úterý 15. ledna 2019

Věř mi

Název: Věř mi
Autor: J.P. Delaney
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 344










Celkové hodnocení: ***



Občas mě chytne touha přečíst si nějakou knížku o krásné ženě v nesnázích a zlém psychopatovi. Freud by měl ze mě radost a určitě by mě zařadil do škatulky "kompenzuje si nedostatek partnerských kotrmelců hrůzostrašným čtením". Možná je to pravda a možná jsem jen prostě zvědavá a baví mě bezpečně se bát. Tak či tak, moje volba padla tentokrát na knihu Věř mi.

Hlavní postavou příběhu je mladá a ctižádostivá Claire. Jako malá přišla o rodiče a tahání po pěstounských rodinách na ní zanechalo nepěkné stopy. Ráda by se stala slavnou herečkou. V Anglii se jí hvězdný start příliš nevydařil a tak odjela studovat hereckou školu do Ameriky. Bokem si přivydělává jako volavka právnické firmy specializující se na rozvody. Tedy až do chvíle, než je manželka jednoho z jejích cílů nalezena mrtvá. 

"Consuela se rozhlédne, zaznamená převrácenou lampu a rozbitou skleničku na víno a zmocní se jí zlé tušení. Loni došlo ve druhém patře k sebevraždě. To byla moc ošklivá záležitost. Nějaký mladík se v koupelně předávkoval. Hotel byl úplně obsazený a Consuela měla co dělat, aby pokoj do pěti stihla připravit pro dalšího hosta.
Když se teď znovu podívá, uvědomí si, že spousta věcí nehraje. Kdo jde spát a nechá na podlaze střepy, aby na ně ráno mohl šlápnout? Kdo spí s přikrývkou na obličeji? Consuela už viděla spoustu hotelových pokojů a tenhle jí připadá divný.
Jako by ho někdo naaranžoval.
Pokřižuje se, nervózně položí ruku tam, kde musí být rameno spáče, a zatřese jím.
Za okamžik se na přikrývce rozvine rudý květ."
(str. 10)


Claire má na vybranou. Buď pomůže policii chytit vraha nebo pošupačí zpět do Anglie. Co myslíte, že si asi tak vybere...

Dobrý nápad, atraktivní prostředí hereckého zákulisí a rychlý start, který vás strhne hned po prvních kapitolách. Jenže zhruba za polovinou došlo palivo a zajímavý příběh se změnil ve variantu na 50 odstínů šedi bez sexu. Neustálé citování veršů z Květů zla, narážky na neobvyklé sexuální praktiky, které zůstaly u planých slibů, udělalo z celkem dobrého příběhu průměrný. 

Jediným tahnounem, který udržel moji pozornost, byla postava Claire. Nebylo úplně nezajímavé sledovat, jak se celkově mění a vyvíjí. Celkem schopně jí sekundoval detektiv Duban a doktorka Lathamová, kteří dostanou naši hrdinku na starosti a měli ji krýt záda.

Hlavní podezřelý, Patrick, mě vyloženě zklamal. I když postava Claire nebyla bůh ví jak propracovaná, Patrika autor vyloženě odfláknul. O jeho minulosti se čtenář nedozví takřka nic a jedinou jeho charakterovou vlastností je posedlost Květy zla, které neustále cituje.   

Autor se až příliš snažil vodit čtenáře za nos. Tak přepečlivě osnoval síť všemožných intrik a lží, až se do ní sám zamotal. Ze zajímavého začátku tak dospěl k velmi těžko uvěřitelnému konci. 

Pokud jste fanoušky Charlese Baudelaira a jeho Květů zla, přijdete si na své. Dozvíte se pár drobností o vzniku této kontroverzní básnické sbírky a nahlédnete do šílenství básníkova života. Zajímavé byly i různá herecká cvičení, které hlavní hrdinka absolvovala a které pak využila v práci v utajení. 

Přestože se celková uvěřitelnost příběhu rovnala nule, nápad a ústřední myšlenka nebyla úplně špatná. Kdyby se to nezvrhlo do prvoplánového klišé - úchylný milionář a chudá holka, nebylo by moje hodnocení tak nízké. 

Knížka Věř mi je teprve druhým titulem, s kterým Delaney vstoupil na trh a možná to bylo trošku uspěchané rozhodnutí. I přes zajímavý začátek z toho nakonec vyšla knížka, která není ani thriller ale ani červená knihovna. Neurazí, ale ani nenadchne.  Snad se z toho autor poučí a na příští si dá víc záležet.


Kdy knihu Věř mi rozhodně číst

  • Květy zla jsou vaše oblíbená básnická sbírka
  • jste nenáročný čtenář, který se spokojí s málem
  • dáváte přednost komorním psychologickým příběhům před krváky

Kdy knihu Věř mi rozhodně nečíst

  • nesnášíte 50 odstínů šedi a červenou knihovnu vůbec
  • prvoplánové příběhy vás nudí
  • od thrilleru čekáte nějakou pořádnou akci




Za příjemné chvilky s knížkou děkuji  nakladatelství Ikar, mezi jejichž tituly patří i kniha Věř mi.




O autorovi


Tony Strong alias J.P. Delaney alias Anthony Capella se narodil v Ugandě v roce 1962. Když mu bylo 6 měsíců, rodiče se rozhodli vrátit do Velké Británie. V Oxfordu studoval anglickou literaturu, potom začal pracovat jako copywriter v Ogilvy and Mather, největší reklamní agentuře ve Spojeném království, aby se posléze stal i jejím kreativním ředitelem.
První knihu, kterou publikoval pod jménem J. P. Delaney, byla v loňském roce Ta předemnou. Román vyšel ve více jak 40 zemích a připravuje se jeho filmová adaptace.



3 komentáře:

  1. Aha....tak tuhle číst nebudu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. mamka dostala na vanoce, jsem zvedava, co na ni pak rekne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se bude líbit. Já podle ohlasů na první knížku od tohoto autora prostě čekala něco víc.

      Vymazat