neděle 17. ledna 2016

Ryba jménem Ian

Název: Ryba jménem Ian
Autor: Bradley Somer
Nakladatelství: Metafora, spol. s r.o.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek: 284









Celkové hodnocení: *****




Taky se vám už někdy stalo, že kniha vás podle obalu moc nezaujala, ale uvnitř jste našli naprostou bombu? Knížku od Bradleyho Somera jsem si půjčila na Vánoce. Podtitul "Co viděla rybička, když padala z 27. patra" mě popravdě nijak zvlášť neuchvátil. Myslela jsem si - zas nějaká motivační blbost o tom, jak máme být spontánní a jít do všeho po hlavě. Vlastně jsem si ji vzala domů jen pro jistotu, kdyby v televizi přes svátky lautr nic nebylo a mě došla zásoba knížek. Po prvních stránkách jsem ještě váhala, ale pak jsem se začetla a četla a četla a četla.....

Příběh je striktně vymezen. Místem, časem i postavami. Autor popisuje pouhých 30 minut, které se odehrají v jednom dvaceti sedmi podlažním domě. V tomto krátkém časovém úseku dojde však několik lidí k naprosto zásadním rozhodnutím. Mladá a půvabná Katie načapá svého přítele Connora při nevěře, mlsná Petúnie Dalila právě začíná rodit, malý kluk Herman několikrát upadne do bezvědomí, ne moc schopný opravář Jimenez se málem přizabije, agorafobička Claire je postavena před zásadní rozhodnutí, stavební dělník Garth odhalí svou slabost pro karmínovou barvu a pochopitelně se příběhem mihne i zlatá rybka jménem Ian.


"Svým způsobem je neanalytická mysl zlaté rybky pro Iana požehnáním. Problémy spojené s hlubším myšlením jsou nahrazeny základním instinktem a pamětí, která má rozsah zlomku vteřiny. Spíš okamžitě jedná, než by promýšlel a plánoval. Nad ničím se dlouho nepozastavuje ani nezamýšlí. Jen co si svoji kritickou situaci uvědomí, jeho mozeček myšlenku hned zase blaženě propustí a opět ji objeví až o něco později. Díky tomu dobře spí, jelikož nemá žádné starosti a hlavou se mu nehoní změť myšlenek.
Na druhou stranu je opakované uvědomování si děsu z pádu z fyziologického hlediska dost vyčerpávající. Je to kulometné vylučování adrenalinu, to opakování prudké reakce na let, co tenhle zlatý rybí nugget vyčerpává.
Takže, co jsem to dělal? Proboha, nemůžu dýchat. Do prdele, padám dolů z věžáku! Takže... co jsem to dělal? Proboha... "


Příběh je napsaný v opravdu strhujícím tempu. Osudy jednotlivých postav se vzájemně proplétají a jedna a táž situace je popisována z několika různých úhlů. Každou kapitolu doslova hltáte, toužíte po dalším pokračování a jen trnete, jak to všechno skončí. Kromě napětí si však užijete i notnou dávku legrace. Celkový obraz nakonec uzavírá rybička Ian, která, jak už je uvedeno v názvu, vyskočila z akvárka a prosvištěla všech 27 pater.  

Tato kniha byla pro mě největším překvapením a krásným zakončením loňského roku. Hlavní aktéři příběhu jsou naprosto dokonale vykresleni, neměla jsem nejmenší problém si je představit a sžít se s nimi.  Zamilovala jsem si je všechny. Teda až na Connora, to byl ještě větší darebák a pablb než jsem doufala, tomu jsem vyloženě přála něco moc a moc ošklivého.

Ryba jménem Ian je kniha hlavně o odvaze. Odvaze udělat první krok, riskovat naprosto všechno a nemyslet v danou chvíli na následky. Pravda, ne všechny takové akce skončí dobře, přesto je kniha pozitivní a po přečtení jsem měla opravdu dobrý pocit, že vesmír funguje tak jak má.

A jako bonus - úžasná vychytávka s padající rybičkou na okraji stránek.








Kdy Ryba jménem Ian rozhodně číst
  • Jste fanda zlatých rybek
  • Máte rádi legrační a originální příběhy
  • Líbí se vám rychlé příběhy o podivínech

Kdy Ryba jménem Ian rozhodně nečíst
  • Nesnášíte rybičky
  • Nemáte rádi paneláky
  • Odsuzujete rodící ženy, hořící výtahy, omdlévající chlapce, muže v ženských šatech a sex po telefonu

O autorovi

Bradley Somer debutoval na podzim svým románem Imperfections. V roce 2013 získal cenu CBC Bookie Award pro začínajícího autora roku a skvěle se umístil také v žebříčku kanadských knihkupců pro rok 2012. Jeho nejnovější román Ryba jménem Ian vyšel v Severní Americe v roce 2015. Práva na překlad byla obratem prodána do více než patnácti zemí, takže se tenhle příběh dočkal překladu do mnoha jazyků, a to jak v tištěné podobě, tak jako audioknihy.

2 komentáře:

  1. Už som jednu pozitívnu recenziu na túto knižku čítala, a keďže včera som ju dostala k blížiacim sa narodeninám, neviem sa dočkať, kedy ju otvorím. A ten "pohyblivý" rybičkový efekt na okraji stránok sa mi strašne páči. To bude skvelé čítanie, už sa teším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě hrozně bavila a ten nápad s rybičkou mě hrozně potěšil. Líbí se mi takové drobnůstky a blbinky. Užij si čtení ;-)

      Vymazat