neděle 18. května 2014

Alif neviditelný

Knížka Alif neviditelný je zvláštní směsicí východního a západního myšlení, tradic, světa počítačových hackerů, pověr, mýtů a logického uvažování.Napsala ho Willow Wilsonová, americká spisovatelka komiksů, románů, esejistka, novinářka. Nějakou dobu žila v Egyptě, konvertovala k islámu, takže východní kultura a myšlení jí není rozhodně nejsou cizí. Možná proto je kniha Alif, neviditelný tak komplikovaná na pochopení a zároveň tak jednoduchá ve svém příběhu. 

Hlavním hrdinou je mladý a chudý chlapec jménem Mohamad. Ten v počítačovém světě vystupuje pod přezdívkou Alif. Na živobytí si vydělává tím, že pomáhá všem, kdo chtějí skrýt svou totožnost, ukrýt svoje data a protivládní rozhovory před tajnou policií a cenzory, kterou zpodobňuje hacker s nickem Boží pařát. Přes počítač se také seznámí s krásnou a bohatou Intisár, do které se bezhlavě zamiluje. Když jí její rodina domluví výhodný sňatek s bohatým Abů Tálibem, rozejde se s Alifem a vysloví přání, aby ho již nikdy nemohla spatřit. Ani v reálném světě, ani ve světě počítačů. A tak Alif vytvoří program - Cínové sárí, který je schopný rozpoznat uživatele podle stylu psaní. Takže i kdyby se Intisár připojila na internet pod jinou adresou, jinou přezdívkou, program by ji odhalil a Alifa před ní skryl. 

I tak je však Alif zoufalý a pošle Intisár po své kamarádce z dětství Díně prostěradlo na kterém se spolu poprvé milovali. Intisár mu na oplátku dá velice starou knihu - Alfu jawmin - Tisíc a jeden den. Na Alifa doma čeká tajná vládní policie. Nemůže se s Dínou vrátit domů a tak vyhledá pomoc upíra Vikrama, velice zvláštního tvora, napůl šakala a napůl člověka, který se pohybuje na pomezí viditelného světa lidí a neviditelného světa džinů. Ten vezme Alifa a Dínu k americké konvertitce, která je odbornicí na staré knihy, aby zjistili původ Alfu jawnin. Výsledky je překvapí. Jedná se o originál, který sepsal před staletími perský mudrc. Obsahuje mnohoznačné příběhy, které vykládá chůva princezně Farůchwás, aby začala věřit mužům a zvolila si ženicha. 

Aby o knize zjistili ještě víc, vezme je Vikram do svého světa. Tam si jen potvrdí, že kniha je dílem džinů. Zdržovat se dlouho v druhém světě je pro lidi však nebezpečné a tak se zase vrací se zpátky do naší roviny. Tam na ně už číhá tajná policie. Po zběsilé honičce je zachrání šajch Bilál, když je ukryje u sebe v mešitě. Dostanou se však do slepé uličky a je jen otázkou času kdy státní policie dostane povolení k prohlídce a zatkne je. Mezi tím se Alif pokusí o zoufalý krok. Podle Alfu jawnin vytvoří program, který dokáže zničit Boží pařát. Když už je jen krůček od úspěchu, začnou se mu data hroutit a doslova roztaví počítač. Zraněný Vikram se odhodlá k zoufalému činu a přenese konvertitku a Dínu  do světa džinů, i když ví že ho to bude stát život. Šajcha a Alifa zatkne policie a uvrhne je do temného vězení. Tam se Alif osobně setká s Božím pařátem. Zjistí že je to budoucí manžel Intisár - Abů Tálib. Ten chce z Alifa vypáčit, jak se mu podařilo použít Alfu jawmin k pokročilému programování a kde kniha je. Z vězení jim nakonec pomůže princ Abů Tálib al Muchtár ibn Hamza, hacker známý pod přezdívkou NewQuarter. Všichni tři se vydají do skrytého světa džinů aby našli konvertitku a Dínu. Když se pak vrátí zpátky do své reality, nestačí se divit....

Příběh se mi četl dost obtížně. Odehrává se na mnoha rovinách, spisovatelka používá výrazy a přirovnání z arabštiny, obraty a narážky z počítačového světa. Navíc používá spoustu metafor, různých výkladů a těžko uchopitelných náznaků, které mě, jako obyčejnému smrtelníkovi, říkají něco jen opravdu lehce. Každopádně myšlenka viditelného - našeho světa a neviditelného - internetového světa, v propojení se světem džinů a jiných tvorů mě hodně zaujala. Trošku mi to připomínalo takový "matrix po arabsku". 

Pokud netušíte nic o světě počítačů, hackerů, programování, tak fakt nedoporučuju. Nemůžu posoudit do jaké míry je knížka technicky přesná, tak dobrá zase nejsem, ale pro takového slušně pokročilého počítačového nadšence je to moc fajn čtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat