úterý 9. dubna 2019

Moderní výšivka

Název: Moderní výšivka
Autor: Cristin Morganová
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2019 
Počet stránek: 128










Celkové hodnocení: ****




Když mi bylo zhruba deset let, musela jsem několik týdnů o prázdninách trávit u svojí tety v Zábřehu. Moje teta byla stará židovka. Měla šedé kudrnaté vlasy, výrazný nos, žlutou pleť z kouření a ze špatných jater a všechno vařila v remosce.

Teta byla stará a nechtěla mě pouštět ven. Neskutečně jsem se nudila. Nakonec jsem si našla svoje místečko na zasklené pavlači, kde jsem dokázala celé hodiny sedět v obrovském křesle a listovat starými čísly ruské Burdy. A tehdy jsem poprvé zkusila vyšívat. Teta mi dala materiál a byla ráda, že byl ode mě klid. Já tenkrát pro svoji mámu vyšila 6 deček s jednoduchými květinovými motivy, které pak teta obháčkovala. Výsledek nakonec nebyl tak zlý a pár let je máma dokonce používala pod sváteční skleničky.

Vyšívání mě před třiceti lety náramně bavilo a ejhle, ruční práce zas přicházejí do módy. Byla jsem zvědavá, co se od té doby změnilo. Takže jsem s radostí sáhla po publikaci Moderní výšivka a těšila se, co nového objevím. 

Hned na obálce slibuje autorka 20 stylových projektů. Na skoro 130 stránek mi to přišlo docela málo, ale zase jsem se těšila na podrobné postupy a kvalitní fotky. A opravdu, mé předpoklady byly správné. Čekala mě spousta nádherných obrázků, detailů, zkrátka a dobře radost pohledět.





















I když návody byly velice podrobné, úvod a povídání o použitých materiálech mi přišel až trošku moc stručný. Je vidět, že autorka počítala s již zkušenějšími švadlenkami, kterým nedělá problém navléct nit do jehly. Popis použitých technik byl navíc trošku nešikovně umístěný až na konci knihy u šablon. Nevím, co autorku vedlo k takovémuto řešení, ale čekala bych tyhle praktické věci spíš u sebe. 



Samotná publikace byla, podle druhu výrobků, rozdělená do tří kapitol. Kruhové výšivky, Pro váš domov a Pro vás. Kruhové výšivky mě popravdě nijak zvlášť nezaujaly. Jsem praktická ženská a pokud už něco vyšívám, chci, aby z toho byla ve výsledku nějaká užitečná věc. Druhá kapitola, Pro váš domov, mě taky zrovna neoslovila. Polštářků mám doma mraky, látkové ubrousky nepoužívám a na vlaječkové girlandy mě příliš neužije. Našla jsem se až v kapitole Pro vás. Aplikace na oblečení, pouzdro na brýle nebo květinová brož, to už byla jiná káva. Úplně nejvíc mě však zaujala kosmetická taštička. Kombinovala v sobě různé techniky a prostě vypadala hezky.

Co si budeme nalhávat, každá holka má hromadu šminek a když vyráží na cesty, pravidelně řeší otázku - kam s nimi. Motiv rtěnek vypadal jednoduše a efektně. První zádrhel však přišel hned při překreslování motivu. V přílohách jsem sice našla rtěnku, ale byla jen jedna. Co s tím? Nezbylo mi, než od oka motiv nějak poskládat.

Obrázek jsem si přenesla na plátno speciální vymývatelnou fixou, což je naprosto úžasný výdobytek moderní techniky, který vám ušetří spoustu nervů. Je krásně vidět, nestírá se a po došití stačí propláchnout vodou a zmizí. Jediné její mínus je, že na černé látce je vám k ničemu. Tam musíte sáhnout po staré dobré křídě. Ale i zde doba pokročila a není problém ji koupit  v tužce.



Po nanesení vzoru jsem barvami na látku vybarvila jednotlivé rtěnky a vyšila vzor. Jednoduché černé stehy působily sice hrubě a neupraveně, ale celkově měla výšivka jisté rustikální, možná až naivní kouzlo. 

O trošku obtížnější byla pak kompletace taštičky. Chtělo to chvíli přemýšlení, ale nakonec jsem se zorientovala. Až tady jsem bohužel zjistila, že jsem se vzorem krapet roztáhla a nevyšel mi úplně jak měl. Ale i tak jsem byla s výsledkem celkem spokojená a taštička slouží svému účelu.


No a protože jsme doma ženské dvě, dostala svoji taštičku i Eliška. Ta ji ale používá na trošku jiná malovátka...



Knížka Moderní výšivka není určená pro úplné začátečníky. Zato zkušenější švadlenky a vyšívačky v ní najdou hravou inspiraci ať už na bytové dekorace nebo nejrůznější užitečné drobnůstky.


Kdy knihu Moderní výšivka rozhodně číst

  • vyšíváte a hledáte inspiraci
  • líbí se vám jednoduché a moderní vzory
  • baví vás tvořit rukama


Kdy knihu Moderní výšivka rozhodně nečíst
  • máte obě ruce levé
  • zastáváte názor, že vyšívání je pro babičky
  • home made věci vás odpuzují


Za krásné a inspirativní čtení děkuji nakladatelství Esence, v jejichž nabídce najdete i knížku Moderní výšivka.


O autorce


Cristin Morganová je mladá maminka dvou chlapců a manželka vousatého muzikanta. Bydlí a tvoří v Richmondu ve Virginii. Zákulisí její tvorby můžete sledovat na jejím instagramu.

https://www.instagram.com/marigoldandmars/







1 komentář:

  1. Tie taštičky sú absolútne prekrásne!♥♥♥ Ja som skúšala vyšívať a strácala som pritom nervy, ale na druhej strane sa to chcem naučiť, pretože na Pintereste mám toľko krásny pinov ohľadom vyšívok, ktoré ma tak lákajú...viem, chce to prax a hlavne sa nevzdávať...hádam raz docielim aj tento zámer :D
    Ďakujem za tip na knihu, síce nie som skúsená vo vyšívaní, ale kniha by sa u mňa isto nestratila...aspoň by som mala inšpiráciu do budúcna :)
    Krásna recenzia!♥

    OdpovědětVymazat