úterý 4. dubna 2017

Akční březen - ohlédnutí


Kromě toho, že jsem v březnu zvládla jít 2x do kina, 1x na cestopisnou přednášku, 1x do divadla, poprvé jsem střílela z glocku a taky absolvovala Noc s Andrsenem, jsem v tomto měsíci byla hned na dvou skvělých sešlostech, které úzce souvisí s tímto knižním blogem. Takže mi, s menším zpožděním, dovolte malé ohlédnutí za uplynulým měsícem a těmito dvěma akcemi, které byly příjemným zpestřením jinak velmi rušných dní.





Začátkem března oslavilo svoje třetí narozeniny nakladatelství YOLi. Akce se konala v Praze a já popravdě dlouho zvažovala, jestli  mám vůbec jet. Mezi hlavní produkci tohoto nakladatelství totiž patří young adult literatura, takže jsem měla obavy, jestli nebudu nejstarší v místnosti a mlaďoši se na mě nebudou koukat skrz prsty. Nechtěla jsem si však nechat ujít možnost konečně potkat naživo lidi, se kterými jsem si zatím pouze dopisovala a co si budeme nalhávat, velkým lákadlem byl i avizovaný narozeninový dort ;-) A tak jsem obětovala den dovolené a vyrazila vstříc světlům velkoměsta.

Café Kampus, kde se oslava konala, jsem našla celkem v pohodě.  Uvítal mě příjemný interiér plný knih, dobrá káva, milá obsluha, prostě vše, co si srdce knihomola může přát. Protože jsem se mezi těmi krásnými mladými lidmi cítila krapet nesvá, vrhla jsem se ke stolečku, kde seděl Pepa Štaif, který byl loni mým Knižíškem. Spolustolovníky mi dělali ještě  Erika & Míša a Lukáš. Byla jsem z té hromady cizích lidí dost nervozní a málem přehlídla Malouše z Olomouce a úplně jsem minula miláčka Rachel Roo, za což se jí ještě jednou dodatečně omlouvám. Sorry brouku.

Hlavním hrdinou večera byl Radek Blažek. Ujal se slova a po krátkém přivítání a shrnutí úspěchů uplynulého roku nám prozradil, na co se můžeme těšit letos. 




Jeho společné čtení s Anežkou nás příjemně navnadilo na Tíhu vesmíru, která by měla vyjít v nejbližších dnech. Další zajímavou knihou, kterou by se YOLi mohlo posunout do vod populárně naučně literatury, je LookbookTěšit se můžete také na tituly Možná jednou od Colleen Hooverové nebo Horečka od Jamese Dashnera, což je druhý prequel k jeho série Labyrint. V červenci by pak měla vyjít i kniha Tisíc polibků od Tillie Coleové. Žhavou novinkou, která nás letos ještě čeká, je pak kniha Literally od Lucy Keating, autorky Dreamologie.

Pak následoval krátký kvíz. Osazenstvo našeho stolu dalo hlavy dohromady a společnými silami jsme obsadili první příčky a mohli si vybrat nějakou pěknou knižní cenu. Já zvolila Spáleniště Jamese Dashnera, což je první prequel jeho série Labyrint. Z této akce jsem si domů, kromě krásné tašky s "yoláckým" motýlkem, odnesla ještě jeden titul - Láska v prachu hvězd, který se v nejbližších dnech objeví na pultech knihkupectví. Do knížky jsem se začetla hned ve vlaku a báječně jsem se bavila. Recenze se v nejbližších dnech objeví na blogu, tak si ji nenechte ujít ;-)


Po soutěži došlo na krájení dortu. Třípatrový macíček v barvách nakladatelství byl prostě úžasný a chutnal naprosto dokonale. 





 Rozproudila se volná zábava, družení, povídání si o knížkách a blbnutí ve fotokoutku. 





Závěrem se ještě Radek vytasil se stylovými YOLi ponožkami, což mě zahřálo nejen u srdce, ale především na mých věčně studených nožkách. 



Bohužel jsem na večer měla ještě další plány, tak jsem z oslavy utekla trošku dřív. Přesto jsem se moc příjemně bavila a byla jsem ráda, že jsem nezůstala doma.














Další milou akcí související s blogem a kížkami byla Blogerská merenda, kterou uspořádalo nakladatelství Albatros. To pod sebou sdružuje hromadu dalších nakladatelství - Fragment, Coo Boo, Egmont, Edika, Motto, XYZ, ComputerPress a mnohá další. Jeho knihy v podstatě provází čtenáře po celý život. Já jsme byla pozvána za Knihu Zlín a konečně jsem si mohla osobně pokecat jak s Olgou Biernátovou tak i dalšími blogery a lidmi od knížek, například Rachel Roo, Vojtou Hamerským, Luckou nebo Soňou Svačinovou.


Akce se konala ve velmi zajímavém prostoru ČSOB Inspirace. A co nás čekalo? Skvělé občerstvení...




... a seznámení s lidmi z jednotlivých nakladatelství a jejich plány na tento rok. 




A na jaké knížky se můžeme těšit? 

Harrymu Potterovi bude 20 let. Čekají nás tedy mohutné oslavy a soutěže. Fanoušky jistě potěší vydání celé série v novém formátu a dočkají se i dalšího ilustrovaného vydání. Tentokrát je na řadě Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Já osobně se asi nejvíc těším na nový příběh Harryho Holea. Jeho nejnovější případ s názvem Žízeň u nás vyjde už 11. května. V květnu se na pultech knihkupectví objeví i nová kniha Radky Třeštíkové OSM. Mělo by se jednat o román o několika láskách s jednou detektivní zápletkou. Jestli bude stejně dobrá, jako její Bábovky, bude to nářez. Zajímavý by mohl být i román Tajný deník Hendrika Groena o holandském staříkovi, který nemá rád staré lidi, nebo Kosmonaut z Čech. Intergalaktická odysea lásky, ambicí a sebeobjevování zní jako celkem zajímavá taškařice. No a v dubnu příhodně ožijí i Dubánci. Pexeso, co jsem si dovezla, u nás vesele frčí, takže je celkem jasné, co dostane Eliška jako dárek k narozeninám. 

Kromě představení novinek jsme měli možnost popovídat si s s překladatelkou Fantastických zvířat Helenou Šváchovou, což bylo více než zajímavé. Bylo zajímavé dozvědět se o úskalích, která musí překladatel překonávat. Nikdy by mě nenapadlo, jak může být taková práce náročná, neřku-li detektivní. Mě osobně ale asi nejvíc potěšila informace, že Fantastická zvířata budou mít minimálně 5 dílů. Jééééj.





Nechyběl ani zábavný kvíz o knižní ceny. Ten sice naše skupinka projela, ale bylo to hodně vyrovnané. Na každého pak čekal ještě osobní balíček s dárečky. Já v tom svém měla ukrytý kromě stylového hrnku, čaje, propisky, pexesa a voňavé svíčky taky Zkurvený příběh od Miniera (Skvělá volba!!!) Lákavá byla i nabídka volně rozebíratelné výstavky, z které jsem si domů odnesla druhý díl Země příběhů, Grišu a sbírku básní Terapie v noci od Ivy Frühlinové.






Obě akce byly úžasné, báječné, nabíjející a já byla moc ráda a vděčná, že jsem se toho všeho mohla zúčastnit. Tohle je asi ta nejhezčí odměna pro každého blogera a zapáleného knihomila jaká může být. Ještě jednou díky, a teď mě prosím omluvte. Jdu se zahrabat do té kopy skvělého čtení, která se mi tu za ten měsíc nahromadila ;-)



8 komentářů:

  1. Pěkný článek a ukořistila jsi spoustu skvělých knížek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. No, jsem teď krapánek zahlcená, ale tak jako příjemně. ;-)

      Vymazat
  2. Zvířata budou mít pět dílů!? Tak to je super zpráva :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám z toho radost :-) Jen mě mrzí, že knížky vychází jako filmové scénáře. Tenhle nový literární útvar mi moc nesedí. Přijde mi, že klasickou knížku bych si užila víc. I když musím uznat, že obálky mají fakt nádherný O:-)

      Vymazat
  3. Ty jo, tak to sis užila fajn akce. Super report. Doufám, že tebe i Rachel Roo někdy uvidím naživo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No bylo toho až až, jsem ráda že bude teď chvilku klid. Příště Svět knihy ;-)

      Vymazat
  4. Fantastická zvířata v pěti dílech? Boží! :-D Mně docela sedla i ta forma scénáře, takže se vážně těším a tiše závidím přednášku s překladatelkou, muselo to být dost zajímavé :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to fakt moc nemusím, ale na filmy se těším moc ;-) Bylo to super, moc jsem si to užila :-)

      Vymazat