sobota 7. října 2017

Tajný deník Hendrika Groena 83 1/4 roku

Název: Tajný deník Hendrika Groena 83 1/4 roku
Autor: Hendrik Groen
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2017 
Počet stránek: 391








Celkové hodnocení: ****




Co si budeme nalhávat, stárnutí je opruz. Tělo postupně selhává a co kdysi trvalo pár chvil se stává otravným utrpením. Tajný deník Hendrika Groena je hořkou sondou do tohoto světa "starých, ale ne mrtvých".

Ne každý muž dozraje do podoby moudrého a přívětivého staříka. Většinou jsou to pěkně zapšklí  a protivní dědci. Hendrik Groen není výjimka. I když už mu pomalu končí expirační doba, uchovává si jistou duševní svěžest a ironický nadhled. Vede zákopovou válku s vedením domova důchodců a společně s hrstkou stejně naladěných přátel podniká drobná dobrodružství. A jako správný rebel si vede deník.


"Dnes ráno jsem nemohl najít klíče.
Svůj opravdu nevelký pokoj s vestavěnou ložnicí jsem převrátil vzhůru  nohama. Naštěstí jsem nikam nepospíchal. Hledal jsem určitě hodinu téměř bez nadávek a pak jsem je konečně našel - v lednici. Roztržitost. Staří lidé stejně jako děti všechno ztrácí, ale bohužel už nemají po ruce mámu, která vždy ví, kde co najít."


Postupně vám on i jeho kámoši tak nějak přirostou k srdci. Efje, Evert, Edward, Grietje nebo Graeme. Ti všichni mají svoje obtíže, svoje výstřednosti a denně dokazují, že ještě nepatří do starého železa.

Ze začátku knížky jsem se bavila. Parta gerontorebelů dává personálu domova důchodců pěkně zabrat. Namísto toho, aby pěkně seděli a hráli bingo jezdí do kasina nebo na kurzy vaření. Pak vás ale dostihne jejich smrtelnost. Pocit, že už mladší nikdy nebudou. Postupně jim těla selhávají a i když se snaží ze všech sil, v podstatě si lžou do vlastní kapsy.

Dobrá knížka by vás měla nejen pobavit, ale také vás něčím zasáhnout, donutit vás přemýšlet. Hendrik Groen vás sice rozesměje svými lumpárnami, ale taky vás donutí pozastavit se nad svým životem. Dozvíte se, co všechno vás může potkat, až se jednou ocitnete v podobném zařízení.

Tajný deník Hendrika Groena se může jevit jako kratochvilné čtení, ale není tomu tak. Záznam jednoho roku muže na sklonku života, který se snaží s lehkou ironií vyrovnat se svým stavem vás rozhodně nenechá chladnými. Úsměvný příběh ze světa domova důchodců se postupně mění na smutné vyprávění stárnoucího klauna.

Autor bravurně vystihl realitu stárnoucího muže a podařilo se mu napsat zajímavý a svižný příběh, který neupadá do žádných plačtivých klišé. Vtipný byl i způsob, jakým hlavní hrdina komentoval současné společenské a politické dění.

Kniha o nástrahách stáří není pro každého. Smích střídá smutek a co se mohlo původně zdát jako zábava se v mžiku přemění v tvrdou realitu. Groen mi povahou hodně připomínal stoletého staříka šmrncnutého svéráznou stařenkou z knížky Babička pozdravuje a omlouvá se. Tahle divoká kombinace sice garantuje, že se budete bavit, přesto doporučuji mít papírové kapesníky po ruce.


 
Kdy knihu Tajný deník Hendrika Groena 83 1/4 roku rozhodně číst
  • jste mladí a zvědaví, co vás jednou čeká
  • máte rádi smutné klauny
  • baví vás rebelové v jakéhokoliv věku


Kdy knihu Tajný deník Hendrika Groena 83 1/4 roku rozhodně nečíst
  • nepřipouštíte si, že jednou budete staří a bezmocní
  • vadí vám staří lidé
  • nechcete přemýšlet o tom, že i oni kdysi byli mladí a plní života


Podobné tituly

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros media, v jejíž nabídce najdete i titul Tajný deník Hendrika Groena 83 1/4 roku.

O autorovi


Hendrik Groen je pseudonym nizozemského autora, jehož pravá identita je pouze předmětem spekulací v médiích. Je to skutečný osmdesátník? Je to nějaký známý nizozemský spisovatel? Nebo snad stand-up komik? Jisté je jen to, že jeho humoristický román zachycující s ostrou, a přesto laskavou a úsměvnou ironií každodenní život jednoho amsterodamského domova důchodců si získal srdce čtenářů po celém světě. Deník začal autor publikovat na literárních webových stránkách Torpedo Magazine, kde byl objeven nakladatelstvím Meulenhoff. O svém románu Hendrik Groen říká: „Ne každá věta je lež, ale ne každé slovo je pravda.“

1 komentář:

  1. Tak jsem se v názoru víceméně přesně shodly, zábavné ale deprimující.

    OdpovědětVymazat