čtvrtek 26. července 2018

Vaříme poctivě po domácku

Název: Vaříme poctivě po domácku
Autor: Michael Koch
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s. - Esence
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 168











Celkové hodnocení: ****



Poctivá a domácí. Dvě slova, která ve čtenářích mají evokovat pohodu a naznačují, že se autor při psaní kuchařky vyhnul polotovarům a podobným zkratkám zrychlené moderní doby. Je tomu však opravdu tak?  

Obálka slibuje více než stovku inspirativních receptů. Co se ale ukrývá uvnitř? Krátký úvod, který obsahuje informace o autorovi a pár vět o tom, jak doma co nejlépe skladovat zásoby potravin. Pak vás čekají další kapitoly s lehce matoucími názvy jako Poctivá klasika, Superčerstvé, Do zásoby, Trvanilvé dobroty, Jedlé dárky, Světová domácí kuchyně. 

Tohle rádoby originální rozdělení není moc praktické. Čtenář kuchtík totiž absolutně netuší, co má od kapitoly očekávat. Jestli tam najde polévky, hlavní jídla nebo dezerty. Pod poctivou klasiku se tak schovaly krupicové noky, hovězí pečeně, bylinkové máslo, polévky, paštiky, kečup, rumtopf i recept na vánoční štolu. A když pak v kapitole Superčerstvé najdete recept na vejce v nálevu, u kterého je doba přípravy 8 dní, začnete přemýšlet, kde se stala chyba. 

Co se týče receptů, tak u těch musím naopak pochválit jednoduchost a přehlednost. Na jedné stránce recept, na druhé parádní fotka. Nic uměleckého, žádná pohozená vidlička na kupce mouky, ale přesně to jídlo o kterém recept je. Nechybí údaj, pro kolik osob je pokrm určen, doba přípravy, případně nějaký ten tip na vylepšení. Počet kalorií nenajdete ani se nedozvíte, zda je recept bez lepku, ale kuchařka není nijak dietní, tak to není zas až tak podstatné.


Mám slabost pro odpalované těsto. I když se ho spousta lidí bojí, příprava není nijak složitá a výsledek vypadá naprosto božsky. Volba tedy byla jasná a já se pustila do větrníků se šlehačkou a malinami. Těsto se povedlo na jedničku. Jediné, co jsem neodhadla, byla velikost větrníků a udělala pidi jednohubečky místo pořádných macků, což se pak ukázalo při plnění šlehačkou a malinami jako menší problém. Taky doporučené množství náplně nestačilo na všechny větrníky. Příště tedy - větší větrníky a víc šlehačky. Chuťově se jim však nedalo vytknout absolutně nic a jen se po nich zaprášilo.



Občas si ráda dopřeji sklenku dobrého vína a často hledám nějaké recepty na dobroty, které bych si mohla k němu dát. Inu brambůrky a křupky a podobné pochutiny mi moc nevoní a zelenina se sýrem se taky nedají jíst pořád a tak jsem pro změnu vyzkoušela jogurtové kuličky v oleji. Na receptu mě upoutaly především použité suroviny. Jogurt, sůl, olej, chilli papričky a bylinky. Nic dalšího. Finta tkví v opravdu kvalitním řeckém jogurtu. Tím, že ho přes noc zatížíte a necháte přes plátýnko odkapat, dostanete kompaktní hroudu, z které pak jde tvarovat kuličky.  Pravda, musíte se trochu snažit a hodně si naolejovat dlaně a ani pak to není úplně snadné, ale jde to. Odměnou vám jsou trošku nepravidelné, ale chuťově výborné kuličky, které jsou skvělé například s rozpečenými bagetami nebo pita chlebem. A samozřejmě s orosenou sklenkou bílého vína.


Knížka Vaříme poctivě po domácku nepatří mezi úplně nejhorší kousky, ale ani mezi nejlepší. Fotografie jsou krásné, recepty dobře a přehledně zpracované a vařit podle nich by měl zvládnout i nezkušený kuchař.  Jediné, co mi na ní vadilo, byla celková nepřehlednost.  Připadalo mi to, jako kdyby autor vzal všechny svoje oblíbené recepty, hodil je na jednu hromádku a pak se mezi nimi snažil najít nějakou souvislost, aby je mohl poslepovat do jednotlivých kapitol.

Kuchařka dostála svému názvu. V receptech nebyly použity žádné polotovary, konzervanty ani éčka. Sáhnout by po ní měli především ti, kdo mají zahrádku, na které jim rostou bylinky, zelenina a ovoce, a hledají inspiraci, jak tyto plody svého snažení originálně zužitkovat. Knížka obsahuje hodně netradičních a pro mě neznámých receptů, jako jsou například rajčata s lilkem naložené v oleji, nieheimský vařený sýr nebo dýně ve sladkokyselém nálevu, které si časem určitě ráda vyzkouším.



Kdy knihu Vaříme poctivě po domácku rozhodně číst
  • odsuzujete vaření z polotovarů
  • hledáte novou inspiraci pro svoji kuchyni
  • nevadí vám nelogicky uspořádané recepty

Kdy knihu Vaříme poctivě po domácku rozhodně nečíst
  • žijete na jídlech z pytlíku a vyhovuje vám to
  • neradi v kuchyni experimentujete
  • dáváte přednost klasickému řazení receptů


Za zajímavý čtenářský i kulinářský zážitek děkuji nakladatelství Esence v jejichž nabídce najdete i knihu Vaříme poctivě po domácku.



Žádné komentáře:

Okomentovat