pondělí 25. září 2017

Kulka

Název: Kulka
Autor: Mary Louise Kellyová
Nakladatelství: Euromedia group a.s. - Knižní klub
Rok vydání: 2016
Počet stránek: 336









Celkové hodnocení: ****



Jsou v životě chvíle, kdy zjistíte, že vám někdo blízký lhal. Nikdy to není nic pěkného a většinou to hodně bolí. Zvlášť když se pravda provalí jen díky tomu, že máte zdravotní problémy, které ohrožují váš život.

Caroline pracuje jako profesorka francouzské literatury na univerzitě ve Washingonu. Žije poměrně pohodový život. Je mladá, krásná, zdravá, má prima rodiče, dva starší bratry a fajn práci. Vše se ale změní, když ji začne pobolívat zápěstí a magnetická rezonance odhalí kulku, která tlačí v oblasti krčních obratlů na nerv. Šokovaná Caroline nemá ani zdání, jak se tam ta kulka dostala. Začne se ptát. A kdo se ptá se většinou i doví...


"Maminka přešla místnost, klekla si ke mě a vzala mě za ruce. "Stalo se to, než jsi k nám přišla. Než se z tebe stala naše milovaná holčička." Po tváři jí sklouzla slza.
Pořád jsem to nechápala. "Než jsem přišla? O čem to mluvíš? Tatínek právě řekl, že mi byly tři, tak jsem snad byla tady, ne?"
"Aaach," vydechl pomalu Martin. "Tak o tohle jde?"
Nevšímala si ho a nespouštěla ze mě oči. "Adoptovali jsme tě. Tvoji rodiče..., zemřeli. Slíbili jsme, že tě budeme milovat a vychovávat tě jako svou vlastní, a to jsme udělali." Pevně  mi stiskla dlaně. "Já vím, že máš spousty otázek, a my ti na všechny podle svého nejlepšího vědomí a svědomí odpovíme. Ale především ti chci říct, že se pro tebe nic nemění. Vůbec nic. Jsi naše dcera a jejich sestra. Tečka."


Díky svým potížím se Carolin dozví, že je adoptovaná. Její biologičtí rodiče byli zastřeleni v Atlantě, když jí byly tři roky. Ona sama byla taky postřelena, ale přežila. Pachatel nikdy nebyl dopaden. Carolin to však nestačí a chce se dozvědět o svých rodičích víc. Vydá se tedy do Atlanty pátrat po svých kořenech. Nechtěně však na sebe upoutá pozornost vraha a začne jít do tuhého...

Hlavní hrdinka je sympaťačka každým coulem. Chytrá, pohledná (trochu jako Salma Heyek jen s menším hrudníkem), zvídavá, nebojácná. V hlavě to má srovnané a i když má příšerný vkus na chlapy, většinou ví, co chce. I další postavy , starostliví rodiče, postarší novinář, pohodoví bratří, byli vcelku dobře čitelní. Jediný, kdo mi do příběhu neseděl byl pohledný lékař. Jeho neodbytný zájem o Carolin mi byl dost protivný a vcelku podezřelý.

Už dlouho se mi nestalo, abych nějakou knížku měla přečtenou během dvou večerů. Vyprávění mělo svižný rytmus, který příjemně táhl kupředu. Musím uznat, že nápad s kulkou byl opravdu neotřelý a Carolinino pátrání po pravých rodičích bylo pěkně napínavé. Nic extremně intelektuálního ani hlubokého, žádné přehnané erotické scény, ale takový příjemně napínavý popík, u kterého si hezky odpočinete. Jediná vada na kráse byl závěr. Uspěchaný, odfláklý konec celou tu pohodu prostě pokazil.

Kniha Kulka mi zpříjemnila víkend a i když si to koncem autorka u mě trošku polepila, splnila svůj
účel. Pokud tedy hledáte napínavé a ne úplně hloupé čtení kterým si chcete ukrátit dlouhou chvíli, není Kulka špatná volba. 


Kdy knihu Kulka rozhodně číst
  • máte rádi napětí
  • baví vás pátrání po předcích
  • občas máte pocit, že jste adoptovaní


Kdy knihu Kulka rozhodně nečíst
  • nimrání se v minulosti není vaše parketa
  • bez potoků krve je to nuda
  • od knihy očekáváte minimálně jednu erotickou scénu 


O autorce


Mary Louise Kellyová strávila dvě desetiletí cestováním po světě jako reportérka tiskových agentur NPR a BBC. Její úkoly ji zavedly od špinavých belfástských barů do třpytivých přístavů Perského zálivu, a z hamburských mešit až do zničených pouští Iráku. Jako korespondentka NPR pokrývala zpravodajství o špionážních bojích a Pentagonu, válkách, terorismu a narůstající jaderné síly. 
Pochází z Georgie, první zaměstnání získala v antlantském deníku "Journal-Constitution". Kellyová vystudovala na Harvardu a také na anglické univerzitě Cambridge.
V současné době žije s manželem a dvěma dětmi ve Washingtonu D.C.


4 komentáře:

  1. Knížku mám na seznamu už delší dobu a podle tvé recenze to vypadá na super kousek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě teda trošku zklamal ten konec. Klidně mohla být knížka o pár stránek delší. Ale jinak spokojenost veliká ;-)

      Vymazat
  2. Četla jsem ji nedávno, dala jsem ji za den, tak mě doslova vcucla. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto souhlasím, taky se mi ten závěr moc nelíbil.. Ale jako odpočinková četba, to bylo dobrý :-)

    OdpovědětVymazat