středa 11. března 2015

Nebezpečná láska

Název: Nebezpečná láska
Autor: Kateřina Petrusová
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2012
Počet stránek: 374









Celkové hodnocení: *****


Knížky Pekáč buchet a S hlavou v oblacích (pejru) se mi moc líbily. Oddechové lehounké čtivo do kabelky co polechtá bránici nejedné velké holky. A tak jsem se pustila i do autorčiny starší tvorby a zkusila Nebezpečnou lásku.

Mladá ošetřovatelka Pagie přichází do rodiny Bavettových, aby se starala o jejich nemocného syna Michaela. Mladý sympatický Ital se totiž po autonehodě začal chovat jako malý kluk. Doslova.

"Máš auťák?" zajímalo ho. Zavrtěla jsem hlavou.
"Jezdím metrem a autobusy a na kole, to je rychlejší než autem."
Narovnal se a podíval se na mě tak nevěřícně, že jsem stěží skryla úsměv.
"Ty jezdíš na kole po městě? Mezi autama?"
"Jasně", přikývla jsem. "Jsou tam stezky pro cyklisty a taky vyznačený pruhy, víš?"
Samotnou mě udivovalo, jak snadné bylo brát ho jako dítě. Ještě pořád jsme se cítila trochu nesvá, nedokázala jsem se úplně uvolnit. Stále jsem podvědomě čekala, kdy se mu změní výraz a řekne, že jsem blbá naivní koza. Ale tyhle pocity byly už jen na pozadí, protože i kdyby byl dobrý herec, tu zvláštně nemotornou mimiku by nejspíš nezvládl.
"A jak se jmenuješ?" Dospělého by tohle zajímalo jako první, jenže on potřeboval nejdřív vědět, jestli mám děti, zvíře a auto. Další bod pro to, že to na mě nehraje.
"Jsem Paige," řekla jsem a čekala. Pamatuju si to z dětství, tehdy jsem kvůli svému jménu probrečela hodně nocí. A nezklamal:
"Jako stránka (page)?" vykulil na mě oči a zase byl dítětem. Tohle byla naprosto typická reakce. Usmála jsem se. "

Michael bydlí společně s matkou, otcem a starším bratrem Robertem v luxusním bytě v New Yorku. Pagie postupně zjišťuje, že ne všechny podnikatelské záměry pana Bavetty jsou zrovna legální. Když pak nastanou problémy, musí se i s Michaelem na nějaký čas uchýlit do opuštěného srubu na břehu jezera. Pomůže změna prostředí Michaelovi k uzdravení? Podaří se Pagie před Bavettovými utajit, co o nich zjistila a vyváznout se zdravou kůží? 

Popravdě, knížka mě lehce zklamala. Zápletka byla sice originální, konec hodně překvapil, ale celkově mi děj přišel poněkud rozvláčný. Kdyby pár stránek chybělo, vůbec bych nebyla proti. Opět pobavily slovní hříčky se jmény (Pagie - stránečka) a různé další vtipné narážky, ale jako by mi něco scházelo. Nějak jsem se nedokázala s postavami sžít. Možná kdybych nebyla rozmlsaná z Pekáče buchet a S hlavou v oblacích, tak by se mi kniha líbila víc. Ale beru to sportovně. Nebezpečná láska nebyla úplně špatná, ale je vidět, že to bylo první dítě. Hlavní je, že se autorčin styl vyvíjí a to, podle mého skromného názoru, k lepšímu.  Letos by snad mělo vyjít volné pokračování Pekáče buchet a to si rozhodně ujít nenechám. Příští týden v sobotu bude autorské čtení v Brně, tak doufám, že mi to vyjde a budu se moct poptat osobně ;-)


Za recenzní výtisk bych ráda poděkovala nakladatelství Fragment.


O autorce

Kateřina Petrusová má narozeniny 23. března 1982. Narodila se a žije v Pardubicích. Je vdaná, má dvě dcery. S většími či menšími přestávkami píše už 17 let. Sympatická ženská, se smyslem pro humor, která dokáže vyprávět velice chytlavé příběhy.






2 komentáře:

  1. Od Katky jsem zatím nic nečetla a myslím, že je dobrý nápad se pustit do knihy, která ti přišla ze všech nejslabší, i když ne špatná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to chtěla vzít poctivě, tak jsem šla i do starších kousků. Nebyla zlá, jen ty novější jsou zkrátka lepší. A to je dobře, protože ta , co přijde letos, bude určitě ta nej ;-)

      Vymazat