čtvrtek 19. července 2018

Loutkář

Název: Loutkář
Autor: Daniel Cole
Nakladatelství: Euromedia Group a.s. - knižní klub
Rok vydání: 2018 
Počet stránek: 352











Celkové hodnocení: *****



Minulý rok rozvířil vody knižních novinek Hadrový panák. Vyvolal velkou senzaci a množství kladných i negativních ohlasů. Letos na pulty knihkupectví zaútočilo jeho pokračování, Loutkář. 

Vánoční Londýn 2015. Rozruch kolem případu Hadrového panáka pomalu utichá. Vyšetřování je uzavřeno, vrah sedí ve vězení, komisař Wolf je na útěku. Baxterová se stala vrchní inspektorkou a i v soukromí se jí jakž takž daří. Našla si přítele, který o ni hodně stojí a zvládá její výkyvy nálad. Edmunds se snaží skloubit práci a rodinný život. I tak spí na gauči častěji než je mu libo. Relativní pohodu naruší dva vyšetřovatelé z Ameriky, Curtisová a Rouche, kteří vyrukují s případem vraždy, jejíž nitky vedou k hadrovému panákovi.


"Všechno jsou to vraždy a sebevraždy, přesně jako dneska," dodal Rouche.
Baxterová se zatvářila překvapeně."Máte nějaké teorie?"
"Jenom tu, že to všechno bude mnohem horší, než se to zase zlepší. Koneckonců, honíme se tu za duchy, ne?"
Rouche vylil zbytek nechutného kafe na zem. Syčelo a kouřilo jako kyselina. Zavřel oči, nastavil tvář slunci a nahlas zauvažoval:
"Jak chytíte zabijáka, který je už po smrti?"


Mrtvoly s vyřezanými nápisy na hrudi se postupně kupí na obou kontinentech. Kam to vše směřuje? Kdo tahá za nitky? Dokáží vyšetřovatelé toto šílenství zastavit včas?

Vyšetřování je vedeno přes oceán. Komunikaci mezi vyšetřovateli neprospívá ani rivalita mezi jednotlivými odděleními. Baxterová neví, zda může novým kolegům vůbec věřit.


Autor se tentokrát kromě brutálních vražd zaměřil i na osobnosti a soukromí hlavních postav. Díky specifickým drobnostem je dokážete snadno odlišit a zařadit. Obrovsky to usnadňuje orientaci v textu a čtenář získá s postavami užší pouto.

Baxterová nevěří nikomu, pije a je na všechny chlapy preventivně naštvaná. Přesto nosí příšerného kulicha a rukavice, které má od svého přítele.

Curtisová je ctižádostivá. Rodiče na ni kladou velké nároky, což jen zvyšuje její honbu za povýšením. Za tvrdou slupkou se však skrývá citlivá duše. Bojí se pavouků.

Rouche naopak působí jako uvolněný pohodář. Neustále všem opravuje výslovnost jeho příjmení. Za milým chováním a vtipnými poznámkami však ukrývá temné tajemství.

Edmunds je bývalý kolega Baxterové a Wolfa. Kvůli ženě a malé dcerce odešel z oddělení vražd. Pomáhá Baxterové, přestože s případem nemá už nic společného a riskuje tak nemalé pracovní problémy. Chytrý kluk, který si dokáže dát 2 a 2 dohromady a má pro strach uděláno.


Při čtení jsem jsem měla zpočátku trochu problém s orientací v ději a neustále jsem lovila v paměti, o čem byl předchozí díl. Postupně se však ukázalo, že to nebylo až tak nutné. Kromě několika náznaků byl Loutkář samostatným detektivním příběhem a bez problémů se do něj můžou pustit i ti, kteří nečetli první díl.

Hodně dlouho bylo nejasné, kdo za vraždami a sebevraždami vlastně stojí a hlavně, proč to dělá. Závěrečné rozluštění a stíhání pachatele bylo opravdu dechberoucí. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout a skončila ve 3 ráno s prázdným pohledem a pocitem naprostého zmaru. 

Oproti Hadrovému panákovi mi Loutkář přišel víc vyzrálejší. Neotřelý motiv, mraky mrtvol, prudké dějové zvraty, propracovanost hlavních postav, strhující závěr a určité poselství pro dnešní divokou dobu. I pár humorných scén se našlo. Prostě tato kniha má vše, co od správného bestselleru očekáváte a kvalitou bych ji s čistým svědomím přirovnala k Žízni nebo Sněhulákovi od krále severských detektiveJoa Nesbøho 

Většinou druhý díl první nepředčí. U této série to však zjevně neplatí. S každou další knihou posouvá autor laťku výš a výš. Jsem moc zvědavá, v čem nás překvapí v dalším pokračování.



Kdy knihu Loutkář rozhodně číst
  • oceníte opravdu rafinovanou vraždu
  • čím víc mrtvol, tím líp
  • jen tak něco vás nevyděsí


Kdy knihu Loutkář rozhodně nečíst
  • bojíte se pavouků
  • vadí vám psychicky narušení vyšetřovatelé, kteří jsou navíc alkoholici
  • jedna vražda vám bohatě stačí


Podobné tituly

Za recenzní výtisk bych ráda poděkovala Knižnímu klubu, na jejichž stránkách najdete jak knihu Loutkář  tak i titul Hadrový panák.

 O autorovi


Daniel Cole je třiatřicetiletý Brit a žije v Bournemouthu.

Živil se jako záchranář, pak jako úředník královské společnosti na ochranu zvířat před krutostí a ještě nedávno pracoval pro Královský záchranný institut, hnán vnitřní potřebou zachraňovat lidi - nebo možná výčitkami svědomí z toho, kolik postav muselo v jeho příbězích zemřít.

Danielův debut, Hadrový panák, byl přeložen do více než třiceti jazyků. Ve všech zemích, kde vyšel, atakoval první příčky žebříčku nejprodávanějších knih. Loutkář je jeho neméně úspěšným pokračováním.


4 komentáře:

  1. Na tuto knihu se chystám, i když pavouky ráda nemám :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) Kniha vypadá zajímavě, ale já jakožto člověk s obrovskou pavoučí fóbií se jí asi radši vyhnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Neboj, pavouk je tam jen jeden, i když hoooodně velkej. Mrtvol tam najdeš daleko, daleko víc :-D

      Vymazat