pondělí 15. června 2015

Stalker

Název: Stalker
Autor: Lars Kepler
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2015 
Počet stránek:  573












Celkové hodnocení: *****

Celkem nedávno mě zaujala švédská manželská dvojice píšící pod jménem Lars Kepler. Jejich Písečný muž byl naprosto fantastický. Postupně jsem od nich přečetla všechny jejich knihy. Když jsem měla pak možnost zakoupit si na Světě knih jejich nejnovější román Stalker, neváhala jsem.

Hlavní vyšetřovatelka, která převzala po nezvěstném Joonovi oddělení, Margot Silvermanová, je schopná, těhotná lesbička, která si jde nekompromisně za svým. Bříško jí už dává celkem zabrat a k tomu řeší komplikovaný případ záhadného sériového vraha. Neznámý pachatel vždy pošle policii video, na kterém je zachycena přes okno nic netušící svlékající se žena. Následně ji najdou mrtvou. Pokaždé má zohavený obličej a zaujímá nějakou specifickou polohu. K řešení případu je přizván i Erik Maria Bark. Uznávaný odborník na léčbu traumat, který se objevil už v prvním dílu série s názvem Hypnotizér. Má za úkol uvést do transu manžela jedné z objetí. Když totiž svoji ženu našel, psychicky to nezvládl. Uklidil v jakémsi posttraumatickém stavu celý dům, všechny vzpomínky vytěsnil a znemožnil tak policii najít jakékoli použitelné stopy.

"Erik cítí, že příliš tlačí na pilu, ale musí zjistit, v jaké poloze Björn manželku našel.
"Než vás probudím, ponoříte se do transu ještě hlouběji," řekne a ztěžka polkne. "Pod domem, v němž právě jste, je ještě jeden dům, úplně stejný... ale pouze v něm můžete Zuzanu vidět naprosto zřetelně. Tři, dva, jedna... a už jste tam... Vaše žena sedí v kaluži krve a vy na ni teď bez obav pohlédnete."
"Chybí jí skoro celý obličej, zbyla z něj jen krvavá maska," vydoluje ze sebe Björn. "A ruku drží na uchu..."
"Pokračujte," Vybízí ho Erik a znovu zašilhá ke dveřím.
"Ruka se jí zapletla do... pásku od kimona."
"Björne, teď se pomalu přesunete... do toho druhého domu... a v paměti vám utkví jen fakt, že Zuzana je mrtvá a vy že jste jí nemohl nijak pomoct... Až se proberete, v hlavě vám zůstane jen tohle, zbytek můžete zase zapomenout."

Brutalita a provedení vražd ukazují na podobnost s případem pastora Rockyho Kyrklunda, který Erik před lety pomáhal policii vyřešit. Rocky však sedí bezpečně ve vězení. Navíc při autonehodě utrpěl vážné poškození mozku, které se projevuje tím, že má silné výpadky paměti.

I v tomto díle se objeví legendární vyšetřovatel Joona Lina. Společně s Erikem pomáhají s pátráním na vlastní pěst. Dokáží společně najít a usvědčit zabijáka mladých žen? Podaří se Margot splnit si předsevzení a porodit až po dopadení vraha?

Postava Erika mi lezla na nervy už v Hypnotizérovi. Ukňouraný, nerozhodný, nesamostatný chlap, co zobe prášky jak o život. I Joona na tom není ze začátku nejlíp. Slavný vyšetřovatel dokonce zpacká policejní zásah tím, že frajersky nakráčí s horečkou a zánětem v kyčli mezi feťáckou sebranku. Místy vypadá situace opravdu beznadějně. Naštěstí se oba brzo vzchopí a ukážou darebákům zač je toho loket.

Začátek knihy byl opravdu napínavý. Prostředek se trochu táhl, ale posledních 100 stran jsem přečetla jedním dechem. Po některých scénách jsem byla tak vycukaná, že jsem se bála jít po setmění k oknu a poctivě jsem před rozsvícením zatahovala všechny žaluzie.

Skvěle vymyšlená zápletka, která jistým způsobem uzavírá kruh započatý v Hypnotizérovi. Kniha se dá číst i samostatně, ale pak vám uniknou širší souvislosti a to je celkem škoda. Kdybych měla zhodnotit jednotlivé díly série, tak Stalker by skončil na druhém místě v těsném závěsu za Písečným mužem.

Knížku bych doporučila všem, kdo se rádi bojí a nevadí jim syrové scény bez příkras. Stalker je špičkový thriller. Možná mohl být o pár stránek kratší, ale i tak jsem si čtení hodně užila.




O autorovi

Lars Kepler je pseudonym, za nímž stojí manželská dvojice Alexandry Ahndorilové (1966) a Alexandera Ahndorila (1967). Společně již vydali v rámci sérii o Joonovi Linovi pět kriminálních románů - Hypnotizér, Paganiniho smlouva, Svědkyni ohně, Písečného muže a nyní Stalkra. Letos ve Švédsku vyjde první díl jejich zbrusu nové thrillerové série s názvem Playground (Dětské hřiště).

2 komentáře:

  1. Naprosto brilantní recenze, která mě nakopla si jít po předchozím váhání knihu koupit. Tleskám. :)

    OdpovědětVymazat