se vám severské thrillery


Kdy Lovce králíků rozhodně nečíst
  • nesnášíte jakoukoli zmínku o krvi
  • máte rádi králíčky
  • homosexuální scény vás pobuřují

Podobné knihy



Za výtisk k recenzi bych ráda poděkovala knihkupectví Knihy Dobrovský, kde najdete knihu Lovec králíků tak i další tituly od autorské dvojice Lars Kepler.

 O autorovi


Lars Kepler je pseudonym, za nímž stojí manželská dvojice Alexandry Ahndorilové (1966) a Alexandera Ahndorila (1967). Společně vydali v rámci sérii o Joonovi Linovi pět kriminálních románů - Hypnotizér (zfimováno), Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečný muž a Stalker. Minulý rok u nás vyšel první díl jejich nové thrillerové série s názvem Playgroun. Lovec králíků je nejnovější a šestá kniha v řadě s Joonem Linou.

6 komentářů:

  1. Jo Nesbovi jsem na chuť nepřišla. Kepler mě dostal Stalker, tu jsem dočetla minulý týden. Králíka chci taky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kepler je jeden z nejlepších, nebojí se šáhnout i do těch nejtemnějších zákoutí, které jsou pro jiné spisovatelé tabu. Proto tuto dvojici miluju :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tentokrát to vyškrábli až ze samého dna. Z celé série mi přišel tento díl asi nejtemnější. Jsem zvědavá, čím to příště trumfnou :-)

      Vymazat