pátek 31. července 2015

Hedvábník

Název: Hedvábník
Autor: Robert Galbraith
Nakladatelství: Albatros Media a.s.
Rok vydání: 2015 
Počet stránek:  508











 

 
Celkové hodnocení: *****


Minulý rok jsem si na prodloužený víkend přibalila na čtení Volání Kukačky. Letos na dovolenou padla volba na druhý příběh s Cormoranem Strikem, Hedvábníka.
  
Cormoran a Robin. Nesourodá hlavní dvojice. Válečný veterán, který přišel v boji o nohu, pracující jako soukromý detektiv a mladá krásná sekretářka toužící stát se vyšetřovatelkou řeší neobvyklý případ. Postarší výstřední dáma Leonora Quineová hledá svého manžela. Takřka neznámý spisovatel Owen Quin se po dopsání nového románu Bombyx mori (latinsky bourec morušový) a po veřejné hádce se svou nakladatelkou vytratil neznámo kam. Spisovatel o sobě nedal vědět již dva týdny a jeho žena, která pečuje o jejich mentálně postiženou dceru, začíná být zoufalá. Sice již dříve na pár dní zmizel, ale nikdy to nebylo tak dlouho. Cormorana neobvyklý příběh zaujal a rozhodl se Leonoře pomoci. Vydá se po stopách neúspěšného spisovatele. Jediným vodítkem mu je Quinův nejnovější šokující román. Alegorie groteskních postav, jejichž předobrazem mu byli jeho nejbližší (manželka, milenka, nakladatelé, spisovatelé), defiluje v šíleném, zvrhlém a urážejícím průvodu.

"A co o něm napsal?"
"V knížce Chard vystupuje pod jménem Phallus Impudicus a..."
Strikovi zaskočilo pivo. Nina se zahihňala.
"On se tam jmenuje ,Nestydatej Čurák'?" zeptal se Strike se smíchem a otřel si ústa hřbetem dlaně. Nina se zasmála. Na to, že vypadala jako nedočkavá školačka, zněl její kdákavý smích oplzle.
"Vy jste měl latinu? Já ji vzdala, nenáviděla jsem ji - všichni ale asi víme, co je to ,phallus', že? Musela sem si to najít a Phallus impudicus je ve skutečnosti botanickej název pro jednu muchomůrku, která se jmenuje hadovka smrdutá. Ta houba podle všeho odporně smrdí a... no zrkátka," znovu se rozhihňala, "vypadá jako zahnívající, páchnoucí penis. To je klasický Owen  sprostá jména a nikoho nešetřit."


Snažil se Quine tím, že zmizel, vytvořit uměle reklamu svému dílu a vyvolat o něj veřejný zájem? Nebo ho jen popadl tvůrčí rozmar? A nebo ho odstranil některý ze zostuzených přátel? To už si musíte přečíst sami ;-)

J. K. Rowlingová má můj veliký obdiv. Dokázat překročit stín Harryho Pottera a napsat poutavý příběh pro dospělé čtenáře se zajímavou ústřední postavou muselo být nesmírně obtížné. Není proto divu, že začala tuto detektivní sérii psát pod jménem Robert Galbraith.

Osobně se mi líbil už první příběh s Cormonranem Strikem. Drsný chlap, který se jen tak něčeho nezalekne, který má i svá bolavá místa a soukromé problémy, mi byl opravdu sympatický. S Robin, která je víc citově založená a křehká, tvoří vyváženou dvojici. Skvěle se doplňují a i když to mezi nimi nijak sexuálně nejiskří, rozhodně jsou dobrý pár, který čtenáře v žádném případě nenudí.

Klasická detektivka ubíhající v mírném tempu je příjemným zpestřením na trhu, kde vedou hlavně severské kriminálky. Skvělé čtení pro všechny milovníky klasických detektivních příběhů. Jediné co mi na knize vadilo byl rozsah. Kdyby autorka ubrala pár desítek stránek, nic by se nestalo a mě by se v posteli lépe četlo.

Kdy Hedvábníka rozhodně číst 
  • když máte rádi napětí, ale nestojíte o čtení, při kterém vám tuhne krev v žilách
  • když se vám líbil seriál Moonlighting
  • když už máte severských detektivek po krk


Kdy Hedvábníka rozhodně nečíst
  • když si potrpíte na hromady mrtvol a potoky krve
  • když je pro vás příběh bez postelové scény nuda
  • když nemáte rádi tlusté knížky

Podobné knihy





O autorce

Joanne Rowlingová , píšící  pod pseudonymem Robert Galbraith, se narodila 31. července 1965 v Yate. Navštěvovala Wyedeanskou střední školu, kde často svým přátelům vyprávěla příběhy. V roce 1990 přišla o matku, která zemřela po dlouhém boji s roztroušenou sklerózou. Jako vysokoškolské zaměření si na nátlak rodičů vybrala francouzštinu, což později označila za životní chybu. Rok pobývala v Paříži. Poté se vrátila do Anglie, kde pracovala převážně pro Amnesty International.

Přestěhovala se do Portugalska, aby vyučovala angličtinu. Zde se vdala za televizního reportéra Jorga Arantese. V roce 1993 se jim narodila dcera Jessica. Manželství nevydrželo a Rowlingová se v roce 1994 vrátila spolu s dcerou do Edinburgu. Dokončila první díl série o čarodějnickém učni Harrym Potterovi a stala se tak během pěti let z ženy odkázané na sociální dávky multimilionářkou.  Příběhy o Harrym byly zfilmovány a dodnes jsou velice populární.

Po Potterovské sérii napsala novelu Prázdné místo. Detektivní příběh Volání kukačky vydala pod pseudonymem Robert Galbraith.  Hedvábník je pokračováním.


5 komentářů:

  1. Táto kniha sa mi veľmi páčila, je super, kvalitná a má zaujímavý príbeh :-) Osobne sa mi páčila ešte viac ako Volanie Kukučky, keďže tu bolo viac akcie :-). Som rada, že sa aj tebe kniha páči, napísala si peknú recenziu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, byl to prima relax, jen to bylo do postele moc tlustý a tam já si čtu nejraději :-) I tam bylo víc ze soukromí Robin i Strika. Jsem zvědavá jestli se dají dohromady nebo ne. Celkem bych jim to i přála ;-)

      Vymazat
  2. Moc se těším, až si knihu jednoho krásného dne taky přečtu :-). Pěkná recenze! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi trvalo než jsem se k ní propracovala :-) Díky ;-)

      Vymazat
  3. Achjo, a já byla z téhle knihy fakt zklamaná. Něco mi tam chybělo. Bylo to zdlouhavý a přišlo mi, že se nic neděje..:-/
    Psala jsem zde: http://zivotoc.blogspot.com/2015/09/prelouskano-no-5-o-izraelsko.html

    OdpovědětVymazat